Home / Series / Slå han på käften / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Drömmen

    • October 16, 2013
    • SVT

    ”Man går inte frivilligt in i en bur för att bli påpucklad” ”Slå han på käften” är en dokumentärserie som går bakom kulisserna på sporten Mixed Martial Arts. Vi träffar några av dem som väljer en karriär inom en kontroversiell sport så starkt präglad av fördomar. För många utomstående kan det vara svårt att förstå varför man vill utsätta sig för de påfrestningar som sporten innebär. Serien kommer att utforska vad det är som driver en person till att vilja utöva MMA, vad är det som lockar? MMA, som står för Mixed Martial Arts, är en av världens mest krävande och omdiskuterade sporter. Enkelt beskrivet handlar det om en sammansättning av flera olika kampsportsdiscipliner. Man får slå, sparka, knäa och armbåga. Brottas stående och på marken. Man får tvinga sin motståndare att ge sig genom strypningar eller genom lås på alla stora leder. Till skillnad från andra kampsporter finns inga stopp eller räkningar. MMA brukar kallas vår tids gladiatorspel. Det är en tuff sport som främst utövas av män och som av förklarliga skäl kräver en extremt tränad utövare. Både fysiskt och mentalt. I ”Slå han på käften” följer vi tre spännande fighters, veteranen Usama Aziz 41, som ska gå sitt livs sista match i en av Europas största MMA-galor. Simon Sköld 26, går kanske sitt livs viktigaste match i samma gala. Och den tredje, Herdem Alacabek 22, har ännu inte gått någon proffsmatch. Dessa tre huvudkaraktärer befinner sig på väldigt olika nivåer i karriären men gemensamt är den kärlek de har till sporten. Musse Hasselvall är tillsammans med Stina Lütz en av seriens producenter. Musse är gammal kampsportare och har själv gått MMA-matcher på Superior Challenge. Musse är seriens röst. Inte i traditionell mening utan en röst som följer våra fighters med den insyn han har i sporten och kommer med frågeställningar och resonemang om och kring MMA.

  • S01E02 Uppoffringen

    • October 23, 2013
    • SVT

    ”Han är fortfarande blind på ögat” Usama får besök av sin bror, Meher, som även han har en bakgrund som fighter. För några år sedan råkade Meher ut för en av de grövsta olyckorna inom svensk MMA då han under en match förlorade synen på ena ögat. Meher som idag har lagt av med sporten har åsikter om att Usama nu ska gå en allra sista match. Herdem har genom åren fått många smällar på näsan och har problem med sin andning, han besöker därför en läkare. Men frågan är om det är någon idé att opereras när han ändå kommer att fortsätta fightas, och antagligen fortsätta få smällar på näsan. De senaste 7 åren har Simon hunnit flytta 10 gånger och nu är det dags för ännu en lägenhet. Att få ekonomin att gå ihop samtidigt som man vill fightas på proffsnivå är helt klart en utmaning.

  • S01E03 Man mot man

    • October 30, 2013
    • SVT

    ”Du måste vara en hänsynslös vilde också” Simon träffar sin tränare Ricard Carneborn som är bekymrad över Simons matchresultat som står i minusläge, han har dock eventuellt en lösning och parar ihop Simon med en mental coach. Och det är inte vilken coach som helst. Usama har fått en spark i ryggen och tar sig till sjukgymnasten. Skadan kommer högst olägligt i och med att den stora matchen närmar sig. Han träffar också galaarrangören Babak Aghavali för att prata om sin matchning – vem blir fightern han gör sin sista match mot? Herdem tränar med nära vännen och sparringpartnern Karl Albrektsson. Han beskriver känslan som uppstår när man sparras med en annan fighter, ”dina hjärtslag och den andra människans hjärtslag slår i samma rytm och det känns som att din hjärna och den andra personens hjärna befinner sig på samma våglängd”.

  • S01E04 Blodsband

    • November 6, 2013
    • SVT

    ”Är du taggad för att få stryk?” Usamas pappa har alltid velat att hans söner ska syssla med idrott och hans önskan i livet var att de skulle bli bäst i världen. En önskan som givetvis har präglat Usamas idrottskarriär. Usamas brorson Anarkee följer med på ett pass i träningslokalen. När Simons mamma fick reda på att han ville syssla med MMA var hennes första reaktion, ”hoppas inte att det är den där skiten de gör i en bur”. Föräldrarna har inte varit och sett någon av hans matcher och Simon vill väldigt gärna att de ska komma och se honom den 23e november då han går sin avgörande match. Att Herdem vill bli bäst i världen handlar inte bara om honom själv, han vill nå hela vägen inte bara för sin egen skull utan även för sin familjs skull.

  • S01E05 Gladiatorspelet

    • November 13, 2013
    • SVT

    ”Jag är gladiator, det är faktiskt den känslan” Herdems nära vän Karl Albrektsson går sin första MMA-proffsmatch och Herdem finns givetvis på plats för att stötta. Usama gästar radioprogrammet Sportvärlden i Radio1 och får bland annat svara på frågan om hur det känns att slå någon på käften. Simon vill att hans mormor och morfar kommer och ser hans match den 23e november, han ringer och frågar om de vill komma. Han hänger också med polarna och de diskuterar den kommande matchen.

  • S01E06 Idealfightern

    • November 20, 2013
    • SVT

    ”Jag går igång på att det smäller” Matchen närmar sig och förberedelserna intensifieras. Usama går galans huvudmatch, vilket bland annat innebär att det är hans ansikte som hamnar på promotion-bilderna och nu är det dags för fotografering. En baksida med MMA är att bantning tillhör vardagen, för att nå en specifik matchvikt så innebär det ofta att en fighter behöver gå ned i vikt, Herdem och Usama berättar öppenhjärtigt om vad det innebär och hur de påverkas. Simon extraknäcker på en möhippa, där han ger bruden och hennes vänner en lektion i MMA. Han berättar också om hur det är att bli betraktat som en ”snygg fighter”.

  • S01E07 Uppladdningen

    • December 4, 2013
    • SVT

    ”Jag ska försvara mitt liv när jag går upp där” Nu är det inte många dagar kvar till galan i Göteborg och alla känslor och förberedelser närmar sig klimax. Simon är lite orolig, han har fått ett knä mot höften som smärtar. Kommer skadan att stå i vägen för den viktiga matchen? Usama bearbetar alla tankar som surrar i huvudet genom att gå in i sig själv, ”ju mer ensamt, desto mer fokuserat, desto lättare blir det”. Herdem är hittills obesegrad inom amatör-MMA och proffskarriären väntar bakom hörnet men innan nästa steg så finns det en sista sak han vill åstadkomma.

  • S01E08 Avgörandet

    • December 11, 2013
    • SVT

    ”Det är väl som att köra roulette, rött eller svart” Simon och Usama är på plats i Göteborg, det är äntligen dags att kliva in i buren efter flera månaders hårt arbete. Simons skada visar sig vara värre än han trott och frågan är om han är stark nog att gå den efterlängtade matchen. Herdem står inför ett tufft val och funderar över hur han ska gå vidare.