Tessa (21) heeft anosmie, waardoor ze geen reukzin heeft en niets proeft. Wendy (21) heeft ernstig overgewicht door eetbuistoornissen. Ruth heeft de eetstoornis boulimia nervosa.
Serge is 23 jaar en heeft een dwangstoornis. Sinds negen jaar telt hij alles wat los en vast zit. Serge heeft een teldwang. Hij moet bij alles wat hij doet altijd uitkomen op het Getal 5. Lenneke is achttien jaar en heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een stoornis die kan ontstaan nadat je een trauma hebt meegemaakt. Ze heeft o.a. last van nachtmerries, slapeloosheid, machteloosheid, verhoogde waakzaamheid, hartkloppingen, verstijven, zweten en ze is nog bang in het donker in huis. Josien is 23 jaar en heeft twee jaar geleden haar eerste Psychogene pseudo-epileptische aanval gehad. En dat ziet eruit als een epileptische aanval maar de oorzaak is niet te vinden in de hersenen. Door onder andere een traumatische gebeurtenis kun je PPEA's krijgen. En als je ze eenmaal hebt, kom je er ook niet zo makkelijk meer vanaf.
Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, heb je direct een eerste indruk van hem of haar. Rick het Elephant Man syndroom. Martine heeft een zeldzame erfelijke gezichtsaandoening. Rick heeft gegeneraliseerde dystonie.
Normaal gesproken gaat je eten via je keel naar de maag. Bij Martin blijft het eten in zijn keel hangen. Bij Yvonne gaat het eten wel naar haar maag, maar zij is bang dat het er via de keel weer uitkomt. En Dick liet geen eten door zijn keel komen.
In deze aflevering gaat het over de controle verliezen. Roos heeft haar nekspieren niet ondercontrile. Ook Iwan heeft zichzelf niet onder controle. Hij heeft de ziekte van Parkinson. Judith heeft een vorm van autisme.
Debby heeft Psoriasis en Silvana Ichthyosis Histrix. Teun heeft brandwonden.
Jasper heeft Spina Bifida en Martine heeft maar één been.
Als je jong en niet gezond bent, kun je net als ieder ander ook ambities hebben. Met support van de Bart Foundation gaat Ruben Nicolaï dromen proberen te laten uitkomen. BNN's luchtige medische programma over ziektes en aandoeningen waar je eigenlijk liever niet over praat. In deze aflevering wordt duidelijk dat als je jong en niet gezond bent, je net als ieder ander ook ambities kunt hebben. Met support van de Bart Foundation gaat Ruben Nicolaï de dromen van de Bikkels: Natasja, Michaëla, Gregory en John proberen te laten uitkomen. De zussen Natasja en Michaëla hebben de ambitie een zorgboerderij te gaan oprichten. Het feit dat ze allebei lijden aan de ziekte van Pompe, een erfelijke stofwisselingsziekte, weerhoudt ze hier niet van. Gregory laat zich door kanker zijn droom als dj veel mensen van zijn muziekmixen te laten genieten niet ontzeggen. Zijn grote voorbeeld is DJ Erick E. Ondanks zijn dwarsleasie is de ultieme wens van John als fotograaf het niveau van Erwin Olaf te benaderen.
Fiona heeft een zeer asymmetrisch lichaam, Denise is slechts 1.29 m en Arend is juist 2.17 meter.
Eliene heeft ernstige darmproblemen en leeft met een stoma.
Ruben gaat op pad met Bas (dodelijke pinda-allergie), Sharmaine (hyperacusis) en Nicole (constitutioneel eczeem).
Sara heeft het syndroom van Down. Miriam doet aan automutilatie. Yvette heeft neurofibromatose.
Willem-Jan heeft het Guillain-Barré syndroom. Marlous heeft pulmonale hypertensie. Anne heeft posttraumatische distrofie.
Anniek heeft het TAR-syndrome. Rick heeft de ziekte van Hunter. Bas heeft kanker aan zijn botten.
Ruben gaat op pad met Jochem die al heel zijn leven stottert en Annelies met en conversiestoornis.
Erwin (21) werd geboren met een grote onderkaak en zwellingen in zijn mond en keel. Al snel werd duidelijk dat hij een zeldzame afwijking had: lymfatische malformaties. Als baby werd hij meteen geopereerd, maar het overtollige weefsel in zijn mond kon niet worden verwijderd. Door de afwijking moet Erwin met een sterk misvormd gezicht door het leven. Zelf vindt hij het een groter probleem dat hij een spreekcomputer nodig heeft om zich verstaanbaar te maken. Valerio gaat met hem naar zijn werk en ervaart hoe het is als je niet te verstaan bent. Inouschka (24 jaar) heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis en dat brengt veel stemmingswisselingen met zich mee. Ze gaat altijd net over het randje, bijvoorbeeld door in zichzelf te snijden. Na een opname van drie jaar probeert ze haar leven weer op te pakken. Dat gaat met ups en downs, want borderline is niet te genezen. Nog steeds heeft ze extreme uitspattingen, zijn haar emoties über heftig en is ze dodelijk onzeker over zichzelf. Valerio zet haar voor het blok en test haar onzekerheid in een Amsterdams karaoke café.
Daphny (20 jaar) heeft geen minuut rust in haar hoofd omdat ze een obsessief compulsieve stoornis heeft. Ze is continu bezig met het uitvoeren van dwanghandelingen. Uren lang maakt ze haar huis schoon, controleert ze of de stoelen recht staan en het gas uit is. Eten doet ze liever in een supermarkt omdat ze geen kruimels in haar huis wil hebben. Om gek van te worden! Verder telt ze heel de dag voorwerpen, vlakken, hoeken en beats van de muziek. Valerio ontmoet haar en ervaart hoe het is als 'dwang' volledig beslag op je legt. -Tristan (21) is geboren met een misvormd gezicht. Hij had geen jukbeenderen, nauwelijks oren en zijn kaak was erg ingetrokken. Al snel werd duidelijk dat hij Treacher Collins had. Een afwijking die behoorlijk opvalt en daarom veel impact heeft op zijn leven. Na verschillende operaties blijft zijn gezicht zeer opmerkelijk, maar Tristan kan er mee door één deur. Valerio duikt met hem de sportschool in en krijgt een metamorfose die hem even heel 'anders' maakt.
