Home / Series / Pitva computer živě / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Pevný disk pod mikroskopem

    • February 26, 2010

    V Computeru pro vás pravidelně rozebíráme různé komponenty a ukazujeme, co která část dělá. Tentokráte přišel na řadu pevný disk. V papírovém Computeru jsme již měli v rubrice Downgrade LCD monitor, tiskárnu nebo optickou mechaniku. V případě pevného disku jsme si poprvé vzali vedle fotoaparátu i videokameru a pohled do vnitřností tak i natočili. Podívejte, jaký je pevný disk uvnitř nebo jak vypadá hlavička disku pod mikroskopem. Rozebrali jsme náš pevný disk, abyste si nemuseli ničit svůj vlastní.

  • S01E02 Wi-Fi router na součástky

    • April 4, 2010

    V obyčejném levném Wi-Fi routeru už dnes moc čipů nenajdete. My jsme ale rozdělali starší a poctivý router Asus, kde je co ukazovat. Na počátku byl starší Wi-Fi router Asus WL-500g, který spolehlivě sloužil několik let, ale zřejmě po jedné drobné příhodě při zalévání květináčů se rozhodl podat výpověď. Našeho výletu do nitra routeru se zúčastnil Pavel Nygrýn a Tonda Trčálek z Computeru.

  • S01E03 Kompaktní fotoaparát

    • April 4, 2010

    Pro další díl naší pitvy jsme si vybrali starší digitální fotoaparát a rozebrali ho na prvočinitele, snadné to ale určitě nebylo. Byť je toto teprve třetí videopitva, v rámci rubriky Downgrade v Computeru, kterou děláme společně s videem, jsme takto rozebrali už podstatně více produktů. Žádný ale doposud nevzdoroval našim pokusům o demontáž jako starší digitální fotoaparát značky Hewlett-Packard. Abychom vám mohli ukázat snímací čip, museli jsme už sáhnout i po rozbrušovačce, ostatně i výrobci lepící pásky museli být nadšení z velkého odbytu v továrnách na tyto fotoaparáty. Zkrátka: nebylo to pěkné, ale máme to za sebou. Vy se díky tomu můžete podívat podrobně do nitra malého fotoaparátu s překvapivým množstvím součástek.

  • S01E04 Netbook

    • April 16, 2010

    Acer Aspire One je nejen díky Mountfieldu jeden z nejrozšířenějších netbooků na našem trhu. Pojďte se podívat, jak uvnitř vypadá. Náš bílý Acer Aspire One ale není tím základním modelem, který jste mohli dostat k sekačce na trávu. Obsahuje pevný disk a dokonce i 3G modul. Pustili jsme se do jeho demontáže, abychom zjistili, jak je všechno uvnitř uspořádání. Notebook v podstatě neskrýval žádné zásadní překážky při rozšroubovávání, přesto bychom opravdu nechtěli u tohoto typu notebooku měnit pevný disk. Dostat se k němu je hodně pracné, to už ale můžete vysledovat na našem názorném videu:

  • S01E05 Záložní zdroj

    • May 2, 2010

    V dnešním díle pitvy se podíváme do nitra jednoho z nejtěžších doplňků počítače - záložního zdroje napájení známého také jako UPS. UPS zajišťuje, aby měl běžný počítač při výpadku napájení pár minut k dobru na uložení rozdělané práce. Stejně tak upravuje vstupní napětí, aby do počítače neprošly nebezpečné špičky nebo výkyvy napájení. Popravdě v něm ale zase tolik součástek není. Jemnou elektroniku nahrazují silné vodiče a robustní provedení. Záměrně jsme nepitvali olověný akumulátor, na něj přijde řada až v baterkovém speciálu, kdy těch akumulátorů otevřeme trochu více.

