In de eerste aflevering is Geert Mak vertrokken uit Amsterdam op weg naar Enkhuizen. Mak schetst ons een beeld van de malaise waarin Nederland zich op dat moment bevindt.
In de tweede aflevering draait het om geloof en wetenschap. De route leidt van Lemmer naar Franeker.
In de derde aflevering zien we dat Geert Mak te kerke gaat in dezelfde kerk als waar Jacob van Lennep ooit op een zondag de preek wat matigjes vond. De route start in Franeker en leidt naar Groningen.
Boeren en heikneuters komen aan bod in deze vierde aflevering die leidt van Groningen naar Drieper.
In de vijfde aflevering reist Geert Mak van Steenwijk tot Vollenhove en vertelt hij ons uitgebreid over de armoedige tijd en over de opkomende irritaties tussen Van Lennep en Van Hogendorp.
In de zesde aflevering van deze negendelige serie komt het standsbesef scherp naar voren. De route voert van Kampen naar Bad Bentheim.
Zoals wij een zekere immuniteit voor herrie hebben ontwikkeld, zo hadden 19e-eeuwse Nederlanders dat voor stank. De reis leidt deze aflevering van Bad Bentheim naar Zutphen.
In het Nederland van 1823 bestond er nog geen uniforme tijd. Ieder dorp en iedere stad had zijn eigen interpretatie van de zonnestand. Dit betekende dat er tussen twee dorpen of steden die op korte afstand van elkaar lagen al tijdsverschillen konden bestaan. De route gaat van Zuthpen naar Den Bosch.
Als de twee Leidse studenten, na Amersfoort en Utrecht te hebben bezocht, Noord-Brabant binnentrekken, houdt het dagboek van Jacob van Lennep op. Aan de hand van brieven aan zijn zus Antje kunnen we de reis toch tot het einde volgen. Het laatste stuk van de route gaat van Amersfoort naar Zierikzee.