Vier dagen na de geboorte werd duidelijk dat Miranda (20) osteogenesis imperfecta (OI) had. Een ernstige botziekte waardoor ze 86 cm lang is en continu haar botten kan breken. Als peuter was ze kind aan huis in het revalidatiecentrum waar ze oefende om weer te kunnen staan en lopen. Ze had er een hekel aan en besloot om verder te gaan in een rolstoel. Het typeert Miranda die geen blad voor de mond neemt en altijd zichzelf in het middelpunt weet te zetten. Valerio ontmoet de kleine diva en gaat met haar stappen in een rolstoel. Regina (23) heeft morbide obesitas. Met een lichaamsgewicht van ruim 130 kilo is ze een gevaar voor haar eigen gezondheid. Vanaf haar vierde heeft ze tientallen diëten gevolgd, maar na elk dieet werd ze steeds iets dikker. Op dit moment kan alleen een levensgevaarlijke operatie haar nog helpen. Valerio ontmoet haar en praat met haar over de fysieke en mentale ongemakken van het veel te zwaar zijn.
Annelie (21) is met de ongeneeselijke ziekte cystic fibrosis (CF ofwel taaislijmziekte) geboren. Ze heeft nog maar 21% longinhoud. Toch blijft ze zichzelf uitdagen en geniet van elke minuut dat ze leeft. Valerio drinkt met haar cocktails voor de openhaard en ziet hoe ze zichzelf blijft uitdagen; - op 14 mei 2007 reed Geoffrey (23) met een snelheid van 120 km tegen een boom. Het auto-ongeluk veranderde voor altijd zijn leven. Hij moet nu leven met een dwarslaesie. Toch gaat hij met veel enthousiasme door met zijn leven en is Valerio erbij als hij zijn eerste rijles krijgt.
Paulien(25) is een van de vijftig mensen in Nederland met de zeldzame stofwisselingsziekte Kearns Sayre Syndrome(KSS). Als kind had Paulien vaak spierpijn, moeite met eten en was ze klein van gestalte. Op latere leeftijd kreeg ze ook hangende oogleden. Deze symptomen bleken allemaal een signaal te zijn van KSS. Op haar 18e leeftijd werd de diagnose gesteld; - Manon(24) heeft hypochondrie (ziektevrees). Ze is vreselijk bang dat ze een ongeneeslijke ziekte krijgt en dood gaat. Iedere dag checkt ze zichzelf naakt voor de spiegel en controleert ze haar hart. Als ze iets niet vertrouwt, gaat ze meteen naar de huisarts. Op haar 22e kreeg zij de diagnose hypochondrie te horen.
Michael(26) maakt voortdurend spastische bewegingen, omdat hij zuurstoftekort heeft gehad bij zijn geboorte. Als baby bewoog hij veel en onverwachts en na zeven maanden werd duidelijk dat hij cerebrale parese had. Omdat hij zijn spieren niet kan beheersen zit hij in een rolstoel, praat hij moeilijk en zijn alledaagse handelingen lastig. Valerio gaat met hem op pad en merkt hoe lastig het is als je de meest eenvoudige dingen niet meer kunt;. - Sharmeela (20) heeft de eetstoornis anorexia nervosa. Als kind werd ze veel gepest en haar ouders gingen scheiden. Ze zocht houvast in het niet-eten en moest uiteindelijk opgenomen worden, omdat ze nog maar 37 kilo woog. Door de anorexia heeft ze botontkalking gekregen en moest ze stoppen met de dansacademie. Valerio ontmoet haar en ervaart hoe het is om zo in de ban te zijn van (niet) eten.
Mick (15) is geboren als Sara, maar wist al heel snel dat hij een jongen wilde zijn. Net als zijn vriend Tiamo heeft hij genderdysforie. Na overleg met zijn vrienden en familie, besloot hij naar het ziekenhuis te gaan voor gesprekken met een psycholoog. Mick heeft nu puberteitsremmers, zodat zijn borsten zich niet verder ontwikkelen. Op zijn achttiende mag hij zijn baarmoeder verwijderen en dan is hij officieel een jongen. Valerio gaat samen met Mick op stap en komt meer te weten over hoe het is om geboren te zijn in een verkeerd lichaam. Marcella (23) heeft last van clusterhoofdpijn, dat niet voor niets zelfmoordhoofdpijn wordt genoemd. Vier jaar geleden werd ze overvallen door extreem heftige steken in haar hoofd. Ze dacht aan een hersenbloeding, maar uiteindelijk bleek het clusterhoofdpijn te zijn. Aanvallen duren soms uren en in die tijd is ze totaal van de wereld. Door de ziekte moest ze stoppen met haar studie en gaat ze over straat in een scootmobiel. Valerio ontmoet haar en ziet hoe heftig zo'n aanval kan zijn.
Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat Jelle (25) een bijzonder kind was. Hij was alleen op zichzelf gericht en maakte vrijwel geen contact met zijn familie. Zijn moeder besloot hem te onderzoeken en toen bleek dat hij een autisme spectrum stoornis (ASS) had. Jelle heeft beperkte sociale contacten en is vooral met zijn eigen passies bezig. Hij is stapelgek op knikkerbanen en daar maakt hij nogal wat werk van. Verder werkt hij in een supermarkt als vakkenvuller. Ook al heeft hij een hoog IQ voor hem is dit een uitdaging. Valerio ontmoet hem en ervaart hoe het is om met ASS de wereld in te kijken. -Rosanne (21) is met krommingen in haar rug geboren: scoliose/kyfose. Toen ze vier werd, kon ze een operatie niet meer uitstellen. Tijdens de ingreep ging het mis waardoor ze nu ook een dwarslaesie heeft. Verder zit ze aan de beademing omdat ze problemen heeft met haar longen. Rosanne staat ondanks haar vele handicaps positief in het leven. Ze is gek op uitgaan en ziet er heel modieus uit. Het is haar grootste droom om de ware liefde tegen te komen. Valerio ontmoet Rosanne en maakt met haar een sexy fotoshoot.