  • S01E06 Vosková tiskárna Xerox Phaser

    • May 14, 2010

    Opět jsme se pustili do rozebírání až do poslední součástky. Tentokrát jsme se pustili do tiskárny s technologií tuhého inkoustu, neboli vosku. Středně velká kancelářská tiskárna Xerox s technologií tisku voskem neodolala našim šroubovákům. Celé zařízení jsme rozebrali do poslední součástky a vy se tak můžete podívat, jak v tiskárně pracují mechanické díly, které mají za úkol posunovat či otáčet papír, nebo jak vypadá zásobník barevného vosku. Tiskárny s tuhým inkoustem se chlubí mimořádně nízkými náklady na tisk, kterými poráží i lasery. Náplně v podobě tuhých voskových hranolů se se v tiskárně postupně natavují, aby na papíře opět zaschly. Více se o nových voskových tiskárnách dozvíte v dalším článku. Kousek, který jsme nyní pitvali už patří ke starším a má za sebou přibližně sedm let provozu.

  • S01E07 Pocket PC smartphone

    • May 28, 2010

    Dnes se podíváme do nitra jednoho z prvních chytrých telefonů z doby, kdy se kapesní počítače začaly rozšiřovat o telefonní modul. Pro dnešní díl pitvy jsme nesáhli do redakčních archivů, ale díky laskavosti našeho čtenáře Zdeňka Koutného, který nám věnoval svůj starší telefon, se můžeme podívat dovnitř jednoho z prvních chytrých telefonů HP iPaq HV6915. Kombinuje operační systém Windows CE Pocket PC edition s telefonním modulem i podporou GPS. Tehdy ještě podobná funkčnost vyžadovala řadu samostatných obvodů, nebyly integrované do jediného čipu jako dnes. O to je to krásnější pohled na technologické provedení tak složitého zařízení.

  • S01E08 Akumulátory

    • June 13, 2010

    Další díl pitvy byl opravdu nebezpečný, pustili jsme se do akumulátorů a varování výrobců, abychom to nedělali, není jen tak. Akumulátory a baterky obecně jsou dnes snad už ve všem, stejně tak ale často slýcháme zkazky o vybuchujících mobilech, povinných výměnách akumulátorů pro notebooky a časté varování, že akumulátory jsou opravdu citlivá záležitost. Pro dnešní pitvu jsme se tedy vedle oblíbeného Dremelu vybavili i důkladnými ochrannými pomůckami. Opravdu vás důrazně upozorňujeme: toto doma nezkoušejte!

  • S01E09 Digitální zrcadlovka

    • June 25, 2010

    Kompakt jste již viděli, tenkokráte jdeme o level výš a podíváme se do nitra digitální zrcadlovky. Řešení některých funkcí je opravdu zajímavé. Pentax K100D, který jsme tentokráte rozebírali, představuje slušnou střední třídu zrcadlovek. Nemá sice plný optický hranol, ale jen soustavu zrcátek, současně ale obsahuje stabilizaci přímo na čipu. Pitva byla jednodušší než v případě kompaktu, ale i tak těch šroubků jsme si užili dosytosti.

  • S01E10 Počítačový zdroj

    • July 11, 2010

    Tentokráte nebudeme mít moc práce, těch pár šroubků za to snad ani nestojí. Důležité ale je, že známe a ukážeme všechny součástky. Počítačový zdroj je z pohledu součástí počítače vyžadujících šroubovák jedním z jednodušších. Jak snadno se dostanete například k ventilátoru tak zřejmě tápat budete, co které součástky uvnitř mají na starosti. Zdroj, který jsme tentokráte rozšroubovali, poháněl naši pracovní stanici na střih videa, ale zátěž už nezvládl a vyžádal si náhradu. Je to proto jeden z těch výkonnějších zdrojů byť mírně staršího data. Rozhodně ale jeho pitva je zajímavá:

  • S01E11 Monitor s LED podsvícením

    • August 13, 2010

    Jak to vypadá uvnitř tenkého monitoru Samsung s LED podsvícením? jak se tam vůbec všechny součástky vejdou? To vám ukážeme. Zatímco v našich pitvách v drtivé většině rozebíráme již nefunkční kusy hardwaru, tentokráte jsme byli nervóznější. Na řadu totiž přišel zcela nový funkční LCD monitor s LED podsvícením, který jsme rozdělávali jen krátce po jeho recenzi v Computeru. Chtěli jsme se tedy pokusít spíše o operaci než pitvu, rozebrat celý monitor, ale zkusit ho i vrátit zpět do funkčního stavu. To nás ale v žádném případě neomezilo v hloubce demontáže, šli jsme opravdu do hloubky.

