Midas Dekker laat zien dat spinrag sterker is dan staal, slijmzwam slimmer dan het navigatiesysteem en plantenwortels blijken het ultieme transportsysteem.
Bioloog Midas Dekkers test of het sportschoenfabrikanten gelukt is om ons net zo hard te laten rennen als poesjes en blijkt een leuk schattig koffervisje ook dienst te doen... als auto.
In deze aflevering blijkt dat kreeften onder water kunnen ruiken en dat mensen daar gebruik van willen maken en leert bioloog Midas Dekkers dat we in de toekomst geen beveiligingscamera's meer aan onze huizen hangen, maar krekelharen.
Bioloog Midas Dekkers legt uit hoe haaien ons helpen om bacteriën af te weren en probeert het geheim te ontrafelen van de ijsbeer die met zijn witte vacht toch warm blijft op de Noordpool.
Bioloog Midas Dekkers onderzoekt hoe mieren ons kunnen helpen bij het fileprobleem en leert van apen hoe je netjes te gedragen op de werkvloer. Of kunnen we ons toch beter spiegelen aan een wolvenroedel?
Midas Dekkers onderzoekt wat vogels ons leren over onze eigen vliegtechnieken en hij maakt voor het eerst kennis met een nieuwe soort libelle: op eigen energie vliegende robots.
Het blijkt dat de natuur maat weet te houden, tot de mens zich er mee gaat bemoeien. In de natuur is geen muis breder dan de ingang van zijn holletje of geen giraffe langer dan het sappigste blaadje.
Konden we maar in winterslaap en twee keer zo lang leven. Bioloog Midas Dekkers onderzoekt de mogelijkheden, kijkend naar hamsters. Ook knuffelt hij voor het eerst met een naakte molrat, het enige zoogdier dat geen kanker krijgt.
Midas Dekkers kijkt naar hoe de architectuur ontwerpen pikt uit de natuur. Ook valt hij in de armen van een octopus die ooit gebruikt gaat worden als chirurgische instrumenten.
Midas Dekkers zoekt naar wat de natuur ons nog te leren heeft in de toekomst. Op de zeebodem leeft het allersterkste materiaal ter wereld: de tand van een zeeslak. Ook ontmoet Midas de next generation in de evolutie: zelfstandig functionerende robots, geïnspireerd op kevers.