Staf Coppens strijkt neer in het STAM, het stadsmuseum in Gent. Een oud morsetoestel, het dagboek van een soldaat uit WO I, een set opiumpijpen uit China en een porseleinen beschilderde wc-pot van meer dan honderd jaar oud. Tal van objecten worden aangebracht. Maar zit er ook een onvermoed fortuin tussen?
Staf Coppens strijkt neer in het MAS, het Museum aan de Stroom in Antwerpen. Kleine en monumentale schilderijen, vergeelde geldbiljetten, porseleinen borden, vintage-hoeden, tinnen speelgoed, kasten: tal van objecten worden aangebracht. Zit er een onvermoed fortuin tussen? Of haalt de emotionele waarde de bovenhand? Staf laat zich samen met de eigenaars verrassen.
Staf Coppens strijkt neer in het Historium in Brugge. Heel wat mensen zijn op de uitnodiging ingegaan om hun objecten en curiosa naar waarde te laten schatten door de experten. Duiken er schatten op? Of haalt de sentimentele waarde de bovenhand? Staf Coppens laat zich samen met de eigenaars verrassen en gaat op zoek naar het verhaal achter de voorwerpen.
Staf Coppens strijkt neer in het M-Museum in Leuven voor de schattingsdag. De meest verschillende objecten worden door de experten getaxeerd: van een middeleeuws harnas en antieke boeken over kasten, gravures en beelden, tot klokken en porselein. Zijn er bezoekers die een echte schat in handen hebben? Of haalt de emotionele waarde de bovenhand?
Staf Coppens strijkt neer in C-Mine in Genk voor de schattingsdag, waar de meest verschillende objecten worden aangebracht om getaxeerd te worden. Zijn er bezoekers die een echte schat in handen hebben? Of haalt de decoratieve waarde de bovenhand? Staf laat zich samen met de eigenaars verrassen en gaat op zoek naar het verhaal achter de voorwerpen.
Staf Coppens strijkt neer in 't Bau-Huis in Sint-Niklaas voor de schattingsdag. De meest verschillende objecten worden aangebracht om getaxeerd te worden: van wit-blauwe tegeltjes, een motorfiets uit de jaren '30 en houten speelgoed over designmeubelen, muziekinstrumenten en oude boeken. Zijn er bezoekers die een echte schat in handen hebben? Of haalt de decoratieve waarde de bovenhand?
Staf Coppens strijkt neer in Tour & Taxis in Brussel voor de schattingsdag. De meest verschillende objecten worden aangebracht om getaxeerd te worden: van Japanse olielampen en vazen over designmeubelen, zwaarden en schilderijen tot een presse papier collectie. Zijn er bezoekers die een echte schat in handen hebben? Of haalt de decoratieve waarde de bovenhand?
Staf Coppens houdt halt in Mu.ZEE in Oostende voor de achtste schattingsdag. De meest verschillende objecten worden aangebracht om getaxeerd te worden: van een oude grijpkraan van de kermis en Chinese vazen over een likeurkeldertje, een orgeltje en Barbie-poppen tot schilderijen, zwaarden en uurwerken. Zijn er bezoekers die een echte schat in handen hebben?
Staf Coppens strijkt neer in het STAM, het stadsmuseum in Gent. Een oud hostiebakijzer, een tandem motorfiets uit de jaren 50, een olympische medaille uit 1936 en een kaartje met de handtekeningen van de allereerste maanlanders: tal van objecten passeren door de handen van verschillende experts. Maar zit er ook écht een verborgen schat tussen? Staf laat zich samen met de eigenaars verrassen.
Vandaag strijkt 'Rijker dan je Denkt' voor een tweede keer neer in het STAM in Gent. Honderden mensen willen er hun spullen laten schatten, in de hoop dat er misschien wel iets heel erg waardevols tussen zit. Expert Klaas krijgt misschien wel het meest opmerkelijke werk van de hele reeks te zien: een schilderij van twee meter hoog dat mogelijk een Van Dyck zou zijn.
Staf trekt naar het MAS in Antwerpen. Het Museum aan de Stroom is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende gebouwen in ons land en tal van objecten passeren er de revue. Maar zit er ook écht een verborgen schat tussen? Elke - experte in horloges - krijgt een zakhorloge voorgeschoteld. Dit model blijkt te dateren uit de 19de eeuw en is bovendien digitaal.
Vandaag trekt Staf Coppens naar het Modemuseum van Hasselt, waar al van 's ochtends vroeg heel wat mensen staan aan te schuiven. Allemaal hebben ze iets bij waarvan ze denken of hopen dat het iets waard zal zijn. Een Indische bindi-zetter, een pilotenhorloge, een Afrikaanse vliegenvanger en tal van andere objecten passeren de revue.
Staf Coppens trekt naar het MIAT te Gent, het museum waar industrie, arbeid en textiel naadloos met elkaar verweven zijn. Veel mensen staan van 's ochtends vroeg al te popelen om hun objecten te laten schatten. Een houten roer van een binnenschip, is dat de dag van vandaag nog iets waard?
Vandaag gaat Staf langs in het M - Museum in Leuven. Van Weense brons, een ivoren hoorn tot een authentieke Boch vaas; hij krijgt het allemaal te zien. Ook posters van een concert van punkband Sex Pistols. Het optreden dat op 31 januari 1987 in Alma II te Leuven zou plaatsvinden, is nooit doorgegaan. De groep in kwestie splitte namelijk een week eerder en dat maakt deze posters erg uniek.