  • S01E12 Xbox 360

    • September 24, 2010

    Jak to vypadá uvnitř staršího Xboxu 360? Na jeden kousek postižený červeným kruhem smrti jsme vyslali náš tým počítačových patologů. Xbox 360 se nedávno dočkal významné revize, která zmenšila rozměry a sloučila na jeden čip grafiku i procesor. Ale i ten tradiční béžový Xbox 360 prošel za svou historii několika upgrady vnitřních komponent. Verze, kterou jsme tentokráte rozdělali, se řadí k první s HDMI konektorem. Uvnitř se současně rozšířily chladiče, které měly předejít přehřívání Xboxu. Že to nebylo až tak spolehlivé řešení dokládá ostatně i tento Xbox. Potkal ho červený kruh smrti, kdy se běžně zelené diody v kruhu na přední straně rozsvítí červeně a Xbox již nenastartuje. Důvodem bylo vždy přehřátí procesoru nebo grafické karty a revize Xboxu 360 se s tímto problémem vypořádávají opakovaně. Ta aktuální, neoficiálně označovaná také jako Xbox 360 Slim, by to měla mít již definitivně vyřešené, navíc má i tišší chlazení.

  • S01E13 Laserová myš Logitech

    • October 8, 2010

    Ač se to po velkých pitvách může zdát jako záležitost na pár minut, i taková myš obsahuje řadu zajímavých komponent. Tentokrát se nám pod šroubováky dostala laserová myš Logitech, ale není úplně nejjednodušší. Kromě laserového snímače obsahuje i akumulátor, vyklápěcí kolečko a řadu doplňkových tlačítek.

  • S01E14 LED tiskárna OKI

    • October 22, 2010

    Našim šroubovákům tentokrát neodolala tiskárna OKI pracující s technologií LED. Ta je podobná laserům a vy můžete detailně prozkoumat, jak funguje. Tiskárny se nám při rozborce obzvlášť líbí, není to nic titěrného a je tu spousta součástek. Mechanika podavače papíru se snoubí s elektronikou a přesnou technologií tisku. Tentokrát jsme si vybrali LED tiskárnu, tedy technologii blízkou běžnému laseru. Už jsme rozebírali také voskovou tiskárnu.

  • S01E15 Čtečka knih s e-papírem

    • November 6, 2010

    V této pitvě se zaměříme zejména na elektronický papír, hlavní komponentu čteček elektronických knih. Už si nemůžete stěžovat, že jsou čtečky s e-papírem drahé, jejich cena díky Kindle 3 klesla pod tři tísíce Kč. Sice s dostupností českých knih je to zatím velmi slabé, ale první vlaštovky se již objevují. Hlavním lákadlem samostatných čteček elektronických knih je elektronický papír - pasivní displej, na kterém texty vypadají jako vytištěné, který se dobře čte i za jasného světla a nemá téměř žádnou spotřebu. V naší pitvě se podíváme na jednu poškozenou čtečku, které praskl právě tento zajímavý displej. Uvidíte, že jde opravdu o citlivou součást, na kterou si musíte dávat dobrý pozor:

  • S01E16 All-in-one počítač

    • November 19, 2010

    Počítače typu vše v jednom jsou takové přerostlé notebooky. Využívají notebookové komponenty, které jsou napěchovány do těla monitoru. Jak? To uvidíte. Dnes vám přinášíme s časopisem Computer kompletní rozebrání počítače v monitoru, označovaném jako All-in-one, aneb jak jsme si je v redakci překřtili na Oliny. Náš pitvaný Olin pochází od MSI a řadí se k té levnější kategorii – pohání ho procesor Atom a grafika integrovaná v čipsetu. Přestože jsme čekali i levnější vnitřní provedení, překvapila nás péče, jaké se věnovali designéři vnitřním komponentám.

