Nergens op aarde gaat de opwarming zo snel als in het Noordpoolgebied. Klimaatwetenschappers maken zich grote zorgen over een belangrijke bedreiging: het ontdooien van permafrost, bevroren grond die enorme hoeveelheden koolstof bevat. Wanneer de permafrost ontdooit, kunnen oeroude resten van planten en bomen als broeikasgas in de lucht terecht komen, en daarmee de opwarming verder versterken. Permafrost is overal te vinden in de koude bodem van Alaska, soms meer dan honderdduizend jaar geleden bevroren gedurende de ijstijden. Wat gebeurt er in Alaska nu het ontdooien van de permafrost is begonnen? Bernice Notenboom reist in Klimaatjagers langs wetenschappers die gegevens verzamelen over misschien wel de grootste klimaatdreiging van dit moment.
Al duikend ontmoet Bernice een verzuurd koraalrif en maakt ze met de bewoners van Tuvalu mee hoe een stijgende zeespiegel het eiland in zijn greep heeft. Enorme oceanen strekken zich vanaf het koude Antarctica uit over het zuidelijk halfrond waar veel meer water is dan land. Deze grote watervlakte bepaalt het weer van onze planeet en is van grote invloed op het leven op aarde. Bernice gaat in Klimaatjagers naar het grote Australië en het kleine Tuvalu. Bij het prachtige Great Barrier Reef onderzoekt ze met wetenschappers het grootste rif op aarde. Vanuit Tasmanië ontdekt ze met oceanologen de zuidelijke Oceaan rond Antarctica. Vervolgens reist Bernice door naar Tuvalu midden in de Stille oceaan. De elfduizend inwoners van dit eilandenrijk wonen letterlijk aan de frontlinie van de klimaatverandering. De negen eilandjes zijn nergens hoger dan drie meter en dus zeer kwetsbaar voor een stijgende oceaanspiegel. Op alle mogelijke manieren onderzoeken wetenschappers in beide landen de oceanen en ontdekken meer en meer welke veranderingen er plaats vinden en wat dat voor ons allemaal betekent.
In deze aflevering is van dichtbij te zien hoe klimaatverandering het Amazone regenwoud bedreigt. Bernice Notenboom reist naar de Amazone in Brazilië. Dit enorme regenwoud vormt een van de meest vitale en kwetsbare elementen in ons klimaatsysteem. Het Amazonewoud bruist van het leven: een derde van de biodiversiteit van de aarde is hier te vinden. Samen met klimaatwetenschapper Peter Cox reist Bernice naar de wetenschappelijke experimenten in het bedreigde regenwoud.
Op Groenland blijft er steeds minder ijs over. Bernice zoekt naar wetenschappelijke verklaringen en voorspellingen voor de staat van de natuur in het gebied.
In gesprek met mensen die de gevolgen van klimaatverandering dagelijks merken, ontdekt Bernice wat verwoestijning met een kwetsbaar continent kan doen. Bernice reist door Afrika om de veranderingen op dit enorme continent te begrijpen. Van de droge woestijn in Namibië via de barre Sahel naar de groene kusten van Zuid-Afrika. Het Afrikaanse continent ligt in het hart van complexe en extreme klimaatsystemen en is daarom heel gevoelig voor klimaatverandering. Het is omgeven door de grote oceanen en golfstromen; de grootste woestijnen ter wereld liggen boven de Afrikaanse evenaar. Het samenspel tussen deze oceanen, woestijnen en golfstromen bepalen hier waar het nat en vruchtbaar is of droog en onleefbaar. En dat op een continent waar bijna 70 procent van de bevolking direct afhankelijk is van neerslag om landbouw en veeteelt te kunnen bedrijven alleen al om zich zelf te voeden. Wat staat Afrika te wachten met de klimaatverandering en wat betekent dat ook voor ons?
In een dichtbevolkt land met hoog gebergte aan de grens met Nepal ontdekt Bernice hoe een dikke atmosferische stoflaag het klimaat verandert. De bergen in de Himalaya bevatten zoveel sneeuw en ijs dat het wel eens de watertoren van de wereld wordt genoemd. Vanuit de sneeuwvelden en 60.000 gletsjers stroomt een enorme hoeveelheid zoet water in de grote rivieren van Azië. Miljarden mensen zijn voor hun drinkwater onder andere afhankelijk van het water uit de bergen. Maar de gletsjers smelten harder dan ooit als gevolg van klimaatverandering. Er vormen zich meren die plotseling kunnen leegstromen en hele dorpen wegvagen. In deze aflevering van Klimaatjagers gaat Bernice Notenboom met wetenschappers in Nepal naar die gletsjermeren op meer dan 5000 meter hoogte. Tussen de spectaculair hoge toppen van de Annapurna bergen doen ze daar met gevaar voor eigen leven metingen aan de sneeuw en de gletsjers. Maar de smeltende gletsjers zijn niet de enige bron van water in India. De jaarlijks terugkerende moesson is minstens zo belangrijk. Tot voor kort kon men nauwkeurig voorspellen wanneer de moesson begon, maar de luchtvervuiling boven heel Zuid Oost Azië is zo groot dat de moesson onvoorspelbaar wordt. Regelmatig is er sprake van te veel of te weinig water. Vanuit Nepal reist zij door naar India. Ze bevaart de Ganges en trekt met de onderzoeker Veerabhadran Ramanathan over en langs de Heilige rivier om te zien wat de gevolgen zijn van de zogeheten 'brown cloud' (bruine wolk) die boven India hangt. Ramanathan ontdekte deze vreemde vorm van luchtverontreiniging die de atmosfeer tegelijk koelt en opwarmt. Hij ziet oplossingen in de vorm van heel efficiënte houtbranders voor de 600 miljoen mensen die nu nog op open vuren koken. De houtbranders worden onder de lokale bevolking verspreid waardoor er veel minder roet en CO2 wordt uitgestoten.