Ingeborg maakt samen met haar team meer dan 700 pruiken
"We lossen dat op in post-productie" hoor je vaak op set. Maar wie lost dat dan op? Bert Steyaert. Hij en zijn team van visual effect artists zorgen ervoor dat houten zwaarden eruit zien als ijzeren exemplaren, laten het bloed in het rond vliegen waar en wanneer het moet èn brengen mammoeten tot leven in het Zwin. Tom Waes ontdekt hoe dat dan juist gebeurt.
Raïssa Hans kleedt voor 'Het verhaal van Vlaanderen' honderden figuranten en acteurs. Ze reist naar Frankrijk en Madrid om de juiste kostuums te zoeken en maakt die voor de hoofdrollen gewoon zelf. Van ontwerp tot last minute aanpassingen op set. Maar wanneer mag ze welke stoffen, kleuren of patronen gebruiken? Hoe zorgt ze ervoor dat het historisch klopt? Tom Waes vraagt het haar.
Tom Waes ondervindt hoe het moet geweest zijn om Franse ruiters op je zien af te stormen. “Knikkende knieën” en toch gebeurt dat op een veilige manier dankzij het werk van Dietrich Verzele, de stuntcoördinator en paardentrainer. Bob, Jean en Céline construreren dan weer een goede, ouderwetse maquette waarmee alle fases van de Guldensporenslag duidelijk uitgelegd worden.
Historica Maïka De Keyzer neemt ons mee naar het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek om aan de hand van enkele unieke archiefstukken aan te tonen hoe geschiedenis een levende, actieve wetenschap is.
Tijdens een diner in 1567 laat Hertog Alva de graven Horn en Egmond arresteren en opsluiten. Maar wat lag er toen allemaal op hun bord? Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh zocht het uit en creëerde een overvol buffet. Ontdek samen met Tom Waes wat er geserveerd werd.
577 figuranten en acteurs werden ingehuurd, gekleed, voorzien van make up en pruik om 'Het verhaal van Vlaanderen' te vertellen. Hoe is het als regisseur om met zoveel acterend talent te werken? Tom Waes ontdekt waarom figuranten graag doen wat ze doen.
Jeroen Van Vaerenbergh helpt de makers van Het Verhaal van Vlaanderen bij de zoektocht naar de juiste locaties en de gepaste aankleding ervan. En welke rekwisieten kunnen voor welke periode zodat alles historisch correct is? Tom Waes vraagt zich af of de klinken wel kloppen.
Leen Vermont selecteerde als researcher de beste verhalen voor Het Verhaal van Vlaanderen. Meer dan een jaar lang zocht ze naar het volledige politierapport van de moord op Pot en Grijp. En hoe weet ze dat Albert I zijn brieven liet nalezen? En door wie? Tom Waes vraagt het haar.
Het was te veel werk voor één regisseur om 'Het Verhaal van Vlaanderen' te maken. Dus werden het er twee: Bert Ceulemans en Filip Lenaerts kijken terug op wat ze zelf leerden door aan dit programma te werken.
'Het verhaal van Vlaanderen' laat je niet zomaar tot leven komen. Meer dan 2 jaar werd er met man en macht aan de reeks gewerkt. In deze speciale aflevering leren we de mensen achter de schermen kennen. Van de foodarcheoloog die uren tijd steekt in de reconstructie van een middeleeuws banket, tot de pruikenmaakster die haartje voor haartje de neanderthalercoupes creëert. Volg Tom Waes achter de schermen en ontdek de fascinerende wereld achter 'Het verhaal van Vlaanderen'.