  • S01E17 Vodotěsná videokamera

    • December 3, 2010

    Chcete vidět, jak se zajistí, aby spotřební elektronika byla odolná proti vodě, a současně jak to dopadne, když to s potápěním přeženete? Tentokráte ve spárech našich patologů hardwaru uvízla vodotěsná videokamera Panasonic SDR-SW20. Když jsme ji dostali, nebyla úplně mrtvá, dokázala přehrávat soubory z SD karty. Poté, co jsme ji ale rozdělali, jsme se opravdu divili, že se ta kamera dokázala vůbec zapnout. Očividně ji totiž někdo zatáhl do větších hloubek, než je těch povolených 1,5 metru. Snad jen doufáme, že pořízené záběry za to stály.

  • S01E18 Multifunkční tiskárna HP

    • December 17, 2010

    Tentokráte jsme zavítali do vnitřností inkoustové tiskárny HP PSC1315 se skenerem a podívali se i dovnitř náplní. Tiskárna, kterou jsme pitvali tentokráte, měla rozbitý podavač. Po našem zásahu již měla rozbité úplně všechno. Rozebrali jsme skener, tiskové hlavy, elektroniku i podavač papíru. Ač jsou tyto tiskárny velmi levné, zajímavých součástí jsme tam našli hodně.

Season 2

  • S02E01 Gigabitový switch

    • January 21, 2011

    Na první pohled jde o jednoduché nudné zařízení, ale přesto jsme v něm našli zajímavý obsah, který stojí za to. Switch, který pitváme, není jen tak obyčejný, je managovatelný, určený do racku, dvojitým uplinkem. Zkrátka je to něco, co na svém stole jen tak nemáte. Ač jsme nemuseli nic řezat a stačilo odšroubovat pár šroubků, je uvnitř několik součástek, které v běžném domácím síťovém zařízení nenajdete.

  • S02E02 Mobil HTC Touch Diamond

    • February 4, 2011

    Dnešní pitva bude trochu úkrok stranou od počítačového hardwaru. Pitvat totiž budeme mobilní telefon HTC. Původně to sice vypadalo, že pitvat budeme jiný mobil než HTC Touch Diamond, ale Kuba svůj Nexus One přece jen tak lehce nepustil. Nicméně i Diamond nás při rozborce zaujal. Dobře je na něm vidět vysoká integrace řady funkcí do univerzálních čipů stejně jako schopnosti návrhářů při vměstnávání všech nutných komponent do malého těla mobilu.

  • S02E03 2.1 reproduktory Logitech

    • February 18, 2011

    Do parády jsme si tentokráte vzali vybavené reproduktory Logitech s dálkovým ovládáním a kvalitním zvukem. Tyto reproduktory jsme chtěli pitvat už v prosinci, ale ani po delším pátrání jsme na nich nenašli šroubky, které by šly povolit. Tak jsme si na ně vzali podle pravidla "nejde-li to silou, jde to ještě větší silou" výkonnější nářadí. Reproduktory tak potkala skutečná destrukce a to prosím ještě pár sekund před naším zákrokem spokojeně hrály.

  • S02E04 Herní notebook MSI

    • March 4, 2011

    Na tuto pitvu jsme se těšili nejen my, ale podle vašich ohlasů i dost z vás. Tento notebook byl navíc v době pitvy zcela funkční. Herní notebooky představují specifickou kategorii mobilního železa. MSI je navíc vybavuje světelnou show, která rozsvěcuje diody po stranách displeje i těla notebooku. Rozebíraný notebook byl zajímavý ale ještě něčím dalším, byl totiž "v plné palbě", tedy se dvěma disky, Core i7, a samozřejmě výkonnou grafikou na samostatné desce. No a také ke všemu fungoval. Rozkaz zněl ale jasně: rozebrat a ukázat.

  • S02E05 GPS navigace Garmin

    • March 18, 2011

    Dnes se podíváme do nitra dvou GPS navigací. Jako první padne za obět autonavigace, hned za ní ale půjde legendární Garmin eTrex Legend. Pro dnešní díl pitvy jsme vybrali dvě GPS navigace. Tou první je klasická autonavigace z řady Gramin Nüvi, tou druhou pal genedární Garmin eTrg ve verzi Legend C – tedy s barevným displejem. Co se skrývá pod krytem každého zařízení, jak je řešena anténa a další součástky? Podívejte se.

