Filemon Wesselink vermoedt al een tijd dat hij een autismespectrumstoornis heeft, een complexe en raadselachtige stoornis waar nog niet veel over bekend is. Om duidelijkheid te krijgen over zichzelf begint Filemon met een intensief diagnosetraject. Ook bezoekt hij een autistische savant met een fenomenaal muzikaal talent. Hij gaat langs bij een jongen met een fascinatie voor knikkers die eigenhandig de meest spectaculaire knikkerbanen bouwt. Hij heeft een ontmoeting met een jongen die vanwege zijn autisme op geen enkele middelbare school terecht kan.
Filemon Wesselink gaat langs bij Christina Curry om te praten over haar autisme en haar obsessie voor David Hasselhoff. Ook vervolgt hij zijn eigen diagnosetraject voor zijn vermoedelijke autismespectrumstoornis, en komt zichzelf daarbij behoorlijk tegen. De Turkse autistische Birsen vertelt hem meer over autisme bij vrouwen. Ook bezoekt hij in Los Angeles een moeder die denkt dat het autisme van haar zoontje is veroorzaakt door vaccinaties.
Filemon Wesselink onderzoekt autisme bij mensen met een verstandelijke handicap. Hij bezoekt een instelling voor kinderen die dag en nacht begeleiding nodig hebben en gaat langs bij een flamboyante autistische kunstenaar met een voorliefde voor zwarte kunst. Ook gaat hij op stap met een moeder en haar zwaar autistische zoon en is hij onder de indruk van hun grillige en liefdevolle band. Zelf gaat hij ook langs bij zijn ouderlijk huis om met zijn moeder te praten over zijn vermoedelijke autismespectrumstoornis.
Filemon maakt zich op voor de officiële diagnose. Maar eerst is hij in de VS waar hij ziet hoe mensen met autisme worden getraind voor banen in de high-tech sector in Silicon Valley. Ook bezoekt hij een school die zich volledig heeft aangepast aan kinderen met autisme en waar fanatiek gewerkt wordt aan robotjes. Filemon krijgt de uitslag van zijn diagnose, heeft hij autisme?
Sinds ongeveer een jaar heeft Filemon Wesselink de diagnose 'Autisme Spectrum Stoornis'. Om zichzelf beter te begrijpen, maar vooral om anderen met eenzelfde diagnose te ontmoeten, duikt Filemon dieper het spectrum in. Hij wil weten welke impact autisme op hun leven heeft en dat van hun omgeving. Filemon bezoekt mensen met een bijzondere hobby of talent en onderzoekt waar deze sterke fascinaties en uitzonderlijke talenten vandaan komen.
Filemon Wesselink onderzoekt de combinatie autisme en relaties. Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat mensen met autisme geen behoefte hebben aan sociale contacten. Filemon gaat een avond op stap met jongeren die elkaar in een autisme-café opzoeken, hij bezoekt een praatgroep voor mensen met autisme die hun ervaringen over relaties delen en hij reist naar Canada om een dag op te trekken met een man die een hele speciale band met zijn dinosaurus- en drakenpop heeft.
Filemon Wesselink onderzoekt de combinatie autisme en onderwijs, voor veel jongeren een terrein vol hobbels en valkuilen. Hij bezoekt een jongen met autisme die nu op de universiteit studeert, terwijl zijn IQ vroeger op 80 werd geschat en hij maakt kennis met een jongen die op geen enkele middelbare school terecht kan en nu thuis zit. Ook reist hij naar de VS voor het bijzondere verhaal van een jongen die letterlijk opgesloten zit in zijn lichaam, en daardoor niet kan praten waardoor hij voor verstandelijk beperkt werd aangezien. Pas op latere leeftijd leerde hij communiceren via een tablet, en bleek er een groot intellect achter hem schuil te gaan.
Filemon Wesselink bezoekt verschillende families die een kind met autisme hebben. Hij ontmoet een meisje met een grote liefde voor Disney en gaat samen met haar en haar ouders voor de 25e keer naar Disneyland. Ook bezoekt hij een gezin van wie de zoon (21) naast autisme een ernstige gedragsstoornis heeft en het verstandelijke vermogen van een baby van negen maanden. Verder praat hij met een wat oudere vrouw met autisme, die niet meer thuis kan wonen en begeleid woont.