In deze zevende aflevering van ‘Rijker dan je denkt’ trekt Staf Coppens voor de tweede keer naar het MAS in Antwerpen. Het museum aan de stroom is ongetwijfeld één van de meest indrukwekkende gebouwen in ons land, maar honderden nieuwsgierigen hopen vandaag dat ook hun object de experten van hun sokken zal blazen.
Vandaag trekt Staf Coppens voor de tweede keer naar het Modemuseum van Hasselt, op zoek naar leuke verhalen. Al van ’s ochtends vroeg staan er heel wat mensen aan te schuiven. Allemaal hebben ze iets bij waarvan ze denken of hopen dat het iets waard zal zijn. Maar worden er vandaag ook schatten gevonden?
Rijker dan je Denkt strijkt vandaag voor een tweede keer neer in Leuven. Iedereen die denkt of hoopt iets waardevols te bezitten kan dat vandaag opnieuw laten schatten door één van onze experten. Dit opnieuw in het M Museum, een architecturaal meesterwerk gelegen in het hart van de stad en meteen ook de ideale plek om nieuwe schatten te ontdekken. En bij het eerste voorwerp van de dag mogen we dat ook letterlijk nemen. Zo ontmoet Staf een vrouw die een loodzware schatkist bij zich heeft. Tot voor kort werd het als barmeubel gebruikt. Volgens expert Jo zou het om een 17de eeuwse scheepskoffer gaan, maar wat wordt daar op veilingen op geboden? We krijgen vandaag ook heel wat porselein en keramiek voorgeschoteld. Van een gelimiteerde Boch, een Japanse Satsuma tot een porseleinen Art Nouveau-vaas. Daarvan is experte Ariane zo onder de indruk dat ze zelfs spreekt van een unieke ontdekking. Bovendien is de vaas zo prachtig beschilderd dat ook Karl, expert schilderkunst, een kijkje neemt.
Op de laatste schattingsdag van ‘Rijker dan je denkt?, zijn we opnieuw te gast in het MIAT te Gent, het museum waar industrie, arbeid en textiel naadloos met elkaar verweven zijn. Ook deze keer dagen weer veel mensen op die hopen dat hun voorwerp veel geld waard is. Een Afrikaanse speer, een schommelpaard of een 19de eeuwse pendule, allemaal passeren ze de revue. Een vrouw heeft porseleinen kantwerkbeeldjes bij die ze destijds kocht voor 1300 euro. Maar is het intussen in waarde gestegen? En wat met de Eric de Noorman strips’? Kent iemand die nog en zo ja: wat wordt daarvoor geboden? Staf wil eindelijk ook eens een goede vondst doen en besluit om naar de plaatselijke Brocante bij Sint-Jacobs in Gent te trekken. Hij wil 10 euro spenderen aan iets wat mogelijk veel meer waard blijkt te zijn. Aan expert Bruno om Staf met raad en daad bij te staan.
De voorbije weken trok Staf Coppens door Vlaanderen om iedereen de kans te geven zijn spullen te laten schatten. Voorwerpen die op zolder stonden, of pronkstukken in de woonkamer waarvan de waarde tot nu toe een goed bewaard geheim bleef. De experten van Rijker dan je Denkt? hebben honderden objecten naar waarde getaxeerd. Erfstukken, vondsten op rommelmarkten, op koopjes op veilingen: stuk voor stuk waren het objecten met een eigen verhaal. Maar het ene was al meer waard dan het andere. Velen wilden hun voorwerp graag verkopen. Alleen wist niet iedereen hoe. Daarom organiseerde Staf Coppens een eenmalige Rijker Dan Je Denkt-veiling. In het Antwerpse veilinghuis Bernaerts zullen de meest uiteenlopende objecten per opbod verkocht worden. Van een Chinese porseleinen vis, een bronzen ruiter, een 17de eeuws Christusbeeld, tot posters van de Sex Pistols uit 1978. Iedereen hoopt dat hun voorwerp heel wat geld op de tafel zal toveren. Dat het een spannende dag wordt, staat buiten kijf.
In de eerste aflevering van ‘Rijker dan je Denkt,’ trekt Staf Coppens naar het MAS in Antwerpen. Het museum aan de stroom is één van de meest indrukwekkende gebouwen in ons land. Tal van objecten passeren het getrainde oog van de experten. Maar zit er ook écht een verborgen schat tussen? Karl Marcelis - expert schilderkunst - krijgt een vrouw op bezoek die in de kringloopwinkel een klein schilderijtje op de kop kon tikken voor amper 3 euro. Het kunstwerk interesseerde haar echter niet, wel de mooie kader. Maar wanneer het schilderij van de bekende Franse kunstenaar Deschamps blijkt te zijn, moet ze haar mening misschien herzien. DJ Mark With a K, bekend van onder andere Tomorrowland, wil graag de EKO-gitaar die hij van zijn vader heeft gekregen, laten schatten door Hilko Nackaerts, expert elektrische gitaren. Sofie heeft dan weer 2 Chinese knobbelvazen bij. Volgens haar oma zouden ze wel enige waarde hebben, maar is dat ook zo?
