Lagos i Nigeria är en av de snabbast växande städerna i världen. Stora delar av staden kan drabbas av översvämningar på grund av de stigande havsnivåerna, men trots detta är Lagos en magnet för invandrare från hela västra Afrika som söker ett bättre liv. Vi möter Olu, som kör motorcykeltaxi. Han tvingades lämna sin by på grund av arbetsbrist. Vi möter också Lovely och hennes barn som överlever genom att sälja snabbmat på gatan. Babatunde Fashola är guvernör i Lagos och försöker skapa ordning i den dynamiska och kaotiska staden. Vi besöker även Alaska, där eskimåsamhällen tvingas flytta på grund av att den smältande permafrosten förvandlar marken till ett gyttjebad. Maldiverna betraktas av de flesta som en grupp paradisöar, men stigande havsnivåer hotar att dränka huvudstaden Male.
Bangladesh är ett av de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna. Ständiga cykloner, översvämningar, vattenrika floder och våldsamma skyfall har lett till att klimatflyktingar från hela landet strömmat in i huvudstaden Dhaka. Staden, som redan är nära bristningsgränsen, är hem för minst 14 miljoner människor. Experter menar att den siffran kan komma att fördubblas under det kommande årtiondet, men Bangladesh försöker motverka den utvecklingen. För att överleva på landsbygden utvecklar man därför nya och geniala sätt att hantera klimatförändringarna. Syftet är att motverka inflyttningen till Dhaka och därmed avlasta en av de mest överbefolkade städerna i världen.
Enligt Jakartas hälsoexperter har regnperioden blivit längre på grund av klimatförändringar och det betyder att smittbärande myggor frodas och kan föröka sig på platser där de tidigare inte kunde överleva. Febersjukdomen dengue, som sprids via myggor, är ett stort problem i dessa områden och det finns inget vaccin eller läkemedel mot viruset. Man uppskattar att ungefär 100 miljoner människor i världen årligen drabbas av dengue. Experter är oroliga att världens hälso-och sjukvårdssystem kommer att belastas när effekterna av klimatförändringarna får fäste. Även rikare länder kommer att påverkas. En värmebölja, som drabbade Chicago år 1995, dödade hundratals människor. År 2003 svepte en värmebölja genom Europa som dödade tusentals människor. I detta avsnitt får tittarna följa med till Jakarta, Paris och Chicago för att se vilka lärdomar de har dragit.
Vid en klimatförändring kommer vattenbristen att bli ett av de mest akuta problemen som världen ställs inför. Om den genomsnittliga globala temperaturen stiger med bara några grader kommer större delen av världens glaciärer att försvinna. Det i sin tur skulle med största sannolikhet leda till översvämningar och försvåra vattenförsörjningen för miljontals människor. I dagens avsnitt av Megastäderna får tittarna följa med till Peru. Huvudstaden Lima är beroende av vatten från tre floder som i sin tur försörjs av smältvatten från glaciärerna. Befolkningsökningen ställer krav på vattenförsörjningen. För att möta det ökade behovet har de bland annat utvecklat en teknik för att fånga upp fukt i finmaskiga nät som används för bevattning i odlingar.
Senegal är ett av de länder där en av regeringens största utmaningar är att se till att det finns tillräckligt med mat för alla. Torkperioder i Sahalregionen, som går genom Senegal, har bidragit till ett ökat antal klimatinvandrare till huvudstaden Dakar. I detta avsnitt av serien Megastäderna får tittarna träffa några av dem som har lämnat sina byar, där jordbruket nästan utplånats, och flyttat till Dakar. Vi får också höra vad vetenskapsmän och forskare tror om den framtid staden går till mötes.
För boende i Karibien är orkansäsongerna en del av vardagen. I serien Megastäderna besöker vi staden Havanna i Kuba som har en väl inövad strategi för extrema väderförhållanden och ett effektivt system för tidig varning. Chefen vid det kubanska meteorologiska institutet, Dr Jose Rubiera, har övervakat stormar i årtionden. Han ger tittarna en guidad rundtur i huvudstaden Havanna och resten av ön och förklarar varför han tror att deras strategi har varit så framgångsrik. I detta avsnitt får tittarna också följa med till New York och Miami för att se hur två mycket större - och mycket rikare - städer kommer att klara av förändrade vädermönster.
Kina har den största befolkningen och den snabbast växande ekonomin i världen. Landets ekonomiska politik bygger på tillväxt vilket bidrar till stora utsläpp och föroreningar. Frågan är om det är en hållbar utveckling. Shanghai är landets finansiella och kommersiella centrum. Som kuststad är den dessutom sårbar vid eventuella klimatförändringarna. Serien Megastäderna besöker Shanghai, Kinas mest expansiva och ekonomiskt viktigaste stad.
Världsstaden Los Angeles är ett betydelsefullt centrum för kultur, vetenskap och högre utbildning. Men Los Angeles är också en av de mest förorenade städerna i världen, bland annat på grund av sin kärlek till bilen. Experter är oroliga för konsekvenserna. Los Angeles är staden som andra städer vill emulera. Den är känd för sitt behagliga klimat, stora motorvägar och vackra stränder. Men Los Angeles är också en av de mest förorenade städerna i världen, bland annat på grund av sin kärlek till bilen. Det är en stad byggd på konsumtion. Varje person producerar cirka 20 ton utsläpp per år - dubbelt så mycket som i någon annan stad. Experter är oroliga för konsekvenserna. Serien Megastäderna besöker Los Angeles som har påbörjat arbetet med att minska sin enorma energiförbrukning genom att bland annat investera i elbilar och solfångare. Frågan är om de hinner vidta tillräckliga åtgärder för att undvika en omfattande katastrof. Los Angeles hoppas nu kunna inta en ledarposition och bli en föregångare i arbetet för en renare miljö.