Gerrit (24) werd op negentienjarige leeftijd tijdens het wielrennen overreden door een tractor. Ondanks de aanvankelijke diagnose dat hij een volledige dwarslaesie had en nooit kinderen zou kunnen krijgen, loopt hij inmiddels op krukken en wordt hij vader. Gerrit traint op een handbike om de Alpe d'Huez te beklimmen en geeft rolstoeltraining aan anderen. Samen met Zeno bezoekt hij de plek van het ongeluk. Als ex-marathonschaatser heeft hij het moeilijk als de winter begint of als hij bij ijs is; - in mei 2008 viel Bregje (23) van de trap. Na een tijd kreeg ze veel last van haar nek en nu kan ze eigenlijk alleen maar nog naar links kijken door problemen met haar spierspanning (torticollis spasmodica). Dit betekent dat ze haar hele leven opnieuw moet inrichten en de simpelste vaardigheden opnieuw moet leren via ergotherapie. Zeno gebruikt een brace om zelf te ervaren hoe het is om alleen maar naar links te kunnen kijken.
Linda heeft gilles de la tourette. Dat betekent dat een persoon plotseling ongecontroleerd kan gaan schelden. Bij Linda gebeurt dit als ze heel gestrest is en veel spanning in haar lichaam heeft. Daarnaast heeft zij last van dwanghandelingen zoals, als ze in de auto zit, nummerborden en verkeersborden hardop moeten voorlezen om niet in paniek te raken. Linda begint ook ook tics te ontwikkelen zoals het maken van gekke draaibewegingen met haar nek, een soort duwbeweging met haar buik waarbij zij haar mond wijd open trekt; - Jeroen lijdt aan de ziekte van duchenne, een progressieve spierziekte. Op jonge leeftijd begint zijn spierkracht al snel af te nemen en na een paar jaar is hij afhankelijk van een rolstoel. Inmiddels is Jeroen 30 jaar oud en heeft de ziekte al behoorlijk wat schade aangericht: het enige dat hij nog kan bewegen zijn zijn vingers en de spieren in zijn gezicht. Ook zijn stem heeft hij nog. Omdat ook Jeroens ademhalingsspieren het hebben begeven is hij dag en nacht afhankelijk van een beademingsmachine. Met de minimale beweging van zijn vingers plus de enorme robotarm aan zijn rolstoel doet Jeroen eigenlijk alles. Met twee kleine joysticks die hij in zijn handen klemt en een computertje op zijn rolstoel bedient hij zijn hele huis. Maar ook kan hij zijn computer gebruiken, waardoor hij gewoon kan mailen en het belangrijkste: muziek maken. Jeroens vingers zijn heilig; die zorgen voor zijn onafhankelijkheid en kwaliteit van leven. Als die laatste beweging in zijn vingers verdwijnt verliest hij alles.
Inge: Kort na haar geboorte werd de diagnose gesteld. Zij blijkt een totaal AV-blok te hebben. Inge kreeg direct een pacemaker en daarmee leek alles te zijn opgelost. Tot drie jaar geleden ging alles goed. Daarna kreeg ze last van vermoeidheid en liepen haar vingers en lippen blauw aan. Bij een bezoek aan de cardioloog bleek het mis te zijn met haar hart. Nu komt ze in aanmerking voor een donorhart. In het dagelijks leven is Inge altijd erg snel moe. Al bijna twee jaar staat Inge op de wachtlijst. Haar koffer staat altijd klaar, zodat ze meteen weg zou kunnen. De tijd begint te dringen, want de dokters zeiden dat iemand met Inge's hart doorgaans niet ouder wordt dan twintig jaar; - Michel: Hij lijdt aan het syndroom van Usher, een erfelijke aandoening die doofblindheid kan veroorzaken. Deze chronisch ziekte werd op zijn 8ste leeftijd vastgesteld. Michel is altijd al doof geweest en heeft op een dovenschool en op een doveninternaat gezeten. Michel werkt nu bij een wasserij in Raalte waar hij sociale contacten heeft. Maar zwemmen is zijn belangrijkste tijdsbesteding. Hij traint een behoorlijk aantal uren per week en doet mee aan alle grote kampioenschappen. Voor de toekomst is Michel bang dat hij slechter gaat zien, aangezien die kans ook redelijk groot is. Zijn levensmotto is daarom "just do it now". Daarnaast is het zijn wens om deel te nemen aan Olympische Spelen van 2012 in Londen. Valerio moet met Michel praten met de assistentie van een doventolk.
Femke heeft MCDD ( multiple-complex developmental disorder) een vorm van autisme. Deze psychische ziekte uit zich bij Femke door angsten. Op haar zeventiende werd bij Femke de diagnose MCDD vastgesteld. In het Erasmus Medisch Centrum heeft ze toen drie en halve maand op de afdeling psychiatrie gezeten. In 2009 is ze verhuisd naar het behandelcentrum ?De Steiger? in Dordrecht waar ze woont in een huis met zes jongeren. Elke jongere heeft een coach. In het behandelcentrum heeft Femke een duidelijke structuur in haar dagelijkse leven; - Jasper heeft Achondroplasie in de volksmond lilliputter geheten. Achondroplasie is een botgroeistoornis. Het leidt tot een klein postuur (dwerggroei) met korte ledematen. Jasper wilde automonteur worden, maar dat kan niet vanwege zijn lengte. Maar hij is nog wel steeds gek op auto?s en heeft dan ook een rijbewijs en een (aangepaste) auto. Lange afstanden lopen is lastig voor Jasper, ook omdat hij op jonge leeftijd geopereerd is aan zijn rug voor scoliose. Daarom gebruikt hij in de stad vaak een step. Jasper is vaak in de kroeg te vinden om uit te gaan met zijn vrienden uit Weesp, die overigens allemaal vijf koppen boven hem uit steken.
Ronald: Hij heeft last van narcolepsie dat betekent dat hij vaak in slaap valt. Het gebeurt vooral als hij geen prikkels krijgt. Het viel hem, en anderen, voor het eerst op toen hij tijdens theorielessen van zijn militaire opleiding steeds in slaap viel. Zelfs als Ronald van zijn docent moest gaan staan, viel hij nog in slaap. Naast het op de meest onhandige momenten in slaap vallen heeft Ronald ook last van kataplexie. Dat betekent dat al zijn spieren dan uitvallen met als gevolg dat hij soms spontaan op de grond kan vallen. Ronald moest door zijn narcolepsie stoppen met zijn opleiding bij de landmacht. Hij doet samen met Valerio nu zijn best om zijn brommer-theorie examen te halen; - Maud: Zij lijdt aan ichtyose, een visschubben ziekte. Ze heeft altijd schilfers op haar huid, bijna geen haar, geen wimpers, geen wenkbrauwen en helrode ogen. Maud zal met onophoudelijke jeuk de rest van haar leven moeten leren leven. Als zij vier maanden oud is valt haar haar uit en wordt ze compleet kaal en krijgt ze haar eerste pruik. Sinds kort nu groeit Maud?s haar onbegrijpelijkerwijs weer een beetje. In de eerste week van haar Middelbare schooltijd heeft ze in haar klas een spreekbeurt over haar ziekte gehouden. Iedereen was daarvan onder de indruk dat ze nadien nooit meer nare opmerkingen heeft hoeven aan te horen. Valerio vergezelt Maud als ze naar het zwembad gaat. Dansen is Maud?s passie. Sinds ze klein is zit ze bij de Dansmariekes.