Rijker dan je denkt? trekt naar het STAM, het stadsmuseum van de stad Gent. Gegraveerde walvistanden, een monstrans en een sabel dat nog tijdens het Napoleon-regime zou gebruikt zijn. Tal van objecten passeren de revue. Maar zit er ook écht een verborgen schat tussen? Emmanuel heeft een album van tekenaar Marc Sleen bij: ‘Het geheim van Matsuoka’, het allereerste verhaal uit de stripreeks ‘De avonturen van Van Zwam’ . Een waar stukje Vlaamse stripgeschiedenis. Ofwel spreken we over een zeer waardevol album ofwel over 10 euro. Chauffagist Bert kocht zo'n 10 jaar geleden twee buizen op een rommelmarkt voor 30 euro. Thuis bleek dat de buizen eigenlijk kokers waren, waarin handgetekende landkaarten uit de 17de eeuw zaten. Expert Peter Bernaerts spreekt van een onwaarschijnlijke vondst. Tenslotte krijgen we vandaag ook een antwoord op dé hamvraag van vorig seizoen: is de mogelijke Van Dyck écht van zijn hand? Verder onderzoek wijst het uit.
Rijker dan je Denkt strijkt neer in het M-Museum in Leuven. Tientallen mensen zijn vandaag naar hier gekomen om hun spullen te laten schatten, in de hoop dat er misschien wel iets heel erg waardevols tussen zit. Van een vliegende hollander tot een borstbeeld van Vesalius: allemaal passeren ze de revue. Zo ook een Romaans Missaal uit 1856. Het gebedenboek zit al jaren in de familie maar nog nooit werd het naar waarde geschat. Wanneer expert Peter dit boek te zien krijgt, is hij meteen onder de indruk. Jean heeft 2 etsen van Ensor meegebracht. Hij kocht ze 2 jaar geleden op een openbare veiling voor 400 euro. Originele etsen halen makkelijk bedragen tot 8000 euro. Maar is dat hier ook het geval? Om dat te achterhalen moet Karl, expert schilderkunst, de werkjes openbreken. En bij Christophe, expert toegepaste kunst, komt een man langs met een bronzen beeld van een windhond. Dergelijke beelden zijn eerder zeldzaam en Christophe spreekt dan ook van een echte verrassing.
Rijker dan je Denkt? strijkt neer in het MAS in Antwerpen, één van de meest indrukwekkende gebouwen in ons land. Honderden mensen zijn naar hier gekomen om de meest uitéénlopende spullen te laten schatten, in de hoop dat er iets heel erg waardevols tussen zit. Van een gouden UEFA-medaille, Delvaux-handtassen, ebbenhouten stoelen tot een bronzen draak, werkelijk àlles wordt door onze experten geschat. Amateurmuzikant François heeft een elektrische Fender-gitaar mee. Expert Hilko Nackaerts is meteen enthousiast. Want muzikale grootheden als Eric Clapton, Bob Dylan en Jimmy Hendrix hebben op een gelijkaardige gitaar immers hun grootste hits gecomponeerd. Modellen uit de vroege jaren '60 zijn zeer gegeerd en worden vaak voor duizenden euro’s verkocht. En er zit nog muziek in deze aflevering. Luc Denys, expert strijkinstrumenten, moet een Hopf-viool taxeren. Als de eigenaar hoort dat het instrument rond 1820 gebouwd is, klinkt het geschatte bedrag hem als muziek in de oren.
Voor het eerst stelt ook de Verbeke Foundation in het Oost-Vlaamse Kemzeke haar adembenemende deuren open voor Rijker Dan Je Denkt? Met haar 20.000 m² overdekte ruimte herbergt de Verbeke Foundation één van haar grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa, de ideale plek dus voor een nieuwe schattingsdag van Rijker dan je denkt?. Er mag dan wel parkeerplaats zijn voor het gebouw, toch komt Tim uit Belsele met zijn Fiat 500L uit 1972 de Verbeke Foundation binnen gereden. De man kocht de wagen -"toen echt een wrak"- voor 1500 euro aan als cadeau voor zijn vrouw. Daarna heeft hij de Fiat meer dan 2 jaar lang gerestaureerd, met het zichtbare gevolg. Spek naar de bek van Staf, die een ritje meteen ziet zitten. Hopelijk komen daar geen ongelukken van, want de oldtimer zou wel eens flink wat waard kunnen zijn. Expert Gert Beets biedt uitsluitsel.
Rijker dan je Denkt strijkt neer in het MAS in Antwerpen. Van een oude filmprojector, een verzameling zilveren vingerhoedjes tot een vintage thermos: alles passeert de revue om geschat te worden. Luc heeft het Suske en Wiske-album ‘De raap van Rubens’ bij. Op zich niet zo heel bijzonder, ware het niet dat het om een speciale uitgave gaat die naar aanleiding van het huwelijk van Willy Vandersteen in 1974, in slechts 300 exemplaren werd gedrukt. Luc had de eer om als chef patissier de bruidstaart te maken en kreeg het als bedankingscadeau. Expert Mario krijgt dan weer een tibetaanse hutkoffer te zien, authentiek en mogelijks 250 jaar oud. Een erg leuke vondst, zeker als je weet dat de eigenaar ervan het jaren geleden in de Antwerpse haven voor een luttele 25 euro op de kop kon tikken. Expert Bruno taxeert een bronzen leeuw die door 2 mannen op een bouwwerf, onder alle puin, gevonden werd. Wanneer zij het bedrag te horen krijgen, kunnen ze amper hun oren geloven.