  • S02E06 Speciál - Notebooky bez šroubováku

    • March 29, 2011

    Pěkné počasí nás vylákalo z testlabu, kde pro vás standardně připravujeme oblíbené pitvy. Vyrazili jsme tedy do terénu, a to hned s několika notebooky. Nějaké notebooky už jsme v našich pitvách rozebrali. Jenomže každý notebook je jiný a jsou to natolik zajímavé stroje, že jsme neodolali nutkání rozebrat nějaký další. Vzali jsme jich rovnou několik, a to zánovních modelů. Věrni tradici, všechny jsme je rozebrali na elementární součástky. Tentokrát ale trochu neobvyklým způsobem.

  • S02E07 NAS od Netgearu

    • April 3, 2011

    Síťový souborový server je od pohledu docela nudné zařízení, jak vám ale ukáže naše pitva, zdání někdy klame. NAS (Networked Attached Storage) tvoří už pomalu základ všech slušných domácností, kde je více než jeden počítač. Malá krabička pro jeden či více disků je v podstatě jednodušším počítačem, ostatně výkonné modely jsou dnes klidně osazované procesory Atom. Kromě těch domácích existují i NASy orientované více na podniky, jako námi rozebíraný Netgear ReadyNAS NV+. Čekali jsme, že budem mít firware zaměřený na podnikové funkce, překvapila nás ale i preciznost fyzického provedení, které ospravedlňuje přece jen vyšší cenový rzdíl mezi domácí a podnikovou variantou.

  • S02E08 Filmový projektor

    • April 18, 2011

    Velký obraz za pár korun – tímto sloganem lákají projektory, které stojí pár korun, 3D projektor už koupíte také. A jak takový projektor vypadá uvnitř? Chcete-li doma velké plátno a zároveň mít plnou kontrolu nad tím, co na něm chcete vidět, nyní je ta pravá doba! Zároveň se ale před koupí projektoru důkladně informujte a promyslete si, který model by byl pro vaše domácí podmínky nejvhodnější. Rozhodnutí, co si pořídit zůstane nakonec vždy na vás a závisí zcela na vašich nárocích a finančních možnostech. Někdo vidí v rozmázlém fleku „obraz jako víno“, jiný donekonečna rozmazává nepatné chybičky na dokonalém obraze ultra drahého přístroje.

  • S02E09 Server do racku

    • April 29, 2011

    Dva neznámí muži odcizili z IT oddělení našeho vydavatelství server do racku. Následně nás zřejmě chtěli vydírat videem, ve kterém serveru odebírali orgány. Podívejte se!

  • S02E10 Síťová kamera s nočním viděním

    • May 13, 2011

    U tohoto produktu jsme si na počátku říkali, že nebude moc co pitvat, nakonec se vnitřní architektura ukázala jako docela zajímavá. Síťové kamery jsou oblíbeným rozšířením sortimentu síťařských firem, nabízí je téměř každý výrobce routerů a síťového příslušenství a jejich nabídka sahá od kancelářských WiFi kamer pro odolné venkovní modely. Právě jeden z těch odolnějších modelů jsme rozpitvali tentokrát. Venkovní kamera s úpravou pro noční vidění musí být poctivě vyrobená, současně musí nabídnout i kvalitní funkce. Popravdě jsme očekávali, že tam bude jeden tištěný spoj se snímacím čipem na jedné a inteligencí na druhé straně. Nakonec nás tam čekal několikapatrová konstrukce s funkcemi rozdělenými do jednotlivých vrstev.

  • S02E11 Apple iPod

    • May 27, 2011

    Dnes se podíváme dovnitř iPodu. Konkrétně půjde o model Video, tedy starší iPod z roku 2006, který je dnes známý spíše jako Classic. iPod Video byl prvním iPodem, který umožňoval přehrávání videa. Do té doby Apple tvrdil, že iPod je na hudbu a video nikdy nedostane. Dnes tento iPod figuruje v nabídce jako iPod Classic s kapacitou 160 GB a už pár let se nijak neaktualizoval. Hlavní roli hraje iPod Touch. iPod Video má poznávací znak všech iPodů – clickwheel. Rozebrali jsme nejen tuto dotykovou část, ale podívali se i do nitra miniauturního pevného disku.

