Under hösten 2011 gjorde Melissa Horn över 40 utsålda konserter runt om i Skandinavien. En speciell anhalt var givetvis hemstaden Stockholm, med fyra utsålda kvällar i rad på Cirkus. Vi ser konserten samt en exklusiv intervju. I ett samtal med journalisten Jan Gradvall berättar vanligtvis medieskygga Melissa om sin musik och sin karriär.
Regissören Alexander Mørk-Eidem har haft stor framgång med sin egensinniga klassikertolkning av Alexandre Dumas ”De tre musketörerna” på Stockholms stadsteater. Johannes Bah Kuhnke spelar rollen som unge smalhöftade d' Artagnan som en dag dyker upp från ingenstans. Han har en gitarr på ryggen, en värja i handen och han tänker bli känd. Och han vet vart han ska ta vägen. Ryktet om Athos, Aramis och Porthos har till och med nått hålan han kommer från. Stockholms Stadsteaters succéföreställning är en humoristisk musikfest där pop- och rockhits av Madonna, Jon Bon Jovi, Prince, Ozzy Osbourne m.fl. blandas med rappa repliker och fantastiska kostymer. Pudelfrisyrer, kvinnliga spioner, avvikare och vanliga Svenssons, alla får de en kärleksfull plats i denna populära föreställning som har en egen fan-club och som varit utsåld sedan premiären.
Storbritanniens klarast lysande stjärna i den bejublade och mycket personliga konserten i Royal Albert Hall förra året. Med låtar som Turning Tables, Someone Like You och Rumour Has It.
Oscarsnominerad dansfilm från 2011. När koreografen Pina Bausch plötsligt avled 2009, blev det en chock för dansvärlden i allmänhet och för hennes eget kompani Tanztheater Pina Bausch i synnerhet. Det som räddade dem var samarbetet med den tyske regissören Wim Wenders i denna film som fångar Pina Bauschs enastående danskonst. I Pina av Wim Wenders ser vi utdrag ur fyra av de mest kända verken: Våroffer, Café Müller, Kontakthof och Vollmond.
När Benny Andersson fick frågan om han kunde skriva ett verk till invigningen av Nordens största orgel, svarade han spontant ja. Sedan kom en tid när ångrade sig - stod det verkligen i hans musikaliska makt att göra instrumentet rättvisa? Svaret från arrangören lät inte vänta på sig: "Du har fria händer! Gör vad du vill!" Resultatet blev "En skrift i snön", en rapsodi till text av Kristina Lugn, för orgel, blandad kör, flöjt, flygel och fioler.
I årets sedvanliga sommarkonsert i den spektakulära slottsparken framförs färgstarka tondikter med bland annat Lang Lang som pianosolist i Richard Strauss "Burleske". Dirigent är Christoph Eschenbach.
Anna Netrebko gör sin debut i rollen som den olyckliga Anne Boleyn i Donizettis dramatiska opera från 1830. I övriga roller märks Elina Garanca som Jane Seymour och Ildebrando D'Arcangelo som Henrik VIII. En inspelning från Wiens statsopera.
Med anledning av det ödesdigra skottet som utlöste första världskriget, ger Wienerfilharmonikerna en konsert på själva hundraårsdagen. Musik under konserten: Joseph Haydn: Stråkkvartett i C-dur, op 76 nr 3, sats: Poco adagio (cantabile), Franz Schubert: Symfoni i H-moll, D759 – ”Unvollendete”, Alban Berg: ur ”Drei Orchesterstücken” op 6, nr 3: Marsch, Johannes Brams: “Song of Destiny”, op 54, Maurice Ravel: “La Valse”, Josef Strauss: “Friedenpsalmen”, op 207, Ludwig van Beethoven: European Anthem
1956 skapade Robert Joffrey och Gerald Arpino det första riktigt "amerikanska" danskompaniet. Målet var att sätta upp både de klassiska baletterna och moderna amerikanska verk. Man samarbetade med bland annat Twyla Tharp och Alvin Ailey, och rekryterade dansare inte utifrån klassiska europeiska kroppsideal, utan baserat på talang. Här berättas för första gången den brokiga historien om ett epokgörande kompani, från 1950-talets turnéer i hyrbil runt USA - till Vita huset. Det har inte alltid varit en dans på rosor.
Den brittiske filmaren Tony Palmers svidande vidräkning med dynastin Wagner. Filmen gör ingen hemlighet av att vara något annat än en partsinlaga om familjen som härskat över sitt eget imperium i Bayreuth i södra Tyskland i mer än 140 år. Tony Palmers skildring är en bild av en musikalisk epok kantad av farliga politiska misstag, interna stridigheter, osanningar, lögner och kontroverser.
Förra året sålde Bob Hund sina instrument och måste låna av andra för att kunna spela. Ryktet nådde Malmö Opera, som i september ställde både huset och orkestern till bandets förfogande. Resultatet blev en operaföreställning med både bekant material och häpnadsväckande överraskningar. I den här filmen sitter bandmedlemmarna själva mitt i orkestern. Bob Hund, säger de, dör på slutet - men återuppstår i en helt ny form. Medverkande: Bob Hund och Malmö operaorkester under ledning av Jonas Nydesjö.