SVT-klassikern Fråga Lund är tillbaka! Programledaren Kristian Luuk testar vetenskapliga teorier och panelen svarar på frågor som hur långt bort horisonten är, om man kan para en hamster med en giraff och hur högt en människa kan låta.
Underhållande vetenskapsprogram som gör dig både smartare och roligare! Kristian Luuk testar vetenskapliga teorier och experiment på sig själv och expertpanelen svarar på om getter har dialekter, varför man kysser varandra och varifrån uttrycket blåblodig kommer. Och hur många människor har egentligen levt på jorden totalt?
Underhållande vetenskapsprogram som gör dig både smartare och roligare! Kristian Luuk testar vetenskapliga teorier och experiment på sig själv och expertpanelen svarar på frågor om hur reser vi i framtiden och om flygplansmat smakar mindre än annan mat.
Underhållande vetenskapsprogram som gör dig både smartare och roligare! Kristian Luuk testar vetenskapliga teorier och experiment på sig själv och expertpanelen svarar på frågor om hur man snabbast tar sig fram i en folkmassa och hur man bäst boardar ett flygplan.
Underhållande vetenskapsprogram som gör dig både smartare och roligare! Kristian Luuk testar vetenskapliga teorier och experiment på sig själv och expertpanelen svarar på frågor om varför man blir bajsnödig när man blir nervös och om man kan grädda en lasagne med en applåd.
Kristian Luuk testar vetenskapliga teorier och experiment på sig själv och expertpanelen svarar på frågor om huruvida man kan poppa popcorn med en cykel och styra någon annan med tankar
I veckans program undersöker Kristian Luuk när ett barn blir smartare än en hund. Vi får veta vad som händer om man ser världen uppochner, om man kan höra om vatten är varmt eller kallt och panelen reder ut allt om härskartekniker. Dessutom tänder kemisten Laura eld på Kristian med hjälp av diskmedel
I veckans program undersöker Kristian Luuk tillsammans med Väder-Nils hur mycket vind som krävs för att en människa ska blåsa omkull. Historikern Gunnar reder ut allt som är värt att veta om snapsvisor och vi får veta om djur kan räkna eller inte. Dessutom skapar rymdfysikern Gabriella ett regn av pingisbollar.
I säsongsfinalen testar Kristian Luuk sin balans genom att gå på lina sex meter över marken. Panelen reder ut varför vi får gåshud när någon viskar, hur man gjorde när man ritade de första kartorna och om det är sant att alla kan sjunga. Dessutom försöker Kristian ladda sin mobil med hjälp av en massa potatisar.
Kristian Luuk undersöker om man kan bli glad i hatten utan alkohol. Kemiprofessorn Ulf Ellervik berättar om världens giftigaste ämne och spränger pumpor i studion. Psykologiforskaren Armita lär oss allt som är värt att veta om hjärntvätt, och vi får lära oss varför hundar snurrar runt några varv innan de ska sova.
I säsongsavslutningen tar Kristian Luuk en gång för alla reda på om det är bäst att gå eller springa i regn. Evolutionsbiologen Jessica reder ut vilka djur som fiser eller inte gör det och varifrån bananflugorna hemma i köket kommer. Dessutom får vi veta om det är sant att kvinnor är sämre på att skilja mellan höger och vänster än män.
Det sägs att barn blir spralligare när de får äta godis, men är det sant? Robin Paulsson undersöker saken. Evolutionsbiologen Jessica reder ut om maneter kan bränna sig själva. Lundaborna blir bjudna på grismjölk och kemiprofessorn Ulf gör en regnbåge av eld. I expertpanelen sitter Jessica Abbott, Ulf Ellervik, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg och Henrik Widegren.
Robin Paulsson bjuder barn på äcklig saft för att testa deras empati. Läkaren Henrik förklarar varför vi inte har aptit när vi är sjuka. Det bjuds på kolsyrad mat och rymdfysikern Gabriella skjuter med en plasmakanon. Expertpanelen består av Gabriella Stenberg Wieser, Henrik Widegren, Armita Golkar, Gunnar Wetterberg och Jessica Abbott.
Hur farligt är det att sms:a när man kör bil? Robin Paulsson undersöker saken. Läkaren Henrik reder ut om man kan bli berusad av att äta rotmos och kemiprofessorn Ulf bjuder på en eldig avslutning. I expertpanelen sitter Jessica Abbott, Ulf Ellervik, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg och Henrik Widegren.