Sander: hij heeft hyperhidrosis, wat betekent dat hij bij het minste of geringste gutst van de transpiratie. Valerio ontmoet Sander bij hem thuis, waar Sander hem vertelt hoe zijn zweetprobleem al zijn keuzes beïnvloedt. Hij kleedt zich soms wel zeven keer per dag om, en plant alles zo dat hij genoeg tijd tussendoor heeft om te douchen of zich om te kleden. Hij bezit een collectie van over de 49 shirts. Sander denkt vaak aan een leven zonder het vele zweten. Maar ondanks dat hij binnenkort een botoxbehandeling zal ondergaan, weet hij dat hij er nooit helemaal van af zal komen. Met Valerio zoekt Sander kleding die "zweetproof is" en gaan ze de kroeg in, omdat Sander er minder last van heeft als hij gedronken heeft; - Kim: zij is geboren zonder armen door een DNA foutje. Kim laat zien hoe ze zonder armen toch nog veel kan, door het gebruik van haar voeten, kin en mond. Kim heeft een baan op de salarisadministratie van een aantal scholen en gebruikt een zgn. voettoetsenbord. Kim heeft op haar werk en thuis eigenlijk altijd slippers aan, omdat ze haar blote voeten nodig heeft om dingen te pakken of te typen. Ze zwemt iedere week en gaat samen met Valerio uit eten. Met de handen op zijn rug gebonden ervaart Valerio hoe het is om alles met je voeten te moeten doen.
Koen. Als kind was hij slechthorend en hij lijdt nu aan tinnitus, een constant piepgeluid in zijn oren, 24 uur per dag. In 2009 begon dit piepgeluid zijn oren te kwellen waarschijnlijk door het luisteren naar te harde muziek. Als hij gestresst of moe is, is het geluid aanzienlijk harder. Ook na een feestje is het geluid in zijn hoofd veel erger. Daarnaast kan Koen moeilijker harde geluiden verdragen. Zo kan hij niet tegen het geluid van zijn koffiezetapparaat, of voorbij rijdende vrachtwagens, of vaak op feestjes tegen harde muziek. Samen met Valerio maakt Koen dit geluid na om het te laten horen in een muziekwinkel en de reacties van de bezoekers te checken. Valerio gaat nog een stapje verder en ervaart hoe irritant het is om dit geluid altijd en overal te horen; - Eline. Zij heeft het Ehlers-Danlos Syndroom type 3 (EDS), een bindweefselziekte. Dat betekent dat haar gewrichten heel los zitten en er dus regelmatig van alles uit de kom schiet. Vroeger was Eline vrij lenig en deed veel aan dansen, maar door haar ziekte is dat niet meer mogelijk. Waar een ander mens niet hoeft na te denken over simpele bewegingen als lopen en fietsen, moet Eline dat wel. Zij moet veel bewuster bewegingen maken, en haar spieren veel meer gebruiken bij zulke bewegingen, zodat er geen dingen uit de kom schieten. Gelukkig heeft ze tegenwoordig een nieuwe passie: rolstoeldansen. Valerio zwiert met Eline de dansvloer over en test met een paar oefeningen ook nog even of hij zelf Ehlers Danlos heeft.
Ellen: Zij is nierpatiënt. Uit een medisch onderzoek in 2000 bleek toen dat Ellen een zgn. schrompelnier heeft (die dus nooit gewerkt heeft) en dat de andere nier kapot was gegaan. Nieren halen de afvalstoffen uit je lichaam, maar bij Ellen gebeurt dat niet en dus komen de afvalstoffen in haar bloed terecht. Ze kreeg toen direct medicijnen en moest een streng zoutloos & eiwitarm dieet volgen. In 2009 kwam Ellen in de pre-dialysefase en sneller dan gedacht moest ze sinds juni toch opeens gaan dialyseren.Valerio bezoekt haar als ze aan de dialyse ligt. Daarna eten ze samen, ondanks haar strenge zoutloze dieet, een zoute haring. Valerio is er een paar maanden later ook bij als ze een niertransplantatie ondergaat en een nieuwe nier krijgt van haar moeder; - Annelies: zij is schizofreen, ze hoort stemmen in haar hoofd. Ook ziet ze dingen die er niet zijn. Annelies slikt al sinds haar 15e anti-psychotica. Deze medicijnen helpen deels tegen psychoses en waanbeelden. Ongeveer één keer in de maand heeft Annelies een dissociatie, waarbij ze er echt even helemaal niet meer is en dingen doet die ze achteraf niet meer weet. Naast haar waanbeelden is Annelies ook erg achterdochtig. Zo denkt ze vaak dat mensen over haar praten, dat ze afgeluisterd of achtervolgd wordt. Valerio ervaart hoe dat is en gaat een dagje met Annelies op pad om te zien hoe zij haar leven leeft.
Angelo: Hij heeft het moebius syndroom of tewel een pokerface. De spieren in zijn gezicht zijn verlamd, waardoor hij geen gezichtsuitdrukkingen heeft. Hij heeft o.a. aan zijn ogen verschillende operaties gehad, maar deze staan nog steeds niet helemaal recht. Omdat ook zijn tong en lippen niet goed bewegen praat Angelo slecht. Angelo onderging, toen hij negen jaar was, twee keer een operatie, uitgevoerd door een Canadese specialist, waarbij een spier uit Angelo?s bovenbeen in zijn gezicht werd aangebracht in de hoop dat deze spier voor een lach kon zorgen. Na veel revalideren en oefenen kon Angelo na twee jaar voor het eerst lachen.Valerio neemt de proef op de som en gaat met Angelo aan de pokertafel zitten. Ook gaat Valerio met Angelo mee naar een voetbaltraining; - Tim: Hij heeft een spinnenfobie. Zijn angst gaat ver. Als hij een spin ziet reageert zijn lichaam direct. Bij het slapen gaan heeft Tim een vast ritueel waarbij hij systematisch alle hoeken van zijn kamer checkt. Omdat Tim heel graag van zijn angst wil heeft hij therapie bij de IPZO (biedt hulp aan mensen met angst-, fobie-, paniek- en/of hyperventilatieklachten). Daar helpen ze hem langzaam van zijn angst af door hem bloot te stellen aan spinnen. Het wordt langzaam opgebouwd. Valerio is er bij als Tim een onderdeel van deze therapie ondergaat.
