Wie bepaalt of jij viral gaat op TikTok? Jard Struik ontdekt met mediawetenschapper Jeroen de Vos wat een algoritme is en hoe dat algoritme bepaalt welke filmpjes jij ziet. Wat is eigenlijk de keerzijde van deze onzichtbare regelaar? Hij checkt samen met succesvolle en bekende TikTokkers als Lorenzo Dinatelle, Emma Keuven en Bo Beljaars of het algoritme ons nou echt zo goed kent. En Jard verkleedt zich ook nog even als e-boy om de kans op viral gaan te verhogen.
Hoe verdient een gratis game als Fortnite tóch bakken met geld? Jard Struik praat met YouTubers JoostSpeeltSpellen en nasnas over het spel en de reclames die je in de wereld van Fortnite tegenkomt. Ook ontdekt hij met gamewetenschapper René Glas dat deze game veel meer is dan een schietspelletje. Je kunt in de game ook naar een concert, of een bioscoopje pikken. En Jard maakt ook eens kans op het behalen van de Victory Royale.
Is het wel zo 'smart' om steeds meer slimme apparaten te gebruiken? De slimme koelkast zorgt dat er altijd voorraad is, de smart speaker luistert naar al jouw opdrachten en de gordijnen gaan automatisch open of dicht. Maar die apparaten met al jouw privégegevens zijn wel aangesloten op het wereldwijde web. Journalist Huib Modderkolk legt uit of dat nou echt wel zo slim is. Jard Struik is ook bij slechtziende Fabienne die vertelt hoe slimme apparaten haar in het dagelijks leven kunnen helpen. En Jard checkt nog even of slimme speakers echt alles kunnen verstaan...
Hoe bepalen foto- en videofilters steeds meer wat wij mooi vinden? Steeds vaker gaan mensen met zo'n gefilterde selfie naar een plastisch chirurg. Wetenschapper Siri Beerends voorspelt dat we steeds meer gaan geloven in ons gecreëerde digitale zelfbeeld. En Jard bewerkt en filtert, samen met de 'Nederlandse Ken' Melle, ook eens even zijn eigen portret.
Een meetinstrument dat de hele dag je stappen telt, je wandelroutes onthoudt of checkt hoelang je slaapt. Wat doen die beoordelingen met je? En is het wel gezond om steeds te focussen op cijfertjes, scores en grafieken? Jard Struik onderzoekt sporthorloges en fitness trackers. En hij gooit zijn sporthorloge in de droger en bindt hem vast aan een boor. Alles voor een betere score.
Wat doet een influencer eigenlijk de hele dag en hoe werkt influencen nou precies? Jard Struik bezoekt succesvol influencer Marije Zuurveld om daarachter te komen. En vanuit haar supersonische data-lab buigt Dr. Data zich over de vraag of het erg is als je geïnfluenced wordt, je bepaalt toch zeker zelf wel wat je koopt. Of....toch niet?
Hoe kan je zien of een filmpje echt of nep is? Hoe maak je een deepfake en mag je ook nepfilmpjes maken van andere mensen? Jard gaat langs bij Evita van het Jeugdjournaal, bij een wereldberoemde deepfake-maker én bij een officier van Justitie. Vanuit haar supersonische data-lab buigt Dr. Data zich over de vraag welke data van jou op internet te vinden is om deepfakes van te maken.
Met Minecraft een dikke tien halen voor je toets geschiedenis, hoe werkt dat? En, word je slimmer van gamen? Jard organiseert een vet experiment en gaat langs bij hersenonderzoeker Marcia Goddard. Zij legt uit waarom gamen topsport is en hoe gamification werkt; dus hoe het kan dat je door slimme spelelementen beter kunt leren. Vanuit haar supersonische datalab buigt Dr. Data zich over de vraag hoe social media apps gamification dan weer gebruiken om nóg meer data van jou te verzamelen! Nou... nog één potje Minecraften dan?
Je kunt ermee racen, spioneren, filmen, naar schatten zoeken, wilde dieren beschermen en zelfs mensen redden: drones. Supervette vliegende camera's die dus heel handig kunnen zijn. Maar mag je eigenlijk wel zomaar iemand filmen met je drone? En hoe zit het met jouw privacy als jij gefilmd wordt? Jard vraagt het inspecteur Gerald Hopster van de Autoriteit Persoonsgegevens. Dr. Data buigt zich vanuit haar supersonische datalab over de vraag wat er met de data gebeurt die zo'n drone van jou verzamelt.
Mag je overal alles op internet? Jard Struik onderzoekt of internet overal in de wereld eigenlijk hetzelfde werkt. Nou, in China heeft de regering besloten dat niemand meer mag fortniten, zeg maar dag tegen je V-Bucks. Kan je het internet ook uitzetten dan? En hoe zit het in Nederland, mag je hier alles online zeggen en doen?
