Kamal Kharmach helpt deze week Bakkerij Laurens. Melissa droomt ervan om haar bakkerij uit te breiden, echtgenoot Laurens werkt enorm lange nachten om alles draaiende te houden. Het koppel wil een betere toekomst voor hun dochter, die ze amper zien opgroeien. Kamal wil dat het koppel efficiënter gaat werken. Hij confronteert hen ook met de harde waarheid: er is geen geld om de zaak uit te breiden, erger nog: de focus moet gaan naar het redden van de zaak.
Kamal Kharmach helpt deze week House Raccoon. Anneleen en Nathan geven hun goedbetaalde job op om designpotten te maken. Maar er is één groot probleem: ze haten het om te verkopen en proberen hun potten aan de man te brengen via social media. Kan Kamal tot hen doordringen en hen doen inzien dat dit dringend anders moet? Als ze niet snel starten met verkopen, kan het fout aflopen.
Kamal Kharmach helpt deze week Captain Cork. Ina verliest haar job en in hetzelfde jaar overlijdt ook haar vader. Ze neemt een levensveranderende beslissing en start haar eigen zaak in kurkaccessoires. Ze wil enorm snel groeien en op één jaar tijd verschillende winkels en pop-ups openen. Kamal wil dat ze één zaak goed opstart, voordat ze een hele keten uitbouwt. Ina raast echter door en dat blijft niet zonder gevolgen.
Twee broers richtten enkele jaren geleden een oorlogsmuseum op, een emotioneel eerbetoon aan hun vader, een Engelse soldaat. Kamal is onder de indruk van de collectie, maar ziet al snel dat er op verschillende terreinen nog groeimarge zit. Voor de broers is het museum een hobby, maar Kamal wil dat ze het museum als een volwaardige onderneming runnen.
Bina en Pieter staan op het punt een gastronomisch restaurant te openen. Ze vragen de hulp van Kamal omdat ze hun vorige zaak, een groot hotel-restaurant, moesten sluiten. Ze kregen de administratie niet op orde en besloten daarom een kleinere zaak te openen. Kamal helpt hen bij de opstart van die nieuwe zaak. Bina en Pieter krijgen goede reviews, het nieuwe restaurant draait goed… maar dan duiken er plots onbetaalde rekeningen op van hun vorige zaak. Slagen ze erin om de problemen uit het verleden op te lossen of betekent deze donkere schaduw het einde van hun zaak?
Dit familiebedrijf maakt en renoveert al zeventig jaar glas in lood ramen. Vier jaar geleden kwam dochter Katrien aan het hoofd van de zaak te staan. De laatste twee jaar waren voor het bedrijf bijzonder moeilijk en de cijfers doken in het rood. Kamal gelooft dat er een toekomst is voor dit oude ambacht en geeft Katrien de opdracht om een nieuwe markt te veroveren. Slaagt ze erin om het bedrijf te redden en in de familie te houden?
Samy Depoorter en zijn ouders Jean-Pierre en Noëlla maken al 43 jaar zetels op maat in hun West-Vlaams familiebedrijf. Een mooie geschiedenis met een mooi product, alleen de klanten blijven uit. De omzet- en winstcijfers liegen er dan ook niet om: jaar na jaar dalen de inkomsten. Zo kan het niet blijven duren. Al snel blijkt dat er misschien een ander, misschien nog wel fundamenteler probleem meespeelt: het verschil in visie tussen vader en zoon over waar het bedrijf naartoe moet.
Karl en Mélissa baten een ambachtelijke slagerij uit in Aalst en focussen op diervriendelijk vlees. Ondanks hun visie over 'eerlijk vlees' en hun noeste arbeid, blijven de klanten uit en kunnen ze hun leveranciers niet meer betalen. En de situatie is dramatisch: de leveranciers eisen hun geld, dus moet Kamal snel ingrijpen.
Hans is de graaggeziene uitbater én bezieler van een kleine muziekwinkel in Tienen. En net zoals zoveel speciaalzaken, moet ook Hans opboksen tegen de onklopbare prijzen van de grote onlinewinkels. Hans ziet dan ook zijn winstmarges verdwijnen als sneeuw voor de zon en weet niet hoe het tij te keren. Kamal gooit Hans zijn hele winkel overhoop en zet volop in op wat webshops niet kunnen aanbieden: beleving én service.