Debbie en Anne worden ondersteund door de Bart Foundation en maken beiden kans om te worden gekozen tot Superbikkel 2010 en hun droom te verwezenlijken. In 2002 is de Bart Foundation opgericht, na het overlijden van Bart de Graaff: Televisiemaker, presentator, tv-talent, omroepbaas, grondlegger, voorzitter en boegbeeld van BNN. Maar ook vriend, held en inspirator. Zijn onvoorstelbare doorzettingsvermogen heeft iedereen die Bart kende geïnspireerd. De Bart Foundation helpt bikkels als Debbie en Anne. Jonge, eigenzinnige, daadkrachtige en gedreven mensen die op een gedurfde manier hun ambitie of project proberen te realiseren.
Frank (17) is sinds zijn geboorte spastisch. Hij heeft veel last van zijn ziekte, vooral zijn armen schieten alle kanten op. Ondanks dat dit veel inspanning vergt doet hij er alles aan om een zo normaal mogelijk leven te leiden,. Maar één ding kan hij echt absoluut niet en dat is: koken. Valerio duikt daarom met hem de keuken in om een eitje te bakken. Wat eindigt in een complete ravage. Alma (29) ligt het grootste gedeelte van de dag in bed. Een ongelukje op haar werk toen ze 17 was heeft ertoe geleid dat ze lijdt aan gegeneraliseerde dystonie. Dit betekent dat ze op de gekste momenten helemaal opkrult en haar lichaam totaal verkrampt. Ook wanneer Valerio langskomt gebeurt dit. Aan hem de taak om Alma weer uit de knoop te halen.
De geboorte van Lisanne (20) zat vol complicaties. Hierdoor heeft ze een heel pretpakket aan aandoeningen. Ze zit in een rolstoel, is blind aan één oog, is gedeeltelijk verlamd, heeft last van spasmen, hoort stemmen in haar hoofd en kampt met een vorm van Borderline. Toch doet ze er alles aan om een carrière als stand-up comedian na te jagen. Ferry (20) is blind aan één oog en ziet met de ander nog maar 3 procent. Hij wil dolgraag radio-dj worden. Valerio gaat met hem op pad om een demo in te leveren bij 3FM. En niet zonder resultaat! Presentatie: Valerio Zeno.
José (24). Na een ongeluk met snowboarden lag zij twee weken in coma, waardoor ze een beschadiging heeft opgelopen aan haar evenwicht en spraak. Zij loopt nu met een rollator en heeft moeite met praten. Ze is druk met revalideren en Valerio heeft de eer om met haar de eerste run op haar snowboard te maken sinds het ongeluk; Donovan (22). Hij kampt sinds zijn geboorte met SMA (spinale musculaire atrofie), de verzamelnaam voor een groep progressieve spierziekten. Hierdoor zit hij in een rolstoel. De artsen zijn gestopt om hem prognoses te geven hoe oud hij kan worden. Donovan is ook gestopt om zich daar mee bezig te houden en geniet met volle teugen van zijn leven. Zo studeert hij en is hij erg goed in pokeren. Valerio bezoekt hem tijdens een pokertoernooi waar hij te midden van professionals een gooi doet naar de hoofdprijs van 60 duizend euro.
Thomas (18) is geboren zonder handen en voeten. Hij heeft allerlei eigenzinnige maatregelen getroffen om alles te kunnen doen wat hij wil. Hij rijdt rond op een Segway, doet aan snowboarden, voetbalt en rookt. Ondanks zijn beperking heeft hij totaal niet het gevoel ook maar een beetje gehandicapt te zijn. Regina (23) is doodsbang om over te geven. Haar angst is nog veel groter wanneer iemand anders over zijn nek dreigt te gaan in haar buurt. Valerio gaat met haar op pad en ziet met eigen ogen hoe de angst haar leven volledig beheerst. Tot Regina's grote schrik neemt Valerio haar mee om een avondje te stappen.
Kevin (24) kampt met hartfalen en heeft daarom een ICD: een ingebouwde defibrillator. Deze heeft al zes keer in actie moeten komen. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat Kevin zonder zijn ICD al zes keer dood was geweest! Wanneer Kevin te dicht in de buurt komt van grote magneten kan de ICD uitvallen. Hij moet dus oppassen met bijvoorbeeld boxen. Maar dit weerhoudt hem er niet van zijn grote passie te blijven uitoefenen: dancemuziek produceren. Thiandi (19) is het slachtoffer van verkeerd handelen van artsen, waardoor ze zwaar lichamelijk gehandicapt raakte. Ze is niet meer in staat om de spieren in haar lichaam aan te sturen. Dit geldt dus ook voor haar kaken, met het gevolg dat ze niet meer kan praten. Hierdoor dacht haar omgeving dat zij ook geestelijk gehandicapt was, totdat zij middels haar schrijfwerk het tegendeel kon bewijzen.