In deze aflevering strijkt Rijker dan je Denkt? opnieuw neer in het STAM, het stadsmuseum van Gent. Een schild van de Afrikaanse Lendu-stam, een Chinese puzzel en een oorkonde die nog door Willem van Oranje zou ondertekend zijn. Tal van objecten passeren de revue. Maar zit er ook écht een verborgen schat tussen? Een cello gemaakt door Joseph Stadlmann is zeer zeldzaam maar wordt daar ook veel voor geboden? En doet de eigenaar, die het instrument voor slechts 125 euro op de kop kon tikken, misschien wel een heel goede zaak? Of een Mickey Mouse-popje gemaakt in de jaren 30, hoeveel gaat dat op een gespecialiseerde veiling? En wat met het schilderij dat Conny heeft meegebracht. Ze heeft het jaren terug van haar grootvader voor haar plechtige communie gekregen. Volgens onze expert Klaas is het werk terug te brengen naar de bekende schilder Boticelli. Maar is het ook van zijn hand en dus onwaarschijnlijk veel geld waard?
Staf Coppens trekt naar het M-Museum in Leuven waar talrijke mensen verzameld hebben in de hoop dat hun object van goudwaarde is. Vandaag passeert er heel wat speelgoed de revue. Een Amerikaanse trapauto, Duitse paardjes gemaakt uit kalfsleder tot een oude speelgoed projector die nog aan de hand van kaarsen werkt. Peter, expert strips, krijgt dan weer potloodschetsen van Winnie De Poeh te zien. Deze tekeningen, gemaakt door Ernst Shepherd, zijn op de internationale markt zeer gewild. Zo'n schets haalt makkelijk een bedrag van 50.000 pond maar deze mensen hebben er maar liefst 8 bij. Ofwel spreken we hier over een vondst van tienduizenden of enkele tientallen euro’s. Maar omdat te weten te komen moeten de kadertjes opengebroken worden... Iemand anders heeft dan weer een prachtig schilderij van Constant Wauters mee. De man erfde het van zijn grootvader maar had tot op vandaag geen idee van de waarde ervan. Expert Karl is onder de indruk en noemt dit werk het neusje van de zalm.
In het MAS in Antwerpen staat iedereen te popelen om hun voorwerp door één van onze experten te laten schatten. Van een gesigneerde Elvis Presley-plaat, een televisietoestel uit de jaren '50 tot een stationsklok, alles passeert de revue. Iemand anders heeft dan weer een potloodschets mee. Het gaat om voorbereidend werk voor het Suske en Wiske-album 'De Junglebloem'. De vrouw kocht het enkele jaren terug voor 250 euro en er werd haar toen beloofd dat om het een originele schets van Vandersteen zou gaan. Expert Mario krijgt Thaise geestenhuisjes te zien. Ze werden vaak gemaakt in hout maar deze zijn in brons vervaardigd en dat maakt ze een pak zeldzamer. Bovendien zijn ze ruim 100 jaar oud. Staf ontmoet een man die een Japans samurai zwaard bij zich heeft. De man heeft jaren aan gevechtsport gedaan en kocht het uit interesse. Maar nu wil hij eindelijk wel eens weten hoe oud het zwaard is en vooral of hij er destijds het juiste bedrag voor heeft betaald. 750 euro is natuurlijk niet min.
In de Verbeke Foundation staan weer heel wat mensen te popelen om hun voorwerp door het team van topexperten te laten schatten: een camera waarmee de trouw van wijlen Koning Boudewijn zou gefilmd zijn, een collectie speelgoedtreintjes tot zelfs een altaar. Alles passeert de revue. Iemand anders heeft een klein schilderijt bij dat hij op een brocante voor 250 euro op de kop kon tikken. Expert Karl is meteen enthousiast. Het tafereel is immers van de gekende Nederlandse schilder Schildt en zijn werken halen makkelijk hoge prijzen. Wat met een huwelijksstolp, een vaas van Catteau of een teddybeer? Op zich niets bijzonders, ware het niet dat het hier om een authentiek Steiff-model gaat. De schattige bruine speelgoedbeer is ruim 100 jaar oud maar verkeert nog in perfecte staat en dat laat zich voelen in de waarde ervan. Tot slot heeft Freddy 2 enorme kleurrijke schilderijen bij. Omdat hij ze zelf niet zo mooi vindt, bewaart hij ze al jaren zonder enig idee van de waarde ervan.
In de eerste aflevering worden alle liefhebbers verwelkomd in Hertoginnedal in Oudergem, daar waar de regeringsonderhandelingen plaatsvinden. Voor één keer stoppen de camera's echter niet met draaien aan de grote poorten, maar krijgen we unieke blik binnen de muren van deze mooie locatie. Opnieuw zitten er weer prachtige ontdekkingen tussen de vele objecten. Een voorbeeld van een pareltje voor auto-expert Gert Beets is de unieke oldtimer cabriolet die Martin meebrengt naar Hertoginnedal: een Borgward coupé uit 1960. Hij heeft de wagen in lamentabele staat gekocht en er maanden aan gewerkt om ze te restaureren. Willem heeft een unieke 'double neck'-gitaar met zowel een bas- als een gewone gitaar in verwerkt bij en ook Jan heeft iets heel speciaal mee: een pacman-videogame, overgekocht van een café-eigenaar. Hij hoopt stiekem dat het de allereerste Luna Park-versie is, een gegeerd verzamelobject dus, maar wat heeft de expert erover te zeggen?
