“We willen veel in ons leven. Waardevolle vriendschappen, een fijn huis, onszelf ontwikkelen, sporten, reizen, op de hoogte blijven van alles. En daar krijgen we stress van. Maar is stress altijd negatief? En wat kan ik doen om goed om te gaan met stress?” De eerste aflevering staat in het teken van stress. Voor een nulmeting bezoekt Katja Schuurman het Donders Instituut in Nijmegen en het Erasmus MC in Rotterdam. Hier ondergaat zij verschillende tests: hoe reageert ze op acute stress, hoe functioneert haar werkgeheugen tijdens stress. En wat zegt Katja’s haar over haar stressniveau? Ook ontmoet Katja Arko van Brakel; hij was succesvol Internet-ondernemer en gooide na een burn-out zijn leven drastisch om. Wat kan hij Katja leren om zichzelf niet voorbij te rennen? Zen-non Ranka leeft zonder stress. Katja loopt 24 uur met Ranka mee. Stress werpt blokkades op en maakt dat we het overzicht verliezen. In een vluchtsimulator ervaart Katja de stress waar piloten mee moeten omgaan in de cockpit. Lukt het haar om het overzicht te houden? Heeft Katja iets geleerd van alle tips en trics die zij heeft gekregen? Een angstaanjagend militair psychologisch experiment in een doolhof zal dat moeten uitwijzen.
“Ik heb overal lijstjes voor nodig om de dingen die ik moet doen te onthouden. Ik heb een geheugen als een zeef als het gaat om namen en gezichten. En ik vergeet altijd waar ik mijn autosleutels heb neergelegd. Maar waarom kan ik wel weer goed teksten leren? Kortom: hoe kan ik mijn geheugen verbeteren?” In deze aflevering ondergaat Katja op de Radboud Universiteit Nijmegen verschillende tests. Hoe krachtig is de Google-machine van haar hersenen? Speciaal voor Katja’s Bodyscan wordt een baanbrekend wetenschappelijk experiment van 40 jaar geleden op haar uitgevoerd. Volgens dit onderzoek zouden wij dingen die we onderwater leren ons ook beter onderwater herinneren dan boven water. De context zou bepalend zijn voor de werking van je geheugen. Katja zal dit ook zelf ervaren als zij aan de slag gaat met expert geheugentraining, Frans Duijts. Lukt het haar om met behulp van zijn methode van associatie om 50 voor- en achternamen te onthouden en bij de juiste gezichten te plaatsen? Ook ontmoet Katja Hugo Vos. Hij lijdt aan prosopagnosie, ofwel gezichtsblindheid. Hugo kan zijn eigen gezicht niet eens onthouden als hij net naar de kapper is geweest. Erno Prosman is manager en is zijn vrije tijd grootmeester dammen. Hoe onthoudt hij 30 borden zonder ze te zien?
“We schijnen steeds minder te slapen. Maar weinig slaap is slecht voor je: je concentratie, je geheugen, je spijsvertering, je humeur. Alles lijdt eronder. Zelf slaap ik niet meer dan 5 uur per nacht. Het liefste zou ik helemaal niet slapen. Wat zou een slaaptekort van 50 uur met mij doen?” In de aflevering ondergaat Katja een 50 uur-durend experiment. Kan ze nog goed functioneren na zo’n groot slaaptekort. Dr. Marijke Gordijn is chrono-bioloog en Katja’s agenda en melatomine-niveau bekijkt. Lopen haar sociale en biologische klok wel synchroon? Ook bezoekt Katja slaap-expert Eus van Someren. Terwijl Katja’s experiment voortduurt, ontmoet ze de 29-jarige Eva. Zij lijdt aan narcolepsie. Met zware geneesmiddelen, zoals GHB, voorkomt zij dat ze niet meerdere keren per dag zomaar in slaap valt. De 40-jarige Sascha slaapt daarentegen al tien jaar nauwelijks; zij lijdt aan insomnia. Op een evenwichtsbalk, boven een steenkoud golfslagbad, merkt Katja al snel hoe het slaaptekort flinke gevolgen heeft voor haar evenwicht en geheugen. Ze moet haar grootste angst overwinnen om te ondervinden wat adrenaline met haar lichaam en geest kan doen.
Pijn: waar zit dat, hoe kun je het meten en kan Katja haar pijngrens verleggen? En hoe kun je dat psychologisch verklaren? Om daar achter te komen leert Katja eerst haar grenzen kennen met behulp van de medische wetenschap. Gedurende haar zoektocht moet Katja zich steeds meer blootstellen aan kou tot de ultieme test: met de methode van ‘Iceman’ Wim Hof laat ze zich onderdompelen in een ijsbad.
Voeding is ingewikkeld onderwerp: er zijn onnoembare diëten en talloze meningen over wat gezond eten is. Maar wat nou als je terug gaat naar het oerdieet, dat in zo'n beetje alle culturen en religies voorkomt: het vasten. Wat doet het met je lichaam en wat doet het met je brein als je vijf dagen niet eet? Er is maar één manier om dat te ondervinden en dus laat Katja vijf dagen lang alle vormen van vaste voeding staan, ook als zij in een restaurant heeft afgesproken. Voor en na deze vijf dagen vasten laat zij zich fysiek en cognitief meten. Hoe scherp van geest is Katja nog en reageren haar hersenen anders op het zien van voedsel na vijf dagen? Een ding is zeker: de moderne mens wordt honderden keren per dag aan voedsel blootgesteld en ons brein moet minstens zo vaak beslissingen maken om wel of niet te eten.
Katja onderzoekt hoeveel beweging eigenlijk goed voor je is.
Hoe kan het dat veel kinderen veel groenten niet lusten, terwijl ouderen er van smullen? Katja gaat op zoek naar de wetenschap achter smaak.
Iedereen wil zo lang mogelijk van het leven genieten, en dan liefst een beetje gezond.
We douchen elke dag, wassen onze handen tig keer, zijn verslaafd aan lekker ruiken. Maar moeten we elke bacterie bestrijden met liters zeep? En wat gebeurt er als we dat niet doen?
We liegen allemaal. Een man gemiddeld drie keer per dag, een vrouw 1 keer. Maar waarom komen we daar niet altijd mee weg, bestaat er zo iets als de perfecte leugen?
We zijn bang voor spinnen, voor hoogtes, of voor clowns. Maar wat als angst je leven beheerst? Is angst aan te praten, maar ook weer af te leren?
We voelen ons aangetrokken tot anderen, we worden verliefd. Maar wat zorgt er voor dat we iemand aantrekkelijk vinden? Katja stelt de vraag: Bepaalt ons verstand, of onze zintuigen wie we aantrekkelijk vinden? Een MRI-scan laat zien waar in Katja's hersenen de aantrekkelingskracht van haar vriend Freek zit.