Tasmara Tasmara heeft Anosomie gekregen na een fietsongeluk, waarbij haar reukzenuw is afgescheurd. Ze kan geen geuren meer ruiken en ook haar smaak is weg. Het enige wat zij nog kan proeven is bitter, zoet, zout en zuur. Deze smaken proeft zij dan ook heel extreem. Een korrel peper proeft voor haar als een heel vaatje peper. Tasmara probeert weer plezier te krijgen in het eten door verschillende voedselstructuren uit te proberen. Krokant en romig Zo is iets krokants heel lekker voor haar of juist iets wat romig is en smelt in je mond (chocolade). Ook is voor haar de presentatie van het eten belangrijker geworden: als iets er smakelijk uitziet kan ze er meer van genieten. Het vervelendste voor Tasmara is dat ze de geur van 'thuis' niet meer kan ruiken. En ook haar relatie is stukgelopen op het feit dat ze geen geur meer ruikt, de chemie tussen haar en haar partner was er gewoon niet meer. Zwaarden en gitaren Verder is Tamara een echte daredevil en houdt ze van extreme uitdagingen, zoals bungeejumpen, zwaardvechten en het eten van sprinkhanen. In haar vrije tijd is ze druk bezig met het vormen van een metal band en zit ze op zangles. Ze is ghotic en bezoek ook bijna alle festivals en bijeenkomsten die iets met deze levensstijl te maken hebben.Daarnaast schrijft ze stukjes voor de metal krant, waarin ze optredens van metalbands recenseert. Arjan Arjan heeft al vanaf zijn vierde levensjaar buikpijn en is altijd aan de diarree, maar de artsen konden niets vinden. Zijn moeder werd op een gegeven moment zelfs beschuldigd van het Münchhausen by Proxy syndroom, en dachten dus dat zij de klachten verzon. Maar toen Arjan twaalf jaar oud was ontdekte ze eindelijk wat er met hem aan de hand was en werd de diagnose Colitus Ulcerosa gesteld. Thuis Arjan is redelijk aan huis gekluisterd omdat hij de straat niet uit kan lopen of hij heeft in zijn broek gescheten. Arjan woont samen met zijn vriendin Linda in Lisse. Oorspronkelijk komen ze uit Katwijk. T
Niels (18) heeft Hemifaciale microsomie. Hierdoor is de helft van zijn gezicht onderontwikkeld. Omdat Niels z'n grote passie koken is, loopt hij stage bij een hotel in zijn woonplaats. Valerio loopt een dag met hem mee. Menevse (29) heeft HSAN. Dit houdt in dat zij geen pijn voelt. Dit klinkt misschien fijn, maar deze ziekte is juist levensgevaarlijk! Natuurlijk heeft elk nadeel ook zijn voordeel: Valerio gaat mee met Menevse naar de schoonheidsspecialist voor een harsbehandeling.
Serhat (28) is doof ter wereld gekomen en op zijn 24ste kwam hij erachter dat hij besmet is met het HIV-virus. Ondanks dat hij niets hoort doet Serhat er alles aan om zijn droom na te jagen: professioneel danser worden. Wanneer hij danst doet hij dit niet door te luisteren, maar door de bas te voelen. Roxanne (21) heeft het syndroom van Asperger en ADD. Roxanne zit op de kunstacademie en woont op zichzelf. Toch kan ze het niet helemaal alleen af: ze kan niet zelf koken en iemand anders moet de boodschappen voor haar doen.
Tineke heeft het syndroom van Sjorgen: een ongeneeselijke auto-imuumziekte die ervoor zorgt dat ze de hele dag 'droog staat'. Tineke is in de afgelopen drie jaar wel meer dan 100 keer naar het ziekenhuis geweest. Valerio gaat met haar mee tijdens zijn bezoek om te kijken hoe het er daar aan toe gaat. Bij Alex werd op zijn vijftiende een kwaadaardige bottumor ontdekt. Na bestralingen en chemokuren bleek dat de tumor agressief was en werd hij voor de keuze gesteld: zijn arm of zijn leven. Alex' arm werd geamputeerd, maar ondanks dat hij nu met één arm door het leven gaat speelt hij de sterren van de hemel op zijn drumstel. Presentatie: Valerio Zeno.
Marente is 22 jaar. Ze heeft JIA een vorm van reuma waarbij al je gewrichten tegelijkertijd ontstoken kunnen zijn. Zij wil graag een eigen schoonheidssalon beginnen. Martine is 28 jaar. Ze is blind en wil door middel van trainingen mensen beter leren communiceren. Martine doet dit door de non-verbale communicatie uit te schakelen. Mensen moeten geblindeerd opdrachten uitvoeren die ze te horen krijgen van hun collega. Ze moeten dus blind op elkaar vertrouwen. Afl.: Bart Foundation Special. De Bart Foundation helpt bikkels: jonge, eigenzinnige en gedreven mensen die kampen met een aandoening. Ze laten zich niet tegenhouden door hun beperkingen en proberen op een gedurfde manier hun ambitie of project te realiseren. De Bart Foundation is in 2002 opgericht na het overlijden van Bart de Graaff. Twee jongeren worden geportretteerd die strijden om de titel Bikkel 2011. Deze finalisten zijn door het bestuur van de Bart Foundation uitgekozen uit vele aanmeldingen.
In Je zal het maar hebben worden jongeren met een aandoening geportretteerd. Valerio Zeno gaat in gesprek met verschillende jongeren die de afgelopen jaren deel uitmaakten van het programma.
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Je Zal Het Maar Hebben is Valerio op pad met Michael en Ilona. Vanwege zijn Systemische Sclerodermie is Michael (24) vanaf zijn vijfde jaar volledig rolstoelafhankelijk. Door te veel kalkafzetting zitten veel van zijn gewrichten helemaal vast. Valerio gaat met hem mee naar het ziekenhuis voor zijn jaarlijkse 'APK' keuring en doet volledig ingegipst mee aan een wedstrijdje rolstoelhockey. Ilona (22) is geboren met Spina bifida, beter bekend als een open rug. Valerio bezoekt haar bij haar werk op het kinderdagverblijf. De aflevering heeft verrassend einde, als Ilona vertelt wie haar vriendje is.
Ludo is 26 en werd geboren als kleinste baby van Nederland. Hij heeft daardoor een lichte verstandelijke beperking. Ook heeft hij zeer slechte ogen. Hij denkt minder snel dan anderen, is enorm chaotisch en heeft een slecht geheugen. Valerio gaat met Ludo op stap. Ludo is rapper en Valerio mocht figureren in z'n nieuwste clip. De 21-jarige Suzanne heeft de erfelijke stofwisselingsziekte EPP (erytropoëtische protoporfyrie). Wanneer Suzanne te lang in de zon is geweest krijgt ze een soort brandblaren die ontzettend jeuken. Valerio gaat met Suzanne in het zomerse weer naar een festival in Utrecht.
Benthe is 24 en heeft het Syndroom van Crouzon. Hierdoor ziet haar gezicht er anders uit en heeft ze ademhalings- en gehoorproblemen. Daarnaast heeft ze Acanthosis, een huid op een huid waarbij de 2e huid donkerbruin is. Lazlo is 19 en heeft de ziekte van Gorham waarbij het bot langzamerhand verdwijnt. Inmiddels zijn al een aantal van zijn ribben opgelost. Zijn longinhoud is inmiddels nog maar 1 liter (normaal is dat 6 liter) waardoor hij snel buitenadem is.
