All Seasons

Season 1

  • S01E01 Longyearbyen

    • November 12, 2012
    • RTL 5

    In deze eerste aflevering leren we direct de sportieve kanten van de deelnemers kennen. In een race tussen twee teams wordt een berg beklommen en krijgen de deelnemers schietles om de ijsberen van zich af te kunnen houden. De twee kandidaten die na beide opdrachten het minste prijzengeld hebben verdiend, moeten een zenuwslopende battle doen. Voor de winnaar ligt er €1000,- klaar, de verliezer moet naar huis. Longyearbyen Longyearbyen is de Noordelijkst gelegen nederzetting die het vermelden waard is. Met ruim 2000 inwoners is het dan ook de grootste plaats op het eiland Spitsbergen. Daarnaast is het een van de kleurrijkste plaatsen ter wereld, waar zo ongeveer elk huis in een andere, opvallende kleur is geschilderd. Dat steekt natuurlijk prettig af bij het grijs en wit in de omgeving. Omdat de omgeving van Longyearbyen nogal rijk is aan ijsberen (2000 mensen versus 3000 ijsberen), wordt iedereen geacht om te kunnen gaan met een jachtgeweer.

  • S01E02 Lars Glacier

    • November 19, 2012
    • RTL 5

    In de tweede aflevering gaan de kandidaten in een GPS-race op zoek naar Lauren en zwemmen in het ijskoude water. De kandidaten worden met de groepsopdracht in drie teams verdeeld. Ze moeten in het onherbergzame terrein (Lars Glacier) de plek localiseren waar Lauren zich bevindt. Er kunnen coördinaten gevonden worden met kajakken, ijsklimmen en afdalen in een ijsgrot. In de individuele opdracht gaat het erom wie binnen vier minuten het verste in het ijskoude water voor Longyearbyen kan zwemmen. De twee kandidaten die aan het eind het minste prijzengeld hebben verdiend, moeten ijspegels vangen in de battle. De winnaar van de battle krijgt €1000,-. Lars Glacier Lars Glacier is een gletsjer op Spitsbergen, Svalbard, ten noorden van Longyearbyen. De gletsjer heeft een gemiddelde hoogte van 578 meter boven de zeespiegel en is circa 3,5 km lang. De locatie is zeer dun bevolkt. Om bij de dichtstbijzijnde stad groter dan 50.000 inwoners te komen, moet je ruim 9 uur met het openbaar vervoer reizen. Lars Glacier ligt ten oosten van Longyearbyen Glacier en is vernoemd naar de de Zweedse auteur Lars Johan Hierta (1801-1872) die heeft bijgedragen om expedities naar Spitsbergen te financieren. Lars Glacier wordt lokaal Larsbreen genoemd.

  • S01E03 Lyngen Alpen

    • November 26, 2012
    • RTL 5

    In de derde aflevering worden de fysieke en psychologische kwaliteiten van de kandidaten maximaal op de proef gesteld. In drie groepen van drie moeten de kandidaten zo snel mogelijk een vlag voor de voeten van Lauren zien te planten. Dat hierbij kilometers aan onherbergzaam terrein in de weg ligt komen ze onderweg pas achter. Daarna moeten de kandidaten individueel een puzzel op zien te lossen. Het bungeejumpen dat tussendoor gepland staat, helpt daar niet echt bij. De twee kandidaten met het minste prijzengeld aan het eind van de uitzending gaan een zenuwslopend duel aan om in het spel te blijven. Lyngen Alpen De Lyngen Alpen bestaan uit de hoogste en meest spectaculaire bergen in het poolgebied. Er zijn verschillende (kleine) gletsjers in de bergen en veel mogelijke plaatsen om te gaan bergbeklimmen. Er zijn echter geen wegen en paden in het gebied en bijna geen overnachtingsmogelijkheden, wat het gebied erg ontoegankelijk maakt. Het schiereiland heeft een fjord aan elke kant met een prachtig uitzicht op de deels met sneeuw bedekte bergen. De Jiehkkevárri torent, met haar top op 1.834 meter, het hoogst boven het gebied uit.

  • S01E04 Lyngseidet

    • December 3, 2012
    • RTL 5

    In de vierde aflevering wordt de behendigheid en snelheid van de kandidaten op de proef gesteld. De acht overgebleven kandidaten zijn in het noorden van Noorwegen, waar ze de Rundfjellet moeten beklimmen, een berg van bijna duizend meter hoog. Ze zitten met touwen aan elkaar vast om het laatste, steile deel van deze berg te bedwingen. De kandidaten gaan tot het uiterste... In de individuele proef draait alles om water en vuur. De vraag is wie er als eerste in slaagt een drijvende vuurkorf in lichterlaaie te zetten. De twee kandidaten met het minste prijzengeld aan het eind van de uitzending, gaan een zenuwslopend duel aan om in het spel te blijven. De winnaar van de battle krijgt €1000,-. Wie gaat er deze week naar huis? Lyngseidet Lyngseidet is een plaats in de Noorse gemeente Lyngen, provincie Troms. Het telt circa 900 inwoners en heeft een oppervlakte van 0,99 km². Lyngseidet ligt op 15 km ten noorden van het dorp Furuflaten en 12 km met de veerboot vanaf Olderdalen, in Kåfjord.

