De Zuid-Afrikaanse Marlene Dumas (Kaapstad, 1953) besluit om na het behalen van haar Bachelors degree in Fine Arts aan de University of Cape Town te verhuizen naar Nederland. In Kaapstad raakt ze beïnvloed door het werk van onder anderen Diane Arbus, een Amerikaanse fotografe die bekend staat om haar potretten. Hier krijgt ze een beurs en komt terecht bij het kunstenaaarsinstituut ateliers '63 in Amsterdam. Ze blijft in Nederland wonen. In 1978 heeft ze haar eerste expositie in het Stedelijk Musem Amsterdam waarop al snel meerdere solo shows volgen.
Op een voyeuristische wijze haalt Dumas haar inspiratie uit de dagelijkse toestroom van alle mogelijke beelden die er zijn. Met beelden uit kranten, tijdschriften en films probeert ze hiermee controversiële, sociale en politieke zaken te belichten. Dit leidt tot erotische en in de ogen van sommige zelfs pornografische schilderijen.
Vanwege haar verbondenheid met Zuid-Afrika maakt Dumas in Nederland veel collages over heimwee naar haar thuisland, maar ook over de Apartheid. Dit leidt tot werken over de vermenging van rassen. In 2006 schildert ze 'The Pilgrim'. Dit is een portret van Osama bin Laden die wordt afgebeeld als een rustige en glimlachende man, een beeld dat volledig contrasteert met het beeld dat in de media bestaat.
Tussen 2007 en 2009 doet ze een wereldtour waarbij haar gehele oeuvre wordt getoond in Japan, Zuid-Afrika en Amerika. Naast wereldwijde roem heeft Dumas inmiddels ook vele prijzen gewonnen. In 2011 won ze de Rolf Shock Prize in de visuele kunsten, ook wel het broertje van de Nobelprijs genoemd. Ook krijgt ze in Nederland de Johannes Vermeer Award voor haar gehele oeuvre.
Vanaf 6 september staat Dumas sinds twintig jaar weer met een grote solotentoonstelling in het Stedelijk Museum. Het is een overzichtstentoonstelling waarin al haar belangrijkste werken bijeen worden gebracht.