Ilse heeft Neurofibromatose (NF) type 1. Ze heeft lichtbruine vlekken op de huid en veel woekergezwellen over haar hele lichaam. Haar rug is flink scheef gegroeid en haar longfunctie is nog maar 25% door de verdrukking. Valerio gaat met Ilse op stap. Ilse is bezig met het bouwen van een eigen website en Valerio helpt haar een handje. Wouter (29) Op zijn 14de is Wouter aangereden door een dronken automobilist. Hij heeft ernstig hersenletsel opgelopen en een hersenbloeding gehad. Nu zit hij in een rolstoel en heeft hij bijna geen kracht meer in zijn benen. Ook praten is erg moeilijk. Valerio gaat met Wouter op stap. Ze gaan langs bij het atelier waar Wouter schildert en ze gaan een avondje partyen.
Brian is 22 en heeft Derealisatie & Depersonalisatie. Hij ervaart zichzelf en zijn omgeving als niet vertrouwd en onecht. Het voelt als levend dood zijn, toeschouwer zijn van jezelf en leven in een film én hij heeft geen gevoelens of emotie. Mirna is 30 en werd getroffen door een vleesetende bacterie die een infectie veroorzaakte. Die breidde zich zo snel uit dat deze zonder behandeling dodelijk had kunnen zijn. Bij Mirna is er op tijd gehandeld maar haar been moest wel geamputeerd worden.
Britt (22) heeft met vrijwel alles hulp nodig omdat zij geen spierkracht heeft. Hierdoor kan ze niet zelfstandig lopen, zitten, tillen, of dingen oppakken. Ze zit in een elektrische rolstoel en moet regelmatig even goed worden neergezet in haar rolstoel, wanneer ze naar de toilet moet, moet ze uit haar rolstoel worden getild en vast worden gehouden. Britt neemt Valerio mee shoppen, naar de kapper en haar favoriete restaurant. Drummer Joost (19) is geboren met een gigantische wijnvlek in zijn gezicht. Hij laat Valerio meemaken hoe het is om met zo'n opvallende vlek in je gezicht door het leven te gaan.
Jelmer is 24 jaar oud en werkt als tekstschrijver bij een websitebureau. Vanwege een ongezond netvlies ziet hij met beide ogen maar voor 10%. Met Jelmer bezoekt Valerio een platenzaak, zijn huis en het strand van Hoek van Holland. Ook gaat hij met Jelmer mee naar een literair cafe waar hij zijn gedichten voordraagt. Riana trekt haar eigen haren uit haar hoofd en eet ze hierna ook op! Valerio probeert het ook maar de smaak valt hem vies tegen. Ondanks het feit dat haar eigen kapsel geen schoonheidsprijs verdient, is ze wel aan het leren voor kapster. Ze neemt Valerio mee naar de kapsalon waar ze werkt.
Laura (24) heeft een stoornis in de aanmaak van haar vetweefsel. Ze kan sporten en diëten wat ze wil maar zal nooit een gram afvallen, alleen maar dikker worden! Een tijdelijke oplossing voor deze niet te genezen aandoening is liposuctie. Valerio gaat met haar mee naar een behandeling en ervaart hoe het is om te werken en sporten met zoveel vet aan je benen. Niek (21) heeft zaadbalkanker gehad. Gelukkig gaat het nu weer beter met hem en om deze heftige periode af te sluiten geeft hij een feest voor familie en vrienden. Verder gaat hij een stukje fietsen en varen met Valerio.
Vera (23) heeft als peuter kokend heet water over zich heen gekregen waardoor ze ernstig verbrand is en al haar tenen en vier vingers moet missen. Dit weerhoud haar er niet van om lekker te gaan zwemmen en mooie schoenen te dragen. Claudia (22) is vanwege een zuurstoftekort bij haar geboorte spastisch in haar ledenmaten en in haar spraak. Ook heeft ze stemmen in haar hoofd. Valerio zoekt Claudia thuis in Almere op en neemt haar mee naar Amsterdam waar hij ervaart hoe het is om een stem in je hoof te hebben. Ze sluiten de dag af met een heerlijke massage.
De Bart Foundation helpt bikkels: jonge, eigenzinnige en gedreven mensen die kampen met een aandoening. Een portret van twee bikkels die door de Bart Foundation worden ondersteund. Gek in je hoofd, drie keer in de week aan de dialyse, altijd een piep in je oor, een visschubbenhuid of een hoofd dat altijd naar links staat; Je zal het maar hebben. Ontmoetingen met jongeren met een aandoening. Ondanks hun beperking weten zij toch iets van hun leven te maken. Valerio gaat op pad met hen om zelf te ervaren hoe het is om met een handicap te leven. De Bart Foundation helpt bikkels: jonge, eigenzinnige en gedreven mensen die kampen met een aandoening. Ze laten zich niet tegenhouden door hun beperkingen en proberen op een gedurfde manier hun ambitie of project te realiseren. De Bart Foundation is in 2002 opgericht na het overlijden van Bart de Graaff. In deze speciale uitzending worden de twee bikkels geportretteerd die door de Bart Foundation worden ondersteund. Presentatie: Valerio Zeno.
Valerio is op pad met Rob (23) en Yvette (27). Rob heeft een ziekte die slechts vier mensen op de wereld hebben: Mizuho. Yvette heeft sinds haar tiende astma en pijnklachten. Ze heeft Fibromyalgie.
Felice is doordat ze besmet is geraakt met de meningokokken bacterie haar beide benen verloren, maar laat Valerio zien dat ze zeker geen buitenbeentje is! Xavier heeft PDD-NOS.
Fatih is spastisch en kan niet praten. Hij communiceert door 'n spraakcomputer op z'n rolstoel. Valerio ervaart hoe dat is. Dana is diabetespatiënt. Valerio gaat mee naar een controle in 't ziekenhuis.
In deze aflevering: Soufyan is geboren met Osteogenesis Imperfecta, een ziekte waarbij je botten super makkelijk breken. Mirjam heeft het Holt Oram syndroom. Ze mist een halve arm en wat vingers.