Programledaren Robin Paulsson undersöker hur viktig publiken är i sportsammanhang. Historikern Gunnar Wetterberg visar upp en svensk mumie och evolutionsbiologen Jessica Abbott får växter att snacka med varandra. I panelen finns även läkaren Henrik Widegren, psykologen Armita Golkar och kemisten Ulf Ellervik.
Vad händer om man är vaken 36 timmar i sträck? Robin Paulsson undersöker saken. Historikern Gunnar Wetterberg reder ut skillnaden mellan syssling och brylling, och rymdfysikern Patrik Norqvist får vatten att koka genom att vispa det. Medverkar gör även läkaren Henrik Widegren, evolutionsbiologen Jessica Abbott och kemisten Ulf Ellervik.
Robin Paulsson undersöker vilken dryck som får oss att kissa mest. Evolutionsbiologen Jessica Abbott berättar hur många pappor som inte är biologiska fäder till sina barn, fast de tror det, och psykologiforskaren Armita Golkar avslöjar om det verkligen går att leva i nuet. Medverkar gör också läkaren Henrik Widegren, historikern Gunnar Wetterberg och kemisten Ulf Ellervik.
Historikern Gunnar Wetterberg berättar varför vi applåderar för att visa uppskattning och rymdfysikern Patrik Norqvist skapar en tornado i studion. Robin Paulsson tar reda på om barn föds med rytmen i blodet. Medverkar gör också läkaren Henrik Widegren, evolutionsbiologen Jessica Abbott och kemisten Ulf Ellervik.
Robin Paulsson undersöker hur lätt det är att lura ett ögonvittne. Psykologen Armita Golkar reder ut vad det innebär att vara normal, och kemisten Ulf Ellervik tänder eld på världens största provrör i studion. Medverkar gör även läkaren Henrik Widegren, evolutionsbiologen Jessica Abbott och historikern Gunnar Wetterberg.
Panelen försöker tillsammans slå fast exakt när man blir vuxen och kemisten Ulf Ellervik spränger ballonger med bomull. Robin Paulsson testar om en drönare kan tjuvåka med en lastbil. Medverkar gör också läkaren Henrik Widegren, psykologen Armita Golkar, evolutionsbiologen Jessica Abbott och historikern Gunnar Wetterberg.
I säsongsavslutningen tar programledaren Robin Paulsson reda på vilken kroppsdel som läcker mest värme när det är kallt ute. Läkaren Henrik Widergren avslöjar om dålig andedräkt kan smitta, och kemisten Ulf Ellervik detonerar tusen minibomber i studion. Medverkar gör även rymdfysikern Patrik Norqvist och historikern Gunnar Wetterberg.
Programledaren Robin Paulsson undersöker varför man inte ska släcka oljebränder med vatten. Läkaren Henrik är undertråden när panelen hjälps åt för att visa hur en symaskin fungerar och rymdfysikern Gabriella släpper en 5 kg tung vikt i magen på Robin - allt för vetenskapen.
Programledaren Robin Paulsson testar hur länge man kan bada i en isvak innan det blir farligt. Språkvetaren Ylva drar en skarp gräns i landet mellan dem som kan och inte kan säga R och kemisten Ulf bjuder på skumparty i studion.
I kvällens program undersöker programledaren Robin Paulsson tillsammans med psykologiforskaren Armita om skratt verkligen smittar. Läkaren Henrik visar hur många organ vi klarar oss utan och kemisten Ulf gör en grön eld.
I kvällens program undersöker programledaren Robin Paulsson om det räcker med sju ballonger för att kunna flyga. Evolutionsbiologen Jessica berättar om det går att överföra gener från djur till människa och arkeologen Maria avslöjar skillnaden mellan äventyrsfilmer och verklighet.
Robin Paulsson undersöker fysikens lagar från flaket på en rullande pickup. Evolutionsbiologen Jessica har med sig fyra ormar till studion och historikern Gunnar pratar sex och religion.
Robin Paulsson undersöker om man springer snabbare med musik i öronen. Läkaren Henrik har med sig blodiglar till studion och rymdfysikern Gabriella visar hur mycket kraft som finns i en airbag.
Robin Paulsson får känna på det medeltida straffet för otukt. Evolutionsbiologen Jessica berättar hur liten sannolikheten är att man fötts och kemisten Ulf blandar en vätska man kan gå på.
I säsongsavslutningen undersöker programledaren Robin Paulsson när syskon slutar bråka om vem som fått mest läsk i glaset. Historikern Gunnar berättar allt om hur långfingret blev vår fulaste gest och kemisten Ulf testar om Robin är snabbare än en explosion.
