Programma over de geschiedenis van 25 jaar Hollands kapitalisme, van 1987 tot nu. Deze eerste aflevering begint in 1987. Jort Kelder is nog student in de rechten en ziet de film Wall Street, waarin hoofdpersoon Gordon Gekko zegt: ‘Greed is good’. Het overlijden van Joop den Uyl markeert het einde van een staat die zijn burgers verzorgt van de wieg tot het graf. Yuppies duiken op in het straatbeeld en het verdienen van Snel Geld neemt een aanvang, ook al lijkt de beurskrach van 1987 even roet in het eten te gooien. Met onder anderen: Sem van Berkel, Jan des Bouvrie, Ton Jongbloed en Mischa Wladimiroff en Jan Kuitenbrouwer.
Programma over de geschiedenis van 25 jaar Hollands kapitalisme, van 1987 tot nu. In deze aflevering het begin van de jaren ’90. Nederland worstelt met de overgang van oude naar nieuwe tijden. De oude Hollandse industrie verdwijnt, terwijl snelle jongens intussen miljoenen gaan verdienen. We dansen de Lambada en Jort Kelder krijgt een nieuwe baan. Met onder anderen: Joep van den Nieuwenhuyzen, Jan Timmer, Jan des Bouvrie, Mischa Wladimiroff, Oscar Hammerstein en Joop van den Ende.
Programma over de geschiedenis van 25 jaar Hollands kapitalisme, van 1987 tot nu. In deze aflevering de jaren ‘90. Nederland wordt rijker, zelfbewuster en Amerikaanser. We beginnen feest te vieren, gaan steeds meer geld lenen om leuke dingen te doen en er ontstaat een industrie die we tot dan toe nauwelijks kenden: de entertainmentindustrie. Met onder anderen: Joop van den Ende, Kees Storm, Emiel Ratelband en Jan Kuitenbrouwer.
Programma over de geschiedenis van 25 jaar Hollands kapitalisme, van 1987 tot nu. In deze aflevering: internet. Hoe ons leven vanaf halverwege de jaren ‘90 veranderde door de komst van het World Wide Web. We gaan mobiel bellen, jonge ondernemers worden schatrijk met webbedrijfjes en Nederland krijgt zelfs een eigen internetsprookje. Met onder anderen: Nina Brink, Maurice de Hond, Joop van den Ende, Roel Pieper en Kees Zegers.
Zonnekoningen in de tweede helft van de jaren ‘90. Bedrijven als Ahold en Aegon worden wereldspelers van formaat, Ajax wint de Europa Cup, Big Brother verovert de wereld en zelfs Amerika kijkt jaloers toe hoe we dat allemaal doen. Iedereen wint, want dankzij het succesvolle poldermodel geldt: geen gezeik, iedereen rijk. Met onder meer: Cees van der Hoeven (ex-Ahold), Kees Storm (ex-Aegon), Peter Paul de Vries (ex-VEB) en Steven Schuit (hoogleraar en advocaat).
In deze aflevering het begin van de 21e eeuw. We blijven doorfeesten, maar de rafelrandjes van de hebzucht worden zichtbaar. Hoe zat het ook alweer met de val van Ahold en Cees van der Hoeven? Met Pim Fortuyn en het multiculturele drama? En met de grens tussen onder- en bovenwereld? Hoe kon het dat iedereen zó rijk werd in het vastgoed en banken steeds groter en roekelozer werden? Met onder meer: Erik de Vlieger, Joop van den Ende, Cor van Zadelhoff, Cees van der Hoeven, Kees Storm en Tom de Swaan.
In 2007 draaide de Nederlandse economie als nooit tevoren. Maar in 2008 was het opeens crisis, ook in Nederland. Deze week laat Jort Kelder zien hoe de financiële sector ons in een diepe crisis stortte. Hoe kon dat gebeuren? Zie hoe banken met goedkeuring van de politiek gigantische risico’s namen om steeds grotere winsten en bonussen te behalen. En hoe ze de rekening van de crisis bij ons neerlegden. Hoe kon Nederland veranderen van een land met gevulde spaarvarkens in een land dat leefde op de pof?
In deze laatste aflevering kijkt Het Snelle Geld terug én vooruit. Wat heeft het kapitalisme ons de afgelopen 25 jaar gebracht? Is Jort Kelder nog even enthousiast over het systeem? Of moet het roer drastisch om na de kredietcrisis? Voormalig Rabo-topman Herman Wijffels ontvouwt zijn ideeën over een nieuwe economie en Jort Kelder knuffelt een boom. Waar ligt de toekomst voor de vaderlandse economie?