Zonder smartphone is het leven in de grote stad zo goed als onmogelijk geworden: het is je pinpas, je stadskaart, je ID, je entertainment. En nog belangrijker: je smartphone brengt je in contact met gelijkgestemden. Homo’s hoeven niet langer naar schimmige parkjes om een partner te vinden. Maar de vraag is hoelang de overheid deze online vrijheid toestaat.
Tijdens het jaarlijkse Qingmingfestival brengen alle Chinezen een offer aan het graf van hun overleden voorouders. Alles wat ze de overledenen in het hiernamaals gunnen wordt aan het graf verbrand: van papieren koelkasten tot Lamborghini’s en iPhones. En ook een Chinese plattelandsbegrafenis leidt tot verbazingwekkende taferelen.
In het berggebied waar de Tao ontstond zijn nog altijd monniken die op zoek zijn naar de waarheid en verlichting. En naar zichzelf. Maar het valt nog niet mee om uit het keurslijf van China’s maatschappelijke verwachtingen te stappen. En veel jongens die niet willen deugen belanden op de grootste kungfu academie ter wereld – waar 30.000 jongeren kracht en discipline wordt bijgebracht.
Veel jongeren trekken naar de stad. En daardoor raakt het platteland bevolkt door bejaarden die zichzelf maar moeten zien te redden. De migratie heeft ook grote gevolgen voor China’s ziekenzorg. Want het verzekeringsstelsel is niet ingesteld op zoveel nieuwe stadsbewoners. En zo ontstaat er een klasse-maatschappij waarin vele Chinezen in grote financiële problemen komen zodra ze ziek worden.
De toekomst van China wordt - als het aan president Xi Jinping ligt - gekenmerkt door Chinees ondernemerschap en een grote technologische sprong voorwaarts. Maar diezelfde technologie zorgt ook voor verregaande controle-mogelijkheden van alle Chinese burgers door de Partij. En met name in Macau – samen met Hongkong het enige deel van China met zelfbestuur en een zekere mate van democratie - wordt deze groeiende controle met argusogen bekeken.