Deze week trekt Rijker Dan Je Denkt naar één van de hoogste gebouwen van België: de Belfius-toren te Brussel. Cindy heeft een grote tekening van de stripreeks 'Boullie en Billie' bij. Zij heeft het van haar schoonvader gekregen die op het zijn beurt gewonnen heeft op een tombola. Gepersonaliseerde tekeningen van de hand van Roba kom je niet zo vaak tegen. Maar is deze tekening echt en zo ja wat is de waarde daarvan? Staf ontmoet ook een dame die een groot bronzen beeld bij zich heeft. Haar grootvader kocht het ooit voor een klein bedrag op een Brusselse rommelmarkt. Of het echt brons is weet ze niet. Ze weet enkel dat het beeld misschien iets met Rodin zou te maken hebben. En die naam doet wel een belletje rinkelen... Expert Gert krijgt een Mangini-viool te zien. Een goed gebouwd instrument dat best wel wat geld waard is. Maar onze expert wordt pas helemaal enthousiast als hij ook de bijhorende strijkstok te zien krijgt. Tenslotte krijgt Staf wel een héél speciaal object te zien.
Vandaag trekt Staf Coppens naar de Veldstraat in Gent. Duizenden mensen komen hier elke dag shoppen maar bijna niemand weet dat er in die drukke winkelstraat een kasteel verborgen zit: Hotel D'hane-Steenhuyse. Een prachtig stadspaleis waar je de sfeer en manier van leven in de 18de eeuw opnieuw kan beleven. De ideale plek voor een nieuwe schattingsdag. Een regiment tinnen soldaatjes, vintage lampen, 300 boeken gedrukt op bijbelpapier en een samoeraizwaard. Tal van objecten passeren de revue. Maar zit er ook echt een verborgen schat tussen? Staf ontmoet een man die een praxinoscoop mee heeft, een soort kijkdoos uit 1880 waarmee je tekenfilmpjes kon afspelen. De man kreeg het jaren geleden van zijn nonkel maar heeft nooit geweten wat het waard zou kunnen zijn. Peter, expert strips, krijgt een collectie Suske en Wiske-glazen te zien. De eigenaar heeft ze al jaren maar heeft ze nog nooit gebruikt. En dat is gezien de potentiële waarde ervan misschien een goede beslissing geweest.
Deze week trekt Staf Coppens met Rijker dan je Denkt? opnieuw naar één van de bekendste kastelen van het land: Hertoginnedal te Brussel. Ook vandaag zijn weer veel mensen afgezakt om de meest uitéénlopende spullen te laten schatten, in de hoop dat er misschien wel iets heel erg waardevols tussen zit. Van een imposante Warwick vaas, een popcornmachine uit de jaren 50, een muziekdoos tot Argentijnse juwelen en een zeer speciale uitvoering van het gezelschapsspel Scrabble. De eigenares kocht het jaren geleden in de kringloopwinkel voor het luttle bedrag van 30 euro. Als expert Eliane het te zien krijgt is ze meteen enthousiast. Gitaarexpert Hilko krijgt dan weer een Hagström-gitaar te zien. Omwille van de specifieke klank is het er één voor een zeer select publiek. Maar als de eigenares hoort dat een gitaar als deze ook door Jack White van de 'White Stripes' gebruikt wordt, klinkt dat als muziek in de oren. Staf ontmoet een dame die een schilderij van de kunstenaar Dufy mee heeft.
Deze week trekken we met Rijker Dan Je Denkt opnieuw naar Gent. Want achter het beroemde Gravensteen ligt één van de oudste en misschien wel bekendste kloosters van ons land: het Augustijnenklooster. Als de expert strips een exemplaar van Marc Sleen's 'Beo de verschrikkelijke' te zien krijgt, is hij meteen enthousiast. Dit album wil zowat elke stripliefhebber in zijn bezit hebben en daarom wordt het ook beschouwd als de heilige graal voor de Nero-verzamelaar. Karl krijgt een werk van Picasso voorgeschoteld. Het gaat niet om een schilderij maar om een terracottamasker. Op het eerste zicht lijkt alles te kloppen. Bovendien is het werk op de achterzijde van de kader ook genummerd en gesigneerd. Maar om te weten of het echt een authentiek stuk van Picasso is moet de kader rond het werk opengebroken worden en brandt de vraag 'is het echt?' op ieders lippen. Staf ontmoet een meisje dat een stapeltje oud geld bij zicht heeft, gevonden op zolder van een huis dat ze net gekocht had.
Staf Coppens trekt naar de Belfius-toren in Brussel waar verschillende mensen nieuwsgierig zijn naar de schatting van hun object. Vera heeft een poëzieboekje bij. Maar in tegenstelling tot de meeste vriendenboekjes is dit boekje vooral door kunstenaars en schrijvers gesigneerd. En niet van de minste. Naast Ernest Claes heeft ook striptekenaar Willy Vandersteen een bladzijde voor zijn rekening genomen en dat klinkt onze stripexpert als muziek in de oren. En er is nog meer muziek,want naast een kalliope en een harmonium ontmoet Staf ook iemand die een 'Takamine' gitaar bij zich heeft. Ze werd lang geleden erg populair doordat Bob Dylan ook op zo'n model speelde en bovendien zouden er maar 24 van gemaakt zijn. Maar wat zegt dat over de waarde ervan? En wat met een bronzen lama van de hand van Collard? Volgens de eigenaar zou het gaan om een 'pièce unique', iets wat onze expert Bruno meteen ook bevestigt. Maar van het geschatte bedrag zal hij nog net iets meer schrikken.
