In 1973 krijgt Ruud Lubbers, als jongste minister van Economische Zaken ooit, te maken met de oliecrisis. Als hij nog maar drie maanden in functie is, moet het kabinet Den Uyl drastische maatregelen nemen om het energiegebruik te beperken. Min of meer in stilte probeert Lubbers zoveel mogelijk olie naar Nederland te loodsen. Hij verzint omwegen waar zelfs Den Uyl niks van mag weten en ook de rest van Nederland niet. De studenten ondervragen hem over de leugens waarmee hij toen een heel volk heeft misleid. En waarom heeft mijnheer Lubbers niet zijn memoires geschreven? Waarom zijn die nog nooit gepubliceerd?
Ruud Lubbers neemt de studenten mee naar de economische crisis van de jaren tachtig en vergelijkt die met onze situatie in 2015. Ook toen was er massale werkloosheid en woekerde de collectieve sector maar voort. Dries van Agt vraagt Ruud om hem op te volgen en minister president te worden van een vermoeid en ziek land. Ruud accepteert en gaat met opgerolde mouwen aan de slag. Maar het is eenzaam aan de top. Echtgenote Ria dreigt met een echtscheiding. Met Koningin Beatrix kan Ruud het weliswaar goed vinden, maar zij kan zich niet altijd vinden in zijn ideeen. De studenten nemen de oud politicus ondertussen op de korrel over zijn idealen. Hij bekent die niet te hebben. Zijn ideaal is het oplossen van problemen. Als hij wordt aangesproken op zijn omgang met vrouwen ontwijkt hij radicaal.Minder
Koude oorlog, atoombommen, kernkoppen en nationale veiligheid. Oud-premier Lubbers neemt de studenten mee naar de buitengewoon spannende tijd rond de anti-kernwapen demonstraties. Ondertussen heeft zijn vrouw Ria hem verlaten en lijkt het hem allemaal teveel te worden. In de collegezaal worden de vragen indringender. Of mijnheer Lubbers een pacifist is en of hij eigenlijk wel een democraat is. De antwoorden van de oud-politicus zijn onthullend en het doel van Lubbers om een jonge generatie te overtuigen van zijn staatsmanschap lijkt te mislukken.
Lubbers blikt terug op de invoering van de euro. Aan het eind van zijn premierschap is de ambitie van Lubbers te groot en met onverantwoord grote stappen wordt over de bezwaren tegen één Europese munt heengestapt. De verhoudingen tussen Ruud en Ria zijn weer normaal en Elco Brinkman wordt aangewezen als kroonprins van het CDA. Dat pakt desastreus uit voor beide heren als Ruud live op tv zegt dat hij toch maar niet op Elco gaat stemmen. Een enorme rel binnen het CDA is geboren. In de collegezaal worden de studenten almaar kritischer.