In Sijsele, een dorpje in West-Vlaanderen, worden 500 vluchtelingen opgevangen. Martin Heylen vraagt zich af wat dat betekent voor de lokale bevolking. Hoe gaan ze om met hun nieuwe buren uit verre en onbekende oorden? En wat is het verhaal van de vluchtelingen? Hoe kijken zij naar België en naar hun toekomst? Tijdens het draaien van deze documentaire ruilde Martin zijn gewone bril voor een camerabril, waardoor de kijker - net als Martin zelf - recht in de ogen van de Sijselenaren en de vluchtelingen kijkt.
De vreemde gezichten in het straatbeeld worden stilaan vertrouwd, de eerste angst ebt langzaam weg. Er zijn zelfs voorzichtige toenaderingspogingen. Sommige Sijselenaren zetten zich in als vrijwilliger in het asielcentrum, anderen trekken zich het lot van een asielzoeker persoonlijk aan. Er zijn ook vluchtelingen die uit dankbaarheid iets willen terugdoen voor hun gastgemeente.
Verschillende vluchtelingen geraken ingeburgerd in Sijsele. Ze nemen deel aan sportieve en culturele activiteiten binnen de gemeente. Het vertrouwen tussen de bewoners van de voormalige legerkazerne en de dorpelingen groeit, hier en daar ontstaan er zelfs vriendschappen. En dan plegen IS-terroristen een aantal bloedige aanslagen in Parijs, die de wereld én Sijsele schokken.
Vijf maanden na de opening van het noodopvangkamp gaat Martin een laatste keer poolshoogte nemen in Sijsele. Hoe vergaat het de oude en de nieuwe dorpelingen? Werden de vriendschappen hechter, of zijn er nieuwe spanningen ontstaan?