I säsongspremiären övertalas programledaren Robin Paulsson att testa fritt fall från ett flygplan. Läkaren Henrik berättar hur många minuter en banan kan förlänga livet med och evolutionsbiologen Jessica avslöjar om en människa kan bli giftig. Och så blir det födelsedagskalas för Fråga Lund som firar 60 år! Experter: Henrik Widegren, Ulf Ellervik, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott och Gabriella Stenberg Wieser. Del 1 av 8.
Hur mycket är en kropp värd i pengar? Det har kemisten Ulf svar på och psykologiforskaren Armita vet i sin tur om de kan göra oss lyckligare. Dessutom gör programledaren Robin Paulsson och rättshistorikern Elsa ett rafflande faderskapstest. Experter: Henrik Widegren, Ulf Ellervik, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott och Armita Golkar. Del 2 av 8.
Går det att byta ut grillkol och tändvätska mot blixten? Det testar fysikern Patrik tillsammans med programledaren Robin Paulsson. Historikern Gunnar reder ut om de romantiska riddarna egentligen höll på med stalking och så ordnar vi Sveriges kanske första tävling i dammexplosion. Experter: Henrik Widegren, Jessica Abbott, Ulf Ellervik, Gabriella Stenberg Wieser och Gunnar Wetterberg. Del 4 av 8.
Varför erkänner människor ibland saker de inte gjort? Programledaren Robin Paulsson utforskar fenomenet tillsammans med psykologiforskaren Armita. Läkaren Henrik svarar på varför våra tarmar är längre än vi själva är och så bjuder vi på det kanske farligaste experimentet i programmets historia när Ulf blandar till en frätande pirayalösning. Experter: Gunnar Wetterberg, Gabriella Stenberg Wieser, Jessica Abbott, Henrik Widegren, Armita Golkar och Ulf Ellervik. Del 7 av 8.
En tittare har läst att det är nyttigt att äta sina snorkråkor, men stämmer det? Läkaren Henrik svarar. Psykologiforskaren Armita förklarar varför så många av oss älskar underdogs och så tar programledaren Robin Paulsson med sig kemisten Ulf till ett stenbrott för att göra ett gigantiskt svampmoln. Medverkande: Robin Paulsson, Henrik Widegren, Jessica Abbott, Gunnar Wetterberg, Ulf Ellervik, Armita Golkar. Del 1 av 8.
Är det möjligt att ersätta fysisk träning med ett piller? Det reder läkaren Henrik ut. Biologen Jessica svarar på om det finns hämndlystna ormar och rymdfysikern Gabriella testar att hänga upp programledaren Robin Paulsson i luften med kardborreband. Medverkande: Robin Paulsson, Henrik Widegren, Jessica Abbott, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Madeleine Bohlin. Del 2 av 8.
Varför heter inga barn Öpir eller Rigel längre? Det vet språkvetaren Jenny. Biologen Jessica benar ut varför så få fåglar har snopp och programledaren Robin Paulsson tar med sig både badbyxor och en fysiker till badhuset för att reda ut hur man ska göra för att få till största möjliga vattenplask. Medverkande: Robin Paulsson, Henrik Widegren, Jessica Abbott, Gunnar Wetterberg, Ulf Ellervik, Jenny Nilsson. Del 3 av 8.
Har du fått en låt på hjärnan som vägrar försvinna? Läkaren Henrik har botemedlet. Programledaren Robin Paulsson undersöker om vi behöver oroa oss för att förlora våra jobb till AI och så berättar kemisten Ulf allt om förfalskade konstverk. Medverkande: Robin Paulsson, Henrik Widegren, Jessica Abbott, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Ulf Ellervik. Del 4 av 8.
Är män verkligen sämre än kvinnor på att ta hand om sina sociala relationer? Det svarar psykologiforskaren Armita på. Läkaren Henrik samlar in fem barn och och deras mammor för att testa om de kan lukta sig till varandra och så blir det högt tryck i studion när rymdfysikern Gabriella skapar stort tomatkaos. Medverkande: Robin Paulsson, Henrik Widegren, Jessica Abbott, Gunnar Wetterberg, Gabrielle Stenberg Wieser, Armita Golkar. Del 5 av 8.
