I det første programmet jakter vi på konger og makt i tida da Harald Hårfagre og Harald Blåtann hersket i Norden.
Havet, innsjøene og elvene har til alle tider vært viktige transportveier, fra de første spinkle farkostene i steinalderen til store cruiseskip med flere tusen passasjerer. Det blir en reise fra padlebåter til vikingskip og barokkens "Vasa" som sank i 1628.
De første pionerene som kom til Norge etter istiden var noen tøffinger. Men livet i steinalderen var ikke bare slit. Arne Hjeltnes og Frode Iversen leter etter spor fra de som formet landet med stein, helleristninger og jern. De tester også bronsealderlurene i en søken etter fortidens musikkopplevelser.
I mer enn ni tusen år har menneskene jaktet på reinsdyr og satt spor etter seg i fjellet. Med klimaendringene smelter snøfonnene i høyfjellet raskt, og det bringer fram skjulte skatter fra fortiden, - en gammel sko, en kjortel og jaktutstyr. Arne Hjeltnes og Frode Iversen jakter på fortidens jegere.
Mer enn tusen år etter er vikingene fortsatt våre superhelter. Vi er stolte av arven fra vikingene, og vi heier på fotball-landslaget iført hornhjelm. Er det bare en myte? Var vikingene datidens Al Qaida? Arne Hjeltnes og Frode Iversen ser nærmere på vikingen - som superhelt og bonde
På de gamle tingstedene møttes utsendinger fra hver bygd en gang i året for å bli enige om lov og rett. Ett av disse stedene er Dysjane på Jæren. Arne Hjeltnes og Frode Iversen leter etter makt og ære. De finner Skandinavias eldste lovtekst Forsaringen, og møter Grauballemannen som ble ofret i ei myr for 2300 år siden.
Fortidens gravhauger ble ofte plassert høyt og fritt i landskapet for å markere makt. Slik som da Nordens største gravhaug, en norsk pyramide, ble bygget på 500-tallet. Midt på Jylland ble mer enn tusen krigere ofret i ei myr etter et stort slag i romertiden. I dette programmet finner de skjelettene
Middelalderen var ikke bare mørk, slik mytene sier. For det var på denne tida bykulturen vokste fram og urbaniseringen startet. I dette siste programmet om arkeologene besøker de blant annet nye utgravinger i Oslo og Tønsberg.