'Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen: in Almelo is altijd wat te doen'. een van de meest bekende uitspraken van Herman Finkers. Zijn programma's laten zich moeilijk omschrijven. Het best werd hij waarschijnlijk omschreven in het Utrechts Nieuwsblad: 'meester van de dubbele clou''geestige overdaad die niet schaadt', 'subliem slap gelul'
In ‘De zon gaat zinloos onder, morgen moet ze toch weer op’ vertelt Herman over zijn vakantie in Duits-Zwitserland, Lourdes, donker Afrika en zijn grasmaaier. Finkers: ‘Oh nee, onze buren hebben een hele andere levensstijl dan wij. Zo hebben de buren voor hun gazon een motormaaier. Kijk, dat vinden wij weer overdreven luxe. Onze tuinman kan dat best wel met de hand doen.’
Ánders dan de titel doet vermoeden is de formule bij dit achtste theaterprogramma van Herman Finkers gewijzigd. Ditmaal is gepoogd ook het element humor een kans te geven. Een poging die serieus genoemd mag worden. Bij 'Geen spatader veranderd' is niet getracht een honderd procent volledig overzicht van het repetoire van Frank Sinatra te schetsen. Maar oordeelt u liever zelf.
Er gaat niets boven Groningen. Maar in zekere zin geldt dat ook voor Vaals. Dat dat inderdaad zo is bleek maar weer eens toen we op de top van de Vaalserberg Herman Fillekers, de bekende cabaretier uit het Hoge Noorden, aantroffen. Hij vertelde ons waarom hij naar Zuid-Limburg was gekomen: 'Mijn humor is erg vermoeiend en daarom kom ik de accu opladen in uw prachtige streek. Het was een hele klim!' grapte de komediant. En we konden ons goed voorstellen dat hij aan een welverdiende vakantie toe was.
Na een podiumstilte van zeven jaar komt Herman Finkers met een nieuwe avondvullende voorstelling: 'Na de pauze'. De manier waarop humor en ernst tot een nieuwe eenheid worden versmolten brengt bij publiek en pers enthousiaste reacties teweeg. 'Al sta je in Carré, en kom je op tv, al win je in je leven een Elfstedentocht of twee, je bent pas werkelijk en wereldwijd beroemd, als men een fuchsia naar jou vernoemt.'
Deze dvd bevat zestien liedjes, oorspronkelijk geschreven voor de solotheatervoorstelling Na De Pauze, in nieuwe, zeer bijzondere studioversies. Als muzikanten onder andere Daniël Lohues (die zich ook medebemoeid heeft met de productie), en het Metropole-orkest. Met bij elk liedje een indrukwekkende videoclip onder regie van Jan van den Nieuwenhuijzen.
De tekenfilm Macbeth is een zeer vrije interpretatie van dit koningsdrama. “De rode draad van het verhaal zit er wel in, maar er zijn de nodige humoristisch bedoelde elementen aan toegevoegd, zoals Seth Gaaikema in de rol van hofnar”, zo lichtte de cabaretier toe. De film had al eind 1992 klaar moeten zijn. Finkers: “Het tekenen van al die galopperende paarden en veldslagen nam meer tijd in beslag dan was voorzien. Het was allemaal handwerk.”
Het was al jaren de grootste wens van de verstandelijk gehandicapte Hans Engelhart om op audiëntie te gaan naar de Paus en hem een zelfgemaakt schilderij aan te bieden. In april 2001 was het zover. Hans ging naar Rome, begeleid door zijn neef cabaretier Herman Finkers. Een Kruispuntteam reisde mee en maakte er een reportage van.