Home / Series / Az öreg bánya titka / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 I.rész, amelyben megnyílik a föld és Kisvacak eltűnik.

    • January 6, 1973

    Lacó és barátai egy határmenti kis bányatelepülésen élnek. Kalandjaik kezdetén, egy viharos nyári éjszakán Hollán nagyapó gyümölcsöse a mélybe zuhant, s az omlás szélén Kisvacak felfedezett egy lyukat, mely a régi bánya egyik vájatába vezet. A felfedezőútra induló fiúkat a nyugdíjas lőmester kizavarja a veszélyes vágatból, és intézkedik, hogy a határőrök berobbantsák a járatot. Már minden kész, amikor kiderül, hogy Kisvacak eltűnt...

  • S01E02 II.rész, amelyben bezárul a föld, feltűnik viszont négy bőrönd

    • January 13, 1973

    Lacóék bosszút esküsznek Gasch Lipót ellen. Közben furcsa dolgokra figyelnek fel: az öreget rendszeresen látogatja unokahúga, Irma, kocsijában titokzatos bőröndöket szállítva. Elhatározzák, végére járnak a titoknak.

  • S01E03 III.rész, amelyben megjelenik Tivadar és még valaki…

    • January 20, 1973

    Lacóék pesti unokatestvére, Tivadar váratlan megjelenése veszélyezteti tervüket, ezért elhatározzák, kiutálják a faluból. Végül is Tivadarban okos szövetségre lelnek. Közben Pöcök, aki rádiójának antennáját a régi akna tornyára akarja helyezni, meglepő felfedezést tesz: Lipót udvarában ? anélkül hogy bárki bement volna - egy idegen ember tartózkodik sáros bányászruhában.

  • S01E04 IV.rész, amelyben semmi sem a várakozásnak megfelelően történik

    • January 27, 1973

    Amikor Pöcök erről beszámol Lacónak és Tivadarnak, azok értetlenkedve fogadják a hírt. Pöcök másodszor is felmászik a toronyba, és azzal jön vissza, hogy az udvarban senkit nem lehet látni. A fiúk, felhasználva, hogy Tivadar „városi fiú”, és iskolai feladatot teljesít, megpróbálnak Gasch Lipót udvarába bejutni, az öreg azonban elküldi őket. Ekkor Pirosfej tizedeshez fordulnak, akinek jelentik az ismeretlen férfi fel- majd eltűnését. Pirosfej tizedes beviszi magával Tivadart, mondván, hogy a fiúnak dolgozatot kell írnia, de csak a pajtában sikerül összeszedniük pár ócska holmit, idegent nem látnak sehol. Pirosfej tizedes csalódottan távozik. Másnap a torony tetején csillogást látnak, majd rájönnek, hogy azok Morse-jelek, és Gerlinda megfejti a jelentésüket: SOS. A toronyban Pöcököt találják. Pöcök elmondja nekik, hogy amikor a néni (=Irma) elment az autóval, Gasch Lipót és az idegen lementek a kerekeskútba.

  • S01E05 V.rész, amelyben bizonyossá válik, hogy az nevet, aki utoljára nevet.

    • February 3, 1973

    A Lacó és Tivadar elemlámpával felszerelve leereszkednek Gasch Lipót kerekeskútjába, Pöcöknek az a feladata, hogy ha húsz perc múlva nem érnek vissza, akkor „intézkedjen”. A bányában a fiúk Gasch Lipótot és az idegent látják, amint italokat pakolnak és a csempészésről beszélgetnek. A fiúk óvatlanságukban zajt csapnak, az idegen utánuk megy és megtalálja a hátrahagyott lámpájukat, majd őket magukat is. Eközben Pirosfej tizedes Irma autóját ellenőrzi az országúton, de az autóban nincs semmi tiltott dolog. Pöcök nagyon nyugtalanná válik, mert a fiúk túl sokáig vannak lent, és elmegy. Gerlinda és Kisvacak a fiúkat keresi, a Kenguru ikreket megfigyelésre hátrahagyja. Gasch Lipót és az idegen fogva tartják a két fiút, azon tanakodnak, hogy magukkal vigyék-e őket a határon túlra, vagy engedjék-e el őket. Pöcök visszatér hozzájuk, és a hangosbeszélője segítségével azt a látszatot kelti a két férfiban, hogy ő is egy felnőtt és fegyvere van. Megpróbálja elérni, hogy azok elengedjék a fiúkat. A két Kenguru iker összeszólalkozik és birkózni kezdenek, aminek Pirosfej tizedes vet véget. A fiúk elmondják neki, hogy már reggel óta várnak a többiekre, és hogy Lacó és Tivadar a toronyba mentek, ahol Pöcök várja őket. Pirosfej tizedes felmászik a toronyba és távcsövével észreveszi Irma kocsiját. A nő átmászik a kapun, majd leereszkedik a kerekes kútba. Irma leleplezi Pöcököt és mindhárman fogollyá válnak. Pirosfej tizedes azonban utánamegy, és amikor az „idegen” egy bicskával fenyegeti a fiúkat, közbelép. Mindhármukat letartóztatják, a fiúkat pedig Pirosfej tizedes nagyon megdicséri.