Rijker Dan Je Denkt? trekt naar Brouwerij Palm. Iedereen mag vandaag tot in het hartje van de brouwerij komen en ook het nabij gelegen kasteel Diepensteyn, waar het verhaal ruim 300 jaar geleden begon, zet zijn deuren wagenwijd open. Een fantastische plek voor een nieuwe schattingsdag. Van een oude camera, bronzen woestijnvossen, een Afrikaans duivelsbeeld tot juwelen. Allemaal passeren ze de revue. Ariane krijgt Chinese knobbelvaasjes te zien en is meteen enthousiast. Ze zouden ruim 300 jaar oud zijn en zijn gelukkig nog in perfecte staat. Als de eigenaar het geschatte bedrag te horen krijgt, kan hij zijn oren niet geloven. Wapenexpert André is op zijn beurt onder de indruk van een koetsgeweer. En vandaag is Staf Coppens getuige van één van de grootste ontdekkingen in Rijker dan je Denkt? over alle seizoenen heen.
Rijker dan je Denkt? trekt naar het prachtige Gentse stadspaleis: Hotel D'Hane-Steenhuyse. En ook vandaag passeren heel wat objecten de revue. Van een vliegende schotel, een boogschutterscape tot een schildpadklok. Werkelijk alles wordt naar waarde geschat. Kris heeft een grote striptekening bij. Het gaat om de befaamde 'wafelenbak' uit de stripreeks Nero van de hand van Marc Sleen. De eigenaar kreeg het jaren geleden in zijn bezit als prijs van een plaatselijk stripquiz die hij gewonnen had. Expert Peter is onder de indruk en zelfs een tikkeltje jaloers want ook hij was aanwezig op diezelfde quiz. Wapenexpert André krijgt een koppel duelleerpistolen te zien. De eigenaar betaalde er destijds een kleine 500 euro voor maar beseft dat die waarde doorheen de jaren flink is gestegen. En ook voor de Gibson 'Lucille' gitaar die Hilko te zien krijgt is dat het geval. Bovendien blijkt ze door blueslegende B.B. King gehandtekend te zijn.
Rijker dan je Denkt? trekt naar één van de oudste en misschien wel bekendste kloosters van ons land: het Augustijnenklooster te Gent. En ook vandaag zijn weer veel mensen komen opdagen hun spullen te laten schatten, in de hoop dat er misschien wel iets heel erg waardevols tussen zit. Van stoommachines, oude camera's tot een grote collectie speelgoedberen... Expert Elke krijgt een bijzondere klok te zien. Het gaat om een Congreve klok die op een heel aparte manier wordt aangedreven. Dit type klok werkt niet altijd even goed, maar wordt wel fel gezocht. Verder wordt er ook een diamanten broche, voorlopers van de alomgekende flipflops en waterspuwer getaxeerd. Tenslotte ontmoet Staf een man die een schilderij van David Shepherd bij zicht heeft. De eigenaar heeft zelf al eens wat dingen van die kunstenaar op het internet opgezocht. En blijkbaar halen werken van Shepherd makkelijk bedragen tot 50.000 euro. Maar is dit werk echt en is deze man dus wel degelijk rijker dan hij dacht?
Rijker Dan Je Denkt? trekt voor de laatste schattingsdag opnieuw naar Brouwerij Palm. Van een smeedijzeren arend op ware grootte of een verzameling oude camera's tot speelgoedtreintjes en een contrabas: allemaal passeren ze de revue. Rut, expert Afrikaanse kunst, krijgt een masker van de Mende-stam uit Sierra Leone te zien. De eigenaars kochten het jaren geleden voor enkele euro's en willen nu wel eens de reële waarde kennen. Al willen ze vooral ook een antwoord op de vraag: brengt dit masker ongeluk...? Karl krijgt een 16de-eeuws schilderij in handen. De voorstelling 'Maria met kind' blijkt volgens de regels van de grote kunst gemaakt te zijn. Al kan de eigenares dit werk maar matig appreciëren. Het hangt bij haar al jaren in de berging naast de vogelkooi. Wanneer ze het geschatte bedrag te horen krijgt zou de liefde voor dit werk echter drastisch kunnen veranderen...
In de eerste aflevering is Rijker Dan Je Denkt? te gast in Greenville in Houthalen. Het volledig gerestaureerde hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen ademt het mijnverleden uit en huisvest nu groene ondernemers. Speciaal voor Staf Coppens en zijn experten zet het oude mijngebouw zijn deuren open. Een man is zowel in het bezit van het eerste album van Suske en Wiske, 'Op het eiland Amoras', als zijn voorloper Rikki en Wiske. Daarnaast heeft hij een stapel uitgaven van 'Le petit vingtième', een bijlage van een Brusselse krant waarin Hergé zijn allereerste Kuifjes publiceerde. Een jongeman heeft een speelgoedauto mee dat hij van zijn grootvader heeft gekregen en er komt ook iemand met een oude viool, die mogelijks veel waard is. Daarnaast laten twee bezoekers exact hetzelfde beeld schatten.
In de tweede aflevering van Rijker Dan je Denkt? zet Staf Coppens de deuren van het kasteel van Loppem open. Het gebouw heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van België. De eerste vredesgesprekken na WOI zijn er opgestart en belangrijke nationale beslissingen werden er genomen: het algemeen enkelvoudig stemrecht, de syndicale vrijheid, ... De experten ontvangen er mensen die hopen een waardevol object in handen te hebben en scheppen duidelijkheid over de waarde ervan. Is een meubelstuk echt design? Is een gitaar een collectors item? En is dat onder het stof bedolven schilderij veel geld waard?