Wat als je je goedbetaalde job opzegt om je droom na te jagen: zelfstandige worden en je bezighouden met het ontwerpen van plantencreaties? Dat is het avontuur waar Lyne uit Mechelen volop is aan begonnen. Heel moedig, alleen moet je als starter ook over een strak businessplan beschikken. Zo weet je waar je zaak voor staat en hoe je bijvoorbeeld je prijzen bepaalt. En net die focus ontbreekt. En dus is KikT. gedoemd om te mislukken, tenzij Lyne stopt met alleen creatief te zijn en ook leert ondernemen op basis van cijfers.
Huis Baeyens is geen onbekende in de televisie-, film- en theaterwereld. Dit familiebedrijf gespecialiseerd in verkleedkleding en feestartikelen bestaat 111 jaar en is toe aan zijn vierde generatie bedrijfsleiders. Het bedrijf is met 80.000 kostuums in de verhuur wellicht de grootste kleerkast van Vlaanderen, en toch draait het niet meer. Volgens de huidige zaakvoerders een gevolg van corona. Maar het probleem zit veel dieper: het bedrijf moet dringend gereorganiseerd worden, en dan dreigt er ook personeel te moeten vertrekken.
Twee hartsvriendinnen Leyla en Meryam openen vol goede moed een groenten- en fruitwinkel in Deurne. Alleen blijven de klanten uit. Ze hebben geen idee hoe dat komt. Kamal stelt vast dat er een massa spaargeld in de zaak is gestoken, en dat er elke maand nog extra geld nodig is om te kunnen overleven. Een onleefbare situatie dus. En dan blijkt ook de locatie veel minder interessant dan de dames zelf dachten.
Het Gentse koppel Mieke en John baat een kledingboetiek uit in hartje Gent, Maison M, letterlijk vertaald 'Huis van Mieke'. Alleen draait de zaak niet goed. De financiële situatie is ondertussen zo dramatisch dat Kamal moet ingrijpen of Mieke dreigt haar 'baby'tje' te verliezen. En dus gooit Kamal een leger aan experten in de strijd om hun zaak te redden. Al snel blijkt dat de enige redding een totale make-over is van de winkel. En dat maakt heel wat emoties los.
Toen zijn vader enkele jaren geleden plots overleed, kreeg zoon Jelle de leiding over bouwbedrijf Mivan, waar ze samenwerkten. Een taak waar hij niet voor opgeleid was, maar die hij zo goed probeert uit te voeren dat hij er zelf bijna aan bezwijkt. De druk op zijn schouders is enorm, en omdat Jelle bang is dat het bedrijf te weinig opdrachten zou krijgen, neemt hij zo veel werk aan dat hij er zelf bijna aan ten onder gaat. Zijn familie is ongerust en schakelt Kamal in. Hier moet niet alleen aan de cijfers gewerkt worden, maar vooral ook aan Jelle zelf.
Geen beter en authentieker product van bij ons dan bier. Alleen is de Belgische biermarkt totaal verzadigd. Zo telt ons land vandaag maar liefst 400 brouwerijen en dat aantal is de laatste 10 jaar verdrievoudigd. Vooral de opmars van kleinere brouwerijen is niet te stuiten. En dat voelt ook de familie Janssens van brouwerij Hof ten Dormaal in Haacht. Papa André richtte deze kleine brouwerij op nadat hij een hersenbloeding kreeg en zijn goed draaiend boekhoudkantoor verkocht. In de beginjaren liep de verkoop als een trein, maar ondertussen krijgen ze hun bier niet meer aan de straatstenen verkocht. En dat baart papa André, wiens twee zonen Jef en Dries ook meewerken in de brouwerij, grote zorgen.
Populair in Japan, maar nu ook meer en meer aanwezig in onze steden: kattencafés. Zo ook in Genk, waar het jonge koppel Dries en Yeliz het allereerste Limburgse kattencafé opende. Ze gaven hun goedbetaalde job in het onderwijs op om hun grote droom na te jagen: een gezellige koffiebar waar het goed toeven is in het gezelschap van hun katten. Maar de zaak draait vierkant. En dat begint te wegen, want zolang hun kattencafé niet draait, zetten ze hun leven on hold en dat is hun kinderwens. Er staat dus veel op het spel en dus zet Kamal de grote middelen in: hij lanceert een groot marktonderzoek om zo alle informatie te verzamelen om dit concept de juiste richting uit te sturen. En dat belooft een hele klus te worden, want naast een kattenplek is dit ook een vegan-koffiebar, en daar zijn niet alle klanten even wild van.