Varför suger vi på choklad, men inte på köttbitar? Det vet kemisten Ulf allt om. Historikern Gunnar avslöjar var är alla mysiga små byar i Sverige tog vägen och programledaren Robin Paulsson hamnar mitt i en serie explosioner. Medverkande: Robin Paulsson, Henrik Widegren, Jessica Abbott, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Ulf Ellervik. Del 6 av 8.
Läkaren Henrik utsätter sitt blod för livsfarligt ormgift. Kemisten Ulf och programledaren Robin Paulsson ordnar en lite annorlunda vinprovning och så berättar historiken Gunnar varför snus är en så stor grej för svenskarna. Medverkande: Robin Paulsson, Henrik Widegren, Jessica Abbott, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Jenny Nilsson. Del 7 av 8.
Kemisten Ulf tar in en hel toalett i studion för att visa om det spelar någon roll om man spolar med toalettlocket nedfällt. Läkaren Henrik svarar på varför bakfyllor blir värre ju äldre man blir och blir det såklart ett rejält fyrverkeri i denna stora säsongsfinal. Medverkande: Robin Paulsson, Henrik Widegren, Jessica Abbott, Gabriella Stenberg Wieser, Ulf Ellervik, Armita Golkar. Del 8 av 8.
I säsongspremiären svarar läkaren Henrik på om låg puls är lika med större risk att hamna i fängelse? Evolutionsbiologen Jessica reder ut om vilda djur kan ha favoriträtter och rymdfysikern Gabriella får med Robin på ett riktigt snurrigt bollspel. Medverkande: Robin Paulsson, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott, Ulf Ellervik och Henrik Widegren. Del 1 av 8.
Programledaren Robin testar att springa ifrån en spårhund. Rymdfysikern Gabriella tar hjälp av Henrik för att demonstrera hur internet vet att du inte är en robot och så reder språkvetaren Jenny ut om djur har språk. Medverkande: Robin Paulsson, Gabriella Stenberg Wieser, Elsa Trolle Önnerfors, Jessica Abbott, Jenny Nilsson och Henrik Widegren. Del 2 av 8.
Hur är det möjligt att känna att någon tittar på en? Det vet psykologiforskaren Armita. Evolutionsbiologen Jessica svarar på om det finns mode och trender bland djur och så försöker kemisten Ulf skapa världens äckligaste lukt. Medverkande: Robin Paulsson, Ulf Ellervik, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott, Armita Golkar och Henrik Widegren. Del 3 av 8.
Kemisten Ulf reder äntligen ut vilken del av jordgubben som smakar mest och bäst. Historikern Gunnar berättar hur det gick till när glödlampan blev symbolen för en idé och så avslöjar evolutionsbiologen Jessica om det finns djur som kan blunda med öronen. Medverkande: Robin Paulsson, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott, Ulf Ellervik och Henrik Widegren. Del 4 av 8.
Vad är egentligen magkänsla och ska man lita på den? Det vet psykologiforskaren Armita. Läkaren Henrik reder ut om lillfingret verkligen är det minst viktiga och så får panelen hjälp av rymdfysikern Gabriella för att lära sig gunga. Medverkande: Robin Paulsson, Henrik Widegren, Jessica Abbott, Gunnar Wetterberg, Gabriella Stenberg Wieser och Armita Golkar. Del 5 av 8.
Är det så att barnlösa personer lever längre än de som är föräldrar? Det vet läkaren Henrik Widegren. Religionshistorikern Manon berättar varför nya religiösa rörelser ofta är mer sexpositiva än gamla och så undersöker programledaren Robin hur det var att bli opererad före narkosens tid. Medverkande: Robin Paulsson, Ulf Ellervik, Manon Hedenborg White, Jessica Abbott, Gabriella Stenberg, Jenny Nilsson och Henrik Widegren. Del 6 av 8.
Programledaren Robin tar hjälp av rymdfysikern Gabriella för att en gång för alla reda ut hur mycket det stänker när män står upp och kissar. Psykologiforskaren Armita berättar varför det är så hemskt att bli uttråkad och kemisten Ulf bjuder på en rejäl smäll. Medverkande: Robin Paulsson, Ulf Ellervik, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott, Armita Golkar och Henrik Widegren. Del 7 av 8.
I säsongsavslutningen av Fråga Lund går läkaren Henrik igenom vad det är som händer i kroppen när man blir så där galet arg. Rymdfysikern Gabriella vet allt om hur man bordar ett plan på bästa sätt och så bjuder kemisten Ulf på en högenergisk avslutning. Medverkande: Robin Paulsson, Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott, Ulf Ellervik och Henrik Widegren. Del 8 av 8.