  • S01E05 Kilpisjärvi

    • December 10, 2012
    • RTL 5

    Aflevering 5 staat in het teken van gewicht: Een loodzware triatlon en rugzakken vol stenen. De zeven overgebleven kandidaten staan op het punt om de grens naar Finland over te steken. Maar om daar te komen moeten ze twee loodzware beproevingen doorstaan. Allereerst moeten ze, verdeeld in drie teams, een helse tocht zien te overleven. Per fiets, boot en te voet moeten ze zich zo snel mogelijk bij Lauren zien te melden. Daarna worden de 500 traptreden van de Saana beklommen. Met een rugzak vol stenen moet er zoveel mogelijk gewicht naar boven gesjouwd worden. De twee kandidaten met het minste prijzengeld aan het eind van de uitzending, gaan een zenuwslopend duel aan om in het spel te blijven. De winnaar van de battle krijgt €1000,-. Wie gaat er deze week naar huis? Kilpisjärvi Vlakbij het drielandenpunt waar Noorwegen, Zweden en Finland elkaar treffen ligt de Finse plaats Kilpisjärvi. Hoewel het niet veel meer dan honderd inwoners telt, is het toch een van de grootste plaatsen in de regio.

  • S01E06 Muonio

    • December 17, 2012
    • RTL 5

    In de zesde aflevering wordt de snelheid van de kandidaten getest en moeten ze racen op quads en een Sami proef doen. De zes overgebleven kandidaten worden in twee teams verdeeld. Ze krijgen een tablet met daarop een foto van een inwoner van het Finse dorp die ze zo snel mogelijk moeten vinden. Met behulp van quads en coördinaten gaan ze op zoek naar een kist met gereedschap en bouwen een brug over een riviertje. Tijdens de individuele opdracht moeten de kandidaten een draagberrie maken. De eerste vier met een goedgekeurde berrie krijgen een harnas, spurten ze naar een stel rendieren en kiezen er één uit. Vervolgens maken ze hun berrie aan het dier vast en verslepen een traditionele Sami-tent naar de top van een berg. De eerste twee zetten volgens de traditie van de Sami een tent op. De twee kandidaten met het minste prijzengeld aan het eind van de uitzending, gaan een zenuwslopend duel aan om in het spel te blijven. De winnaar van de battle krijgt €1000,-. Wie gaat er deze week naar huis? Muonio Muonio is een gemeente in de Finse provincie Lapland. Het ligt 200 kilometer boven de poolcirkel en is tevens de naam van het grootste dorp in deze gemeente. De belangrijkste natuurbezienswaardigheden in de omgeving zijn het Pallas-Ounastunturi Nationaal Park en de rivier de Muonio, die hier de grens vormt tussen Finland en Zweden. Muonio is één van de gemeenten in Fins Lapland waar het Samisch de status van officiële taal heeft.

  • S01E07 Muoniorivier

    • January 7, 2013
    • RTL 5

    Sneeuwschoenen, rafts en boomstammen, alles komt voorbij in aflevering 7. Wat kan een echte Viking zich nog meer wensen? In twee teams van twee trekken de kandidaten deze keer sneeuwschoenen onder en bestijgen een raft in een nieuwe race met de coördinaten. De winnaars ontvangen 1.000 euro, terwijl de verliezende partij een Zweedse verrassing te wachten staat. Bij de individuele opdracht van deze week vliegen de houtsnippers uit je beeldscherm. Zweden staat namelijk bekend om haar welvarende houtindustrie en onze overgebleven kandidaten dragen daar hun steentje aan bij. In drie spellen wordt getest wie er het meest geschikt is voor een baan in een houtzagerij. De twee kandidaten met het minste prijzengeld aan het eind van de uitzending, gaan een zenuwslopend duel aan om in het spel te blijven. De winnaar van de battle krijgt €1000,-. Wie gaat er deze week naar huis? Muoniorivier Samen met de Torne vormt de rivier de Muonio de natuurlijke grens tussen Zweden en Finland. Ruim 230 km. kun je peddelen tussen de rivierbeddingen van de twee Scandinavische landen in. Peddelen inderdaad, want met grote schepen hoef je het niet te proberen op de Muonio. Daarentegen maakt de beperkte diepte van de Muonio het wel een uitstekende rivier om te gaan raften of op zalm te vissen.

