Tim Hofman is op de vuilnisbelt van Nairobi waar dagelijks het afval van vier miljoen mensen wordt gestort. De Dandora Dumpsite beschrijft hij als de hel op aarde, maar voor sommige Kenianen is dit thuis. Onder erbarmelijke omstandigheden, met iedere dag dreiging van geweld moeten ze zien te overleven in een macaber decor van stinkend afval.
Geraldine is in de banlieues van Parijs. Ze ontmoet er jongeren die ook wel 'de vergeten generatie' worden genoemd. Kinderen van migranten die met muziek en rap uiting geven aan hun ongenoegen. Tim is in Kenia waar hij Martin ontmoet, een beachboy die op het strand van Mombasa westerse vrouwen versiert en daarmee geld verdient om zijn vrouw en kinderen te onderhouden. Om dat leven te verdragen gebruiken hij en zijn lotgenoten veel drugs, met verslaving en hiv-infecties tot gevolg.
Jan ziet hoe in China op grote schaal de nieuwe Jackie Chan wordt opgeleid. Kinderen, niet ouder dan zeven, worden door hun ouders naar de andere kant van het land gestuurd om in een Spartaans regime de kunst van de vechten onder de knie te krijgen. Linda is in Japan. In Japan gaat de samenleving gebukt onder de grote hoeveelheid mensen die in eenzaamheid leven en sterven. Het gevolg is een schrikbarende hoeveelheid zelfmoorden, ook onder jongeren.
Geraldine reist af naar de Braziliaanse favela's en komt midden in een oorlog terecht tussen drugsbendes en politie. Het geweld komt in zo'n heftige spiraal terecht dat zelfs het leger moet worden ingezet. Geraldine praat met bewoners, bendeleden, slachtoffers, kinderen en politie in de hoop te doorgronden hoe het is om in zo'n heftige situatie te moeten leven.
Linda reist naar het Noord-Engelse dorpje Appleby, waar één keer per jaar duizenden gipsy's bij elkaar komen. Ze bezoekt het evenement en ontdekt hoe deze gesloten wereld met sterke familiebanden opereert. Familievetes worden met de blote vuist uitgevochten in bare-knuckle-fights en meisjes versieren doe je door trots te paraderen met je paard. De gipsy's kennen God noch geboden en de enige verantwoording die ze moeten afleggen is aan elkaar.
Colombia is de grootste producent van cocaïne ter wereld. Dit betekent dat vanuit dit land miljoenen kilo's drugs naar de VS moeten worden verscheept. Jan reist langs de smokkelroute van dit logistieke hoogstandje dat begint in de jungle van Colombia, waar hij ziet hoe de politie een drugslab opblaast. Ook komt hij terecht op de idyllische eilandjes San Andres en Provedencia, in de Caribische Zee. Daar heeft de drugs het leven van de bewoners, maar ook van de toeristen, ernstig beïnvloed.
Maurice Lede onderzoekt in de Verenigde Staten hoe het komt dat de Amerikanen, ondanks alle ellende, toch zo van hun wapens blijven houden. Na de laatste shootings is er ook een tegengeluid, maar toch is de eerste reactie nóg meer wapens kopen om jezelf te beschermen. En welke rol speelt de media hierin?
Linda reist af naar Rusland. Het is een opvallend gegeven dat Russische meisjes en vrouwen zich niet schamen om hun schoonheid in te zetten om rijk te worden. Gevolg is dat ze op jonge leeftijd het platteland verlaten om hun droom te laten uitkomen; fotomodel worden. Maar waar de droom als model begint, eindigt die vaak als sekswerker in een club. En de mannen? Die maken graag gebruik van deze kwetsbare illusies.
In deze special laten Tim Hofman en Linda Hakeboom zien hoe zowel Mexico als Amerika gebukt gaan onder de vernietigende macht van de drugskartels. Tim staat oog in oog met een kapot geschoten drugskoerier en ziet hoe de kartelbazen ondanks hun grenzeloze geweld toch als helden worden vereerd. Linda Hakeboom ziet hoe ze in de VS, aan de andere kant van de grens, proberen de drugstoevoer te stoppen. Maar waar vraag is ontstaat aanbod en dus is het dweilen met de kraan open.