Staf Coppens en zijn experten verzamelen in Het Pand in Gent. Het Pand is misschien wel één van de mooiste gebouwen van Gent. Het was ooit een oud dominicanen klooster, maar dankzij een renovatie die 20 jaar heeft geduurd, is het gebouw omgebouwd tot een cultuur- en congrescentrum van de universiteit van Gent. Olivier kocht ooit een foto van Che Guevara en Fidel Castro met op de achterkant een boodschap en de handtekening van de beroemde Cubaanse Guerillastrijder Che Guevara. Hij kocht het voor €1500, maar hoeveel is het echt waard? Alberto Giacometti is een Zwitserse kunstenaar met een wereldrecord achter zijn naam, dat van duurst verkochte beeld ooit: 140 miljoen dollar. In Gent komt een dame die in een kringloopwinkel €10 betaalde voor één van zijn tekeningen. Een man heeft een enorme collectie Oosterse en Aziatische beelden en voorwerpen bij. De meeste zijn niet veel waard, maar één klein beeldje wel.
In de vierde aflevering zijn Staf en zijn experten te gast in Greenville in Houthalen. Het volledig gerestaureerde hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen ademt het mijnverleden uit en huisvest nu groene ondernemers. Oude Louis Vuitton tassen zijn erg gegeerd door verzamelaars. Expert David De Brauwer is dan ook onder de indruk van de grote reiskoffer die hij in handen krijgt. De koffer is meer dan honderd jaar oud en een erfstuk. Expert Gert Schrijvers ontmoet een dame met een contrabas. Ondanks de beschadigingen is het instrument van het merk 'Andre Bernard' een zeer mooi en potentieel waardevol instrument.
Rijker dan je Denkt? trekt deze week naar onze hoofdstad. Aan het Jubelpark in Brussel bevindt zich één van de grootste privé autoverzamelingen ter wereld: Autoworld. Staf Coppens de experten verzamelen om er zeer diverse voorwerpen te taxeren. Een vaasje van amper tien centimeter groot is misschien wel dé vondst van het zesde seizoen van Rijker Dan Je Denkt? De grootmoeder van Yari heeft het ooit gekocht op een rommelmarkt. Daarna is het verzeild geraakt in een doos in de garage, tussen andere potjes en vaasjes. Tot de kleinkinderen de garage opkuisten. Onderaan de vaas staan stempels en een Russische inscriptie. En dat intrigeerde Yari. Van oma mocht hij er mee naar Rijker Dan Je Denkt, én de opbrengst van een eventuele verkoop mag Yari houden. Hoeveel is het waard?
Vandaag zijn Staf en zijn experten opnieuw te gast in het kasteel van Loppem. Een bezoek aan dit neogotisch kasteel uit de 19de eeuw voelt als een reis door de tijd. Expert Eliane krijgt twee bijzondere speelgoedbootjes te zien. Ze zijn in erg vuile staat, maar toch is de expert bijzonder enthousiast. Expert Karl is op zijn beurt onder de indruk van een Litho-steen. Hij draagt namelijk de handtekening van Picasso. Dat hij echt is staat buiten kijf, wat is de waarde? En wat met een gesigneerde Rolling Stones-Gitaar? De eigenaar wou dit uniek stuk absoluut hebben en betaalde op een internationale veiling een behoorlijk bedrag. Tenslotte krijgt expert Peter een beeld te zien dat tijdens het interbellum gemaakt werd. Het is niet alleen mooi om naar te kijken, ook de waarde spreekt tot de verbeelding.
Deze week zetten Staf Coppens en zijn experten hun tenten op in de oude historische zalen van de Zoo van Antwerpen. Kris komt met een viool die van zijn vader was. Hij heeft zijn meest dierbare bezitting steeds gekoesterd, maar moet het instrument nu even afgeven ... aan expert Gert Schrijvers. En die is onder de indruk. Verder komt Denis met een tekening van Guust Flater. Als kleine jongen ontdekte hij in een weekblad een klein foutje in één van de tekeningen. Hij schreef een brief naar de redactie en kreeg een antwoord en tekening van niemand minder dan Franquin, de beroemde tekenaar van Guust Flater. En die tekening zou wel eens veel geld waard kunnen zijn. Joseph komt met een oude Franse porseleinen pop. De pop zit al meer dan honderd jaar in de familie zit. Expert Eliane herkent onmiddellijk de topkwaliteit.
Staf Coppens en zijn experten verzamelen in Het Pand in Gent. Het gebouw was ooit een oud dominicanen klooster, maar dankzij een renovatie die 20 jaar heeft geduurd, is het omgebouwd tot een cultuur- en congrescentrum van de universiteit van Gent. Expert Gert krijgt vandaag een viool in handen die aan de binnenkant het label 'Stradivarius' draagt. Maar is het een authentieke? Dan zou het instrument veel geld waard zijn. Een man laat een schilderij van de hand van de Brusselse schilder J.B. Robie taxeren. Hij kon het schilderij voor een prikje op de kop tikken. Daarnaast passeren ook een muziekdoos, een verzameling zakhorloges, een glazen karaf die ontworpen is door 'Schneider' en een blazer van Chanel de revue.
Rijker dan je Denkt? trekt deze week naar onze hoofdstad. Aan het Jubelpark in Brussel bevindt zich één van de grootste privé autoverzamelingen ter wereld: Autoworld. Staf Coppens de experten verzamelen er om zeer diverse voorwerpen te taxeren. Een man heeft een collectie zonnebrillen voor €8 op de kop getikt. Dat zou wel eens een koopje kunnen zijn, want er zitten een aantal grote merken tussen. Eén van de vreemdste objecten dit seizoen is ongetwijfeld een stukje meteoriet. De eigenaar kocht het jaren geleden voor maar liefst €4500, maar twijfelt of dat een goede investering was. Stan gaat deze week ook op verplaatsing. Hij trekt naar Nederland voor de enorme collectie oude wagens en vliegtuigen van Yolanda. Het was het levenswerk van haar onlangs overleden vader.