Wat heeft Rembrandts meesterwerk 'De Nachtwacht' te maken met AI? Jard Struik duikt in de wereld van AI, oftewel Artificial Intelligence oftewel kunstmatige intelligentie. Ook jij gebruikt AI, want het bepaalt bijvoorbeeld wat jij ziet op TikTok of Netflix. En Siri, dat is dus ook AI. En wist je dat je ook kunst kunt maken met AI? Maar eh... wordt kunstmatige intelligentie ook slimmer dan wij?
Een pretpark bezoeken, op vakantie gaan met Google Earth, de hoogste berg ter wereld beklimmen, skydiven, gamen en dat allemaal vanuit je luie stoel. Jazeker, alles wat je nodig hebt, is een bril. Een VR-bril welteverstaan. Jard Struik onderzoekt hoe real, of echt virtual reality is. Wist je dat ons leger er ook mee oefent? Kun je trouwens ook teveel in virtual reality zijn en wat gebeurt er dan?
Jard Struik onderzoekt hoe en waarom kinderen steeds vaker via apps en trackers door hun ouders in de gaten worden gehouden. Kun je eigenlijk nog wel iets stiekem doen? En wordt de wereld er nou echt een stuk veiliger van? Hoe zit het eigenlijk met je privacy, mogen je ouders je wel zomaar altijd online in de gaten houden?
Tegenwoordig kun je niet alleen bekend worden via een talentenjacht of YouTube, maar is ook TikTok dé plek om door te breken als zanger. Gewoon vanuit je slaapkamer een nummer opnemen, net als zangeres Meau, en dan keihard viral gaan, toch? Of zit er een heel team aan mensen achter zo'n TikTok-hit? En wie bepaald eigenlijk wanneer het een hit is? Quinty gaat op onderzoek uit en probeert zelf een TikTok-hit te maken. Gaat het haar lukken?
Door een wereldwijd chiptekort kan de Playstation 5 niet geleverd worden. En nee, dan gaat het niet over dat knapperige zoutje. Maar wat zijn chips dan wel? Quinty gaat langs bij een techbedrijf waar ze chips maken en ze spreekt mensen die zelf een chip in hun lichaam hebben. Huh, kunnen mensen ook een chip in hun lichaam hebben?
Wie wil er nou niet viral gaan? Duizenden views pakken en overal herkend worden! Maar wat als je ongewild viral gaat? Het kan gebeuren dat iemand beeld van jou online zet en jij daarmee overal op het internet belandt. Is het dan ook leuk? Quinty onderzoekt wat de gevolgen kunnen zijn van viral gaan. Kan je de video of foto bijvoorbeeld nog van het internet krijgen? En zo ja, hoe dan?
Is jouw wachtwoord toevallig ook 123Welkom? Dan zou je zomaar eens gehackt kunnen worden. Maar wat is hacken eigenlijk? Wie zijn die 'hackers' en waarom doen ze dat? Quinty spreekt met een 'goede' hacker en met iemand die ooit een 'slechte' hacker was. Ook gaat ze langs bij de politie met de vraag: kun je met hacken in de gevangenis belanden?
Wat gebeurt er met jouw socials als je er niet meer bent? Blijven die dan altijd online? Dood is dood. Of toch niet? Quinty gaat onderzoeken of je iets kan vastleggen over je socials na je dood. Ze praat door middel van deepfake met haar overleden opa en ze spreekt een vriendengroep die iemand verloren is, waarvan nog alles te vinden is op Instagram en TikTok. Als je socials voor altijd op het internet blijven, ben je dan online onsterfelijk?
Kunnen we eigenlijk nog wel zonder internet? Hoe zou dat zijn? Haal de bordspelletjes maar tevoorschijn! Maar, wat als naast jouw smartphone ook belangrijke systemen het niet meer doen zonder internet, zoals bijvoorbeeld het riool? Zitten we dan letterlijk in de shit? Quinty gaat naar een supergeheime plek in Nederland waar ze het internet goed in de gaten houden, en spreekt met iemand die zo veel mogelijk zonder internet leeft.
Quinty duikt in de wereld van crypto, een soort digitaal geld waar je razendsnel rijk mee kan worden. Maar wat is het precies, cryptogeld? Wat kun je er mee? En betalen we straks alleen nog maar in cryptomunten, of zitten er ook risico's aan?
Elke dag gamen: Fifa, Counterstrike, Fortnite. De wereld overvliegen voor toernooien en tegelijkertijd bakken met geld verdienen. Wat een droombaan! Maar wat is ervoor nodig om professioneel gamer, oftewel E-sporter, te worden? En is het echt wel zo leuk? Quinty spreekt met E-sporters en mag mee met FC Twente naar de halve finale van de eDivisie. Gaan ze winnen?