  • S01E08 Jokkmokk

    • January 14, 2013
    • RTL 5

    Er wordt in twee teams op ongewoon materiaal geracet naar de poolcirkel, waar er met de blote handen gevist moet worden. In een nieuwe coördinatenrace richting de poolcirkel worden er deze week gebruik gemaakt van ongewone karretjes. Eerst moeten de kandidaten zo snel mogelijk over een treinspoor fietsen, waarna er overgestapt wordt op een sledehondenfiets. Daarna wordt er gevist als de Sami. Of zoals Frederik het noemt: “Met een hengel vissen is saai. Dit is heel anders. Een beetje op een berenmanier.“ Na het bouwen van een fuik is het de bedoeling dat de kandidaten precies 3 kilo vis vangen. Met de hand welteverstaan. De twee kandidaten met het minste prijzengeld aan het eind van de uitzending, gaan een zenuwslopend duel aan om in het spel te blijven. De winnaar van de battle krijgt €1000,-. Wie gaat er deze week naar huis? Inlandsbanan Wanneer je op een kaart van Zweden een rechte lijn van noord naar zuid zou trekken, heb je een redelijk realistisch beeld van de Inlandsbanan getekend. De bijna 1300 km. lange spoorlijn verbindt al sinds het begin van de vorige eeuw het uiterste noorden met het zuiden van Zweden. Met de opkomst van de auto is het gebruik van de spoorlijn echter snel gedaald en tegenwoordig wordt de trein dan ook alleen voor toeristische doeleinden gebruikt.

  • S01E09 Svartisen

    • January 21, 2013
    • RTL 5

    De Svartisen gletsjer vormt het decor van een nieuwe aflevering waarin gekajakt, gebouwd, geklommen en geknoopt wordt. De kandidaten pakken een kajak-bouwpakket, waarmee ze naar het eerste GPS-coördinaat trekken. Daar aangekomen wordt de kajak in elkaar gezet, voordat de race verder gaat naar de overkant van het gletsjermeer. Aan de overkant wacht een laatste individuele opdracht voor de finale. Een zware, maar schitterende opdracht. De kandidaten klimmen zo snel mogelijk tegen de gletsjerwand omhoog. Bovenaan moeten ze eerst de ‘paalsteek’ correct leggen, voordat ze weer zo snel mogelijk kunnen gaan afdalen. De twee kandidaten met het minste prijzengeld aan het eind van de uitzending, gaan een zenuwslopend duel aan om in het spel te blijven. De winnaar van de battle krijgt €1000,-. Wie gaat er deze week naar huis? Svartisen Midden in het Saltfjellet-Svartisen Nationaal Park ligt de gletsjer Svartisen (Het Zwarte IJs). Of eigenlijk zijn het twee gletsjers, met meerdere zijtakken, die bovenaan samengroeien tot een groot massief blok ijs van ongeveer 375 vierkante kilometer. Een oppervlakte dat bijna net zo groot is als alle Nederlandse Waddeneilanden bij elkaar opgeteld.

  • S01E10 Rødøy

    • January 28, 2013
    • RTL 5

    De expeditie is aangekomen op het laatste station. Wie gaat Expeditie Poolcirkel als winnaar afsluiten? De allesbeslissende finale van Expeditie Poolcirkel gaat losbarsten.De drie finalisten gaan per mountainbike van coördinaat naar coördinaat. Bij elk checkpoint krijgen ze pittige vragen voorgeschoteld die 5 minuten straftijd kunnen betekenen. Bij het laatste coördinaat vinden ze een transmitter waarmee ze een verborgen vlag kunnen vinden. Oh ja, dat moeten ze allemaal doen met een rugzak gevuld met 50% van hun eigen lichaamsgewicht. In de allerlaatste opdracht worden de finalisten door een helikopter boven water gedropt en gaan, gewapend met jetski’s, op zoek naar de vlaggen van alle landen van de expeditie. Op het laatste punt hangt de vlag van Expeditie Poolcirkel en een stel flippers, waarmee naar Viking Island gezwommen moet worden. Er zijn nog maar drie kandidaten over, maar er kan er uiteindelijk maar één met het geld naar huis gaan. Wie meldt zich het eerst bij Lauren op Viking Island? Rødøy De laatste locatie van Expeditie Poolcirkel is de gemeente Rødøy, dat middenin de provicie Nordland ligt. Ze dankt haar naam aan het rode (Rød) gesteente waaruit de omliggende eilanden (Øy) bestaan. Onze eindbestemming Viking Island behoort tot de kleinsten van de meer dan 1.000 eilanden die de gemeente rijk is.

Season 2

Season 3