Voor de laatste aflevering van Rijker Dan Je Denkt? zijn Staf en zijn experten te gast in de Zoo van Antwerpen. Een man heeft een halsketting bij die ontworpen zou zijn door Salvador Dali. Klopt dat? En wat zegt dat over de waarde? Een verzamelaar heeft twee strips bij: één van Lucky Luke en één van Jerommeke, gepersonaliseerd en gehandtekend door de tekenaars. Expert Karl krijgt dan weer een klein schilderijtje van de hand van de kunstenaar Chauvin te zien. De eigenaar kocht het voor amper €500 euro en deed daarmee wellicht een heel goede zaak. Maar de grootste vondst van de dag is ongetwijfeld een bronzen beeld van de hand van J. Dupon, een belangrijke Belgische beeldhouwer.
In de eerste aflevering is Rijker dan je Denkt? te gast in het Stripmuseum in Brussel. Heel wat unieke objecten passeren de revue: een kruisboog, een antieke vaas die van de vuilnisbelt werd gered en een geboortegeschenk van Koning Boudewijn. Speelgoedexperte Eliane van Nin is in extase bij het zien van één van de bijzonderste objecten uit haar geschiedenis bij Rijker dan je Denkt?: een Russische treinset uit de jaren '50, ooit cadeau gegeven door ex-Russisch leider Stalin.
Rijker dan je Denkt? strijkt neer in het Hof van Busleyden, een prachtig stadspaleis in Mechelen. Het renaissancepand uit de 16e eeuw doet sinds 1938 dienst als museum. Na vele renovaties opende het in juni 2018 opnieuw zijn deuren. Rijker dan je Denkt? mocht er als eerste bij zijn. Dave Van Den Keybus, expert fototoestellen en camera's, ontvangt een exemplaar waarvan zijn ogen beginnen te blinken. En een bezoeker geraakt geëmotioneerd als ze de waarde verneemt van een viool die ze jarenlang op zolder bewaarde.
Rijker dan je Denkt? is te gast in de hoofdbibliotheek van Genk. Het hypermoderne gebouw opende in 2008 voor het eerst zijn deuren. De boeken staan alvast vol met kunst, maar zal er ook echte kunst tussen de voorwerpen zitten vandaag?
Normaal weerklinkt er fantastische muziek, maar vandaag wordt er geschat: Rijker dan je Denkt? is te gast in muziekcentrum Bijloke in Gent, de cultuurhaven bij uitstek aan de oevers van de Leie. Het 13e eeuwse gebouw, oorspronkelijk gebruikt als ziekenzaal, werd omgetoverd tot een moderne concertzaal met enkele hedendaagse, strakke bijgebouwen. Zullen de schattingen van de experts ook als muziek in de oren klinken bij de talrijke bezoekers?
Rijker dan je Denkt? is te gast in de Nekkerhal in Mechelen tijdens de BRAS Rommelmarkt, het ideale decor voor een nieuwe schattingsdag. Een oude saxofoon van Adolph Sax, een Engelse houten camera en een set gouden horloges: de experts krijgen weer heel wat bijzondere voorwerpen te zien.
Rijker dan je Denkt? is voor de tweede keer te gast in het Stripmuseum in Brussel. Al meer dan 25 jaar richt men hier de spots op de auteurs en helden van het stripverhaal. Vinden de experts hier tussen de vele voorwerpen van de bezoekers ook waardevolle vondsten?
Staf Coppens en zijn team van experten strijken neer in het Hof van Busleyden in Mechelen. Hoeveel is een designzetel waard, waarvan de eigenares eigenlijk niet weet hoe je erin moet zitten? Of een Amerikaanse gouden munt, die ingemetseld zat in een huis? En wat met een collectie Polly Pocket? Op het internet worden soms waanzinnige bedragen betaald voor het speelgoed, maar is dat nu ook het geval?
Rijker dan je Denkt? is opnieuw te gast in de Nekkerhal op de BRAS Rommelmarkt. De ideale locatie voor een schattingsdag, want gekochte voorwerpen kunnen meteen geschat worden door de experts. Hebben de bezoekers ook waardevolle voorwerpen meegebracht? Eén bezoeker is alvast zeker van zijn stuk: "Ik heb een originele Dali bij". Aan de ets die hij bij heeft, hangt een uitzonderlijk verhaal vast. En er is er nóg een grote kunstenaar vertegenwoordigd in de Nekkerhal: Picasso. Een man heeft een vaasje meegenomen met een tekening op, die van Picasso zou zijn. "Hiervan zijn veel valse exemplaren in omloop", weet expert Roger Maes. Heeft de man een goede aankoop gedaan?
Rijker dan je Denkt? is voor de tweede keer te gast in muziekcentrum Bijloke in Gent, de cultuurhaven aan de oevers van de Leie. Welke schatten worden er ontdekt door het team van experten?
Rijker Dan Je Denkt? is voor de laatste keer dit seizoen te gast in de hoofdbibliotheek van Genk. Worden er grote schatten ontdekt tussen de voorwerpen die de bezoekers hebben meegebracht?