  • S02E12 Wi-Fi router s Ethernetem přes 230V

    • June 12, 2011

    Vzduchem i vedením ve zdi. Tak uměl propojit počítačovou síť rozpitvaný Wi-Fi router s podporou powerline, tzn. spojení skrze 230V elektrické rozvody. Dnes rozpitvávaná krabička popravdě nenabízí nějakou záplavu součástek nebo obtížnou demontáž. Zajímalo nás především, jak je řešená podpora pro tři způsoby datové komunikace, přes klasický Ethernet, vzduchem a pak 230V vedení. Na videu tak uvidíte jen pár součástek, důležitější podrobný popis čipů je součástí pitvy v papírovém Computeru.

  • S02E13 Originální Playstation 2

    • June 24, 2011

    Dnes se podíváme sice do nitra starší, ale přesto unikátní konzole. Dnes rozebraná Playstation 2 totiž byla vývojářská verze. Playstation 2 asi nemá moc smysl nějak představovat. Přesto dnes půjde o kus, se kterým se na vlastní ruce setkal málokdo. V prvé řadě jde o starší generaci, tedy žádný „slimák“, současně jde o vývojářskou verzi. My jsme ji využívali pro recenzování PS2 her, ty totiž přicházely na speciálních discích, které obyčejná PS2 nepřehrávala. No a protože už PS2 hry na testy zrovna nechodí, šla tato konzole pod náš šroubovák.

  • S02E14 Mini počítač Fujitsu

    • July 8, 2011

    Dnes nebudeme tak úplně pitvat, rozebírali jsem totiž funkční miniaturní počítač Fujitsu a navíc jsme ho museli sestavit zpět. Počítačem, který nastavil řadě výrobců pomyslnou metu, byl Apple Mac mini. Miniaturní počítač obsahující vše důležité v mimořádně kompaktních rozměrech přiměl řadu výrobců k vymyšlení vlastního produktu. Fujitsu se již před několika lety ještě jako Fujitsu Siemens dohodlo se společností AOpen a vyvinuli spolu kompaktní miniaturní poítač Esprimo Mini. Dnes se podíváme do nitra jeho nejnovější verze, která obsahuj podstatně výkonnější komponenty a současně zachovává kompaktní rozměry.

  • S02E15 Špičkový volant Logitech G25

    • July 22, 2011

    Dnes to nebude žádné rychlé šroubování s jednou deskou tištěných spojů. Na řadě je poctivá mechanika odolného volantu. Volant Logitech G25 je starý již několik let, ale stále se řadí k tomu nejlepšímu. Dvojice motorů zajišťuje silnou zpětnou odezvu, otáčet volantem můžete několika otáčkami jak u normálního auta, ne jak s řídítky u motorky. Ve výbavě má i řadicí páku s klasickou kulisou, kterou ale můžete přepnout do sekvenčního režimu. Nechybí ani pedály, v tomto případě včetně spojkového pedálu.

  • S02E16 HD přehrávače

    • September 9, 2011

    Krabiček k televizi, které přehrají filmy z disku nebo ze sítě je na trhu neuvěřitelné množství. My jsme rozebrali hned dva kousky. V dnešní pitvě jsme rozebrali dva HD přehrávače značky Eaget. Dva kvůli tomu, aby nám to aspoň nějaký čas zabralo, protože jejich vnitřní uspořádání rozhodně není nějak složité. Dnes je návrh HD přehrávače docela jednoduchý, jeden čip se postará o všechny požadované funkce, takže zbývá jen doplnit konektory a pěkný obal. Rozebírané přehrávače pohání procesor Realtek, který je u naprosté většiny přehrávačů na našem trhu, dva Eagety se liší jen možností zapojit či nezapojit dovnitř přehrávače pevný disk.

  • S02E17 Nintendo Wii

    • September 1, 2011

    Pitvali jsme Xbox 360, PlayStation 2 a teď přichází na řadu třetí výrobce - Nintendo. Rozebrali jsme levné a oblíbené Nintendo Wii. Nintendo Wii je za námi pitvaných herních konzolí jedinou, která je ještě na trhu, doposud jsme totiž pitvali starší již nahrazené verze konzolí. Na internetu najdete řadu návodů, jak proniknout dovnitř Nintenda Wii, většinou ale návody končí u optické mechaniky. My jsme se samozřejmě vydali hlouběji a rozebrali Wii na jednotlivé součástky.

