1000-talet. En ensamstående vikingamamma förbereder julfirandet när barnens pappa kommer hem efter att ha varit borta på handelsresa och plundringståg i tre och ett halvt år.
1100-talet: Livet som träl. Trälfamiljen vaknar till ännu en arbetsdag hos husbonden och får beskedet att de ska säljas, en och en, innan dagen är över.
1300-talet: En dag på riddarskola. Två blivande småsvenner anländer till riddarens borg för att tränas till riddare av en överårig väpnare och en kärlekskrank hovdam.
1300-talet: Digerdöden. En kattälskande bondfamilj har flytt sin hemby i hopp om att undkomma pesten, hitta ett nytt hus och försöka göra gud på gott humör.
1400-talet: Barnarbetare i gruvan. Välkommen hem till småbarnsfamiljen där alla jobbar i gruva. För vad skulle de annars göra?
1500-talet: Pappa heter Gustav Vasa. Syskonen Vasa försöker lära sig allt ett kungabarn måste kunna. Men vem av dem ska egentligen ärva tronen efter pappa Gustav Vasa?
1600-talet: En tid med häxor. Skörden slog fel, djuren dör och det är skräp i sängarna - kort sagt, allt tyder på att någon i byn är en häxa.
1600-talet: De fyra stånden. En paj färdas genom 1600-talets fyra samhällsklasser: bönder, borgare, präster och adel.
1700-talet: Gustav den tredje som barn. 1700-talets svenska kungafamilj är livrädda att tappa makten - nu gäller det att fostra en stark kung.
1700-talet: En dag på barnhus. Vad händer med barn som ingen kan ta hand om på 1700-talet? Jo, de får börja jobba. På barnhuset.
1830-talet: Namnsdagsfirande och barnbal. I dag är ingen vanlig dag hemma på herrgården - i dag firar familjen Elsas namnsdag!
1860-talet: Gå i skola eller jobba på fabrik? När både Lotta och Erik får sparken måste barnen sluta skolan och flytta med till stan. För att jobba i fabrik.
1890-talet: En dag som statare. En hungrig statarfamilj drömmer om godare mat och om att flytta till Amerika. Istället går det mesta åt skogen.
1910-talet: Livet som lungsjuk. En överklassfamilj med bacillskräck tar bilen till sanatoriet där storebror ligger sjuk i tuberkulos.
1920-talet: Familjen blir vräkt. Mitt i bostadskrisens Sverige blir en fattig fembarnsfamilj vräkt från sin enrummare. Vart ska de nu ta vägen?
1930-talet: Sommarlov på kollo. Fem klena stadsungar anländer till barnkollot ute på landet. Här ska de få äta nyttig mat och vara ute i friska luften.
1940-talet: En dag under andra världskriget. En vanlig svensk familj förbereder sig för att ta emot ett krigsbarn från Finland. Som inte pratar svenska.
1950-talet: Mamma börjar jobba. Lotta har tröttnat på livet som hemmafru och skaffat ett jobb. Nu får barnen bli nyckelbarn och klara sig själva.
1960-talet: Familjemedlem på fyra hjul. Familjen har skaffat sin första bil! Men vart ska dom åka? Till Eriks gamla moster såklart!
1970-talet: Demonstrera mot julterrorn. Nya tider, nya traditioner! Familjen provar unisexmodet och drar ner på stan för att demonstrera mot köphysterin.
1970-talet: Bo i kollektiv. Varför ha hela huset för sig själv när man kan dela det med en familj till? Det blir bara roligt!
1980-talet: Skidtur och räkfrossa. Visst ska familjen ta tag i julstämningen. Men först blir det gymping, hemdator, mikrolunch, skidsport, shopping och räkfrossa.
1990-talet: Internet kommer. Erik köper modem, Lotta får inredningsfeber, granen lyser med sin frånvaro och barnen måste sälja hundra bingolotter.
År 2015: Blir det nån snö? När kommer tomten? Vem har tagit laddaren? Är skinkan vegetarisk? Och blir det någon snö?