Kamal zet dit seizoen zijn tanden in een heel warm en menselijk verhaal, dat van vzw Zorgboerderij Huppeldepup. Bezieler Ellen stampte na een leven bij een multinational een boerderij uit de grond, waar kinderen en volwassenen zorg en therapie kunnen krijgen door een tijdje mee te draaien op de boerderij. Aangezien de zorgboerderij een vzw is en dus winst maken geen doel op zich is, moeten er natuurlijk wel voldoende inkomsten zijn om de boerderij draaiende te houden. En daar wringt het schoentje. Ellens boekhouding is een chaos en de kern van haar boerderij - de zorg - draait verlies. Kamal moet dus ingrijpen of dit mooie verhaal dreigt ten onder te gaan. Of hoe sociaal ondernemen net zoals bij elke vorm van ondernemen goed management en zakelijk inzicht vereist.
Jean-Yves is een hardwerkende mecanicien die nooit geleerd heeft om een team aan te sturen noch een administratie op orde te houden. En dat vertaalt zich in een garage met een groot cashflowprobleem. Nochtans is Jean-Yves echt een krak. Want van heinde en ver komen mensen naar Roeselare voor zijn gouden handen. En Jean-Yves kan iets, want M Car Tech is niet zomaar een garage: hier worden iconische oldtimers gerestaureerd en snelle racewagens gebouwd voor rally-wedstrijden. En daar wringt het schoentje: Jean-Yves sleutelt het liefst aan motoren, maar te weinig aan zijn zaak. Het wordt dus een grote kluif voor Kamal om deze sputterende motor weer vlot te doen draaien.
Ruth heeft haar eigen bio-bloemenboerderij en was de eerste kweker in Vlaanderen die daar voltijds van kon leven. Ze teelt bio-bloemen uit puur idealisme, dus voor een schonere planeet, en dat idealisme wil ze graag ook doorgeven aan haar kinderen. Maar de verkoop van bio-bloemen stokt al een tijdje en Ruth vindt geen antwoorden. Nochtans biedt ze haar klanten heel veel aan, gaande van boeketten over workshops en opleidingen tot de verkoop van boeketten op trouwfeesten en evenementen. En dus moet er dringend iets gebeuren, want niet alleen de zaken lopen niet goed, Ruth is recent gescheiden en dus lopen de rekeningen op als alleenstaande mama van twee kinderen.
Kamal wandelt voor Andermans zaken de fabriekspoorten binnen van een Limburgs ijsfabriek, Voerke Ijs, het allergrootste bedrijf in drie seizoenen. Hier staat een warme familie aan het hoofd, maar papa Guido en mama Sandra slagen er niet in om het bedrijf op de rails te krijgen. Nochtans is de inzet groot, want ondanks de grote volumes ijs die dagelijks van de band rollen richting buitenland, draait dit bedrijf de laatste jaren amper winst, ook al werkt de familie dag en nacht. Kamal moet dus dringend het geweer van schouder veranderen: ze moeten met hun ijs de Limburgse markt veroveren, én de nieuwe generatie, dochter Silke, moet het roer overnemen. En dat is nog maar het begin, want er wacht haar nog de deal van haar leven: een pitch bij Lunch Garden, goed voor een afzet van 62 restaurants over het hele land.
Johan en Sandra werken dag en nacht in hun speelgoedwinkel om hun klanten enkel het beste speelgoed te kunnen aanbieden. Maar de klanten blijven uit en de concurrentie van de grote webshops is moordend. Kamal moet dus ingrijpen en stelt vast dat het koppel hun privégeld blijft pompen in duur én veel speelgoed om toch maar hun klanten niet teleur te stellen. Dat moet dringend stoppen. En dus zet Kamal de grote middelen in. Hij organiseert een grote stockverkoop én neemt Johan en Sandra mee naar Praag voor een bezoek aan Hamleys, de grootste speelgoedwinkel van Europa. Daar wordt meteen de inzet van de aflevering duidelijk: zien doet kopen. Het koppel zal vol moeten inzetten op beleving en dus is een totale make-over van de winkel nodig.
Nieuw dit seizoen is dat Kamal voor het eerst teruggaat naar de ondernemers uit de twee vorige seizoenen. Want hoe brengen ze het er nu van af? En wat is de impact geweest van Kamals interventies op langere termijn? Dat is te ontdekken in de achtste en laatste aflevering van het derde seizoen.