  • S02E18 Externí pevné disky a SSD

    • October 16, 2011

    V tomto díle pitvy se nezastavíme u jednoho produktu, ale rozebereme hned dva pevné disky. Jako bonus přidáme SSD. Pevný disk jsme již v rámci pitvy otevírali. Obychom se tak úplně neopakovali, vzali jsme dva externí disky. Jeden klasických rozměrů a druhý notebookový 2,5" disk. Jak se přesvědčíte, rozdíly v konstrukci nejsou jen ve velikosti součástek. Nakonec jsme rozmontovali i moderní SSD disk. Tady se potvrzuje jednoduchá konstrukce, přece jen se platí více za čipy než mnoho mechanických součástek.

  • S02E19 Blesk k fotoaparátu

    • October 27, 2011

    Dnes to bude netradičně pohled do něčeho malého a téměř opomíjeného. Fotografický blesk je přesto uvnitř zajímavý. Jen starý nefunkční blesk obětoval své tělo na oltář vědy, abychom vám představili jeho vnitřnosti. Shodou okolností jsme v průběhu pitvání zjistili, že bychom mohli opravit jeho původní závadu, nicméně v té době již bylo nevratně odstraněno již několik součástí. Tak se aspoň podívejte, co jsme tam vše nalezli.

  • S02E20 Android netbook Toshiba AC100

    • April 13, 2010

    Tentokráte se podíváme do nitra netradičního notebooku, který pohání ARM procesor nVidia Tegra. Doposud jsme rozebírali počítače vybavené procesory standardu x86, dnes se podíváme do nitra netbooku, které obsahuje ARM procesor nVidia Tegra. Toshiba AC100 přišla na trh možná trochu předčasně, vyšší cena a chybějící Android Market neznamenali žádné ohrožení běžných notebooků s Atomem. Později Toshiba snížila cenu agresivně pod pět tisíc Kč, ale i tak si AC100 oblíbili spíše nadšenci než běžní zákazníci.

  • S02E21 Amazon Kindle pod šroubováky geeků

    • November 25, 2011

    Amazon Kindle 3 je pro mnohé tou první dostupnou čtečkou ebooků. Jak vypadá uvnitř elektronický inkoust a klávesnice? Dnes opravdu pitváme, rozebíranému Kindle totiž praskl displej, tedy nejčastější závada tohoto produktu. Displeje je totiž nezvykle citlivý a stačí nevhodný pohyb v batohu a Kindle se odporoučí do křemíkového nebe. Kindle 3 je dnes dostupný jako Kindle Keyboard, roli základního modelu převzal jednodušší model bez klávesnice. Displej je ale totožný.

Season 3

  • S03E01 HDD/DVD rekordér LG RHT397H

    • January 27, 2012

    Ze světa počítačů občas zavítáme do audio-video-foto techniky a nutno podotknout, že jde o výlety zajímavé. Tentokrát jsme se podívali do nitra diskového a DVD rekordéru. Dnes se podíváme do vnitřností DVD rekordéru LG RHT397H s vestavěným pevným diskem, který se začal prodávat v polovině roku 2008 za cenu okolo 12 tisíc korun. Přehrávač disponuje DVD vypalovačkou a samozřejmě i DVB-T tunerem. Vstupenkou do světa počítačů by bylo síťové rozhraní, to se však značkové rekordéry a přehrávače naučily až o pár měsíců později. Přehrávač nešlo připojit do sítě, filmy z počítače bylo možné přehrát jen prostřednictvím DVD disku anebo USB portu na čelní straně. Přehrávač odmítal poslušnost, mechanika se neočekávaně vysouvala a zavírala. Před naším zásahem hrál přehrávač mrtvého brouka, po opětovném složení ale začal vyjma mechaniky fungovat. Snad poprvé za dobu našich pitev jsme tak aspoň z části něco opravili. Co na tom, že nám zůstal jeden nikam nepasující šroubek.