I middelalderen tog Valdemar Den Store på korstog mod de hedenske vendere på Rügen i det nordtyske år efter år. Ét år satte han al sin styrke ind mod hedningene og brugte de kolossale kastemaskiner, bliderne. Men lykkedes strategien? Og hvordan er det at betjene middelalderens voldsomme krigsmaskiner?
I 1659 var Danmarks eksistens på spil, da svenskerne havde taget hele landet på nær København. Borgerne måtte sammen med soldaterne redde hovedstaden fra svenskernes stormløb. En ny metode skulle gøre borgere og bønder til soldater på kort tid. Men kan 1600-tals eksercits skabe effektive soldater? Og kan datidens geværer - musketterne - ramme når det gælder?
I 1801 angriber den mægtige engelske flåde København, og borgerne i hovedstaden melder sig frivilligt til at indgå som kanonbesætninger i den danske forsvarslinje. Men hvordan klarer et utrænet mandskab sig mod de erfarne engelske sømænd? Hvad skal der til for at betjene kanonerne? Og formår danskerne mod alle odds at vinde kampen?
I 150 år har de danske politikere og hærens gamle geværer fået skylden for nederlaget i 1864. Men krigen mod tyskerne er myternes krig. Da tusindvis af preussiske soldater sejler over Alssund for at erobre den sidste rest af Slesvig, er der stadig håb for Danmark. Men hvad er de danske politikeres plan? Og kan de danske forladergeværer klare sig mod de moderne tyske bagladergeværer?
I 1916 tordner den tyske og franske hær sammen ved den franske by Verdun. Et af de blodigste slag under Første Verdenskrig er i gang, og midt i det hele kæmper dansksindede sønderjyder på tysk side. På 100-års afstand kan soldaternes hverdag virke fjern, men hvad har det egentligt krævet at deltage i krigen? Hvilke fysiske krav blev der stillet til soldaterne? Og hvordan er livet i en skyttegrav?