Redouan is geboren zonder rechter heup. Ook heeft hij maar 5 vingers en zijn rechterbeen en arm zijn korter dan aan de linkerkant. Hoe dit komt is een raadsel. Baby's worden vaker geboren met verkorte armen of benen. Maar zo'n grote collectie is bijzonder. Op haar 13e wordt Jennifer wakker zonder gevoel in haar arm. Ze blijkt een conversiestoornis te hebben. Al snel valt ook haar andere arm uit. En een paar maanden stoppen ook haar benen ermee. Haar armen doen het weer. Haar benen zijn nu twee jaar uit de roulatie. Een conversiestoornis is een psychische aandoening die zich op verschillende manieren kan uiten. Het ontstaat door acute stress, angst of woede die niet verwerkt wordt. Door de spanningen hierbij, schakelen de hersenen bepaalde lichamelijke functies uit.
Ester heeft het syndroom van Dandy Walker, wat veel evenwichtsstoornissen veroorzaakt. Ze heeft ook een bloedstollingsziekte. Bart is autistisch, hij heeft het syndroom van Asperger.
Sanne heeft Epidermolysis Bullosa, een zeer zeldzame huidafwijking waardoor ze snel blaren krijgt en eigenlijk altijd jeuk heeft. Pieter heeft een zeldzame spierziekte.
Ondanks zijn onvolgroeide benen is Jetze op zijn negende gaan handbiken en niet zonder succes. Mara is een van de 100 mensen op de hele wereld die aan de bindweefselziekte Ullrich lijdt.
Nicole heeft tijdens haar geboorte zuurstof gebrek gehad. Hierdoor is de linkerhelft van haar lichaam verlamd. Ze heeft zo hard geknokt dat zij nu vrijwel alles kan. Maar de linkerhelft van haar lichaam is gevoelloos. Bob is een baas. Waarom? Omdat deze gozer geen boodschap heeft aan doktersverklaringen. Leven als een kasplantje? Mooi niet. Hij vocht als een tijger.
Gerard kreeg op zijn 23e een dwarslaesie en is sindsdien vanaf zijn navel verlamd. Maar bij de pakker neerzitten? Nooit! Nu is hij trotse eigenaar van www.ongehinderd.nl! Adnane belandde op zijn 11e in een coma en de doktoren zeiden dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Hij bewees het tegendeel en kan nu bijna alles weer! Bart Foundation Special De Bart Foundation helpt bikkels: jonge, eigenzinnige en gedreven mensen die kampen met een aandoening. Ze laten zich niet tegenhouden door hun beperkingen en proberen op een gedurfde manier hun ambitie of project te realiseren. De Bart Foundation is in 2002 opgericht na het overlijden van Bart de Graaff. In deze speciale uitzending worden de twee bikkels geportretteerd die door de Bart Foundation worden ondersteund.
Valerio Zeno blikt samen met voorgangers Ruben Nicolai en Patrick Lodiers terug op bijzondere verhalen uit voorgaande seizoenen. Valerio gaat terug naar Kim. Kim werd geboren zonder armen. Hoe gaat het met haar nu ze onlangs moeder is geworden? Patrick checkt hoe het met Friso gaat. Hij zat tien jaar geleden behoorlijk in de put door nierinsufficiëntie en al twee mislukte niertransplantaties. Ruben is terug bij Martine die de erfelijke ziekte Treacher Colins heeft. Werkt ze nog op de zuivelafdeling van de plaatselijke supermarkt? En hoe is het met haar kinderwens? Patrick: 'Toen we dertien jaar geleden begonnen met Je Zal Het Maar Hebben hadden we nooit durven vermoeden dat het één van de kroonjuwelen van BNN zou worden. Mooi om weer terug in de tijd te gaan en te ontdekken dat onder anderen Friso en Maartje net als toen enorm positieve kracht uitstralen.'
Ondanks dat iedereen Pim niet ouder inschat dan een jaar of tien staat hij op het hoofdpodium van de Zwarte Cross en speelt het publiek helemaal plat. Valerio bezoekt hem op z'n zestiende verjaardag en drinkt samen met hem z'n eerste biertje. Meike houdt het niet bij die ene psychose Er volgden er later nog meer. Over haar ervaringen schreef ze een boek en ze laat Valerio zien hoe het is om een psychose te hebben en hoe ze nu omgaat met haar geestelijke aandoening.
Nadat Wesley bij veel instanties is geweest, wordt er een posttraumatische stressstoornis bij hem geconstateerd. Hij is altijd op z'n hoede en heel erg snel overprikkeld en gestrest. Nu probeert hij z'n verleden achter zich te laten en een nieuw leven op te bouwen. Carmen heeft door haar lengte erg vaak last van pijn in haar verstijfde gewrichten. Toch weerhoudt dat haar er niet van om een zo normaal mogelijk leven te hebben. Met de speciaal voor haar gebouwde driewieler scheurt ze door een leven vol sport, school en vrienden.
Je ziet hoe Barend en Nicolien op pad gaan met Valerio Zeno om openhartig te praten over hun aandoening. Barend (26) heeft een onvolgroeide linkerarm. Hierdoor mist hij vier vingers en moet hij het meeste met rechts doen. Dat weerhoudt hem er niet van om z'n leven volledig in het teken van het wedstrijdzeilen te stellen. Nicolien (21) heeft sinds de scheiding van haar ouders steeds meer last van geestelijke problemen. Ze heeft werkelijk elke diagnose wel een keer gehad: borderline, anorexia, een persoonlijkheidsstoornis, diverse angsten en kreeg daarvoor evenzovele therapieën. Maar ze is niet gek. En dat laat ze zien terwijl ze met Valerio terug gaat naar de kliniek waar ze een tijd lang was opgenomen toen het echt heel slecht met haar ging.
Je ziet hoe Nikky en Mike op pad gaan met Valerio Zeno om openhartig te praten over hun aandoening. Nikky (18) heeft misofonie, een pas onlangs erkende aandoening waarbij ze zich werkelijk kapot kan ergeren aan bepaalde geluiden. Het kan zo erg zijn dat ze in een complete woedeaanval uitbarst omdat iemand smakt of met een papiertje knispert. Ze laat Valerio zien hoe dit haar leven beheerst en hoe blij ze is dat er eindelijk erkenning voor deze aandoening is. Mike (20) is geboren zonder benen en is daarom minder mobiel dan een ander. Daar trekt hij zich trouwens weinig van aan. Hij begint z'n dag op de trampoline, speelt toneel en studeert scheikundige technologie aan de universiteit van Eindhoven.
Sinds twee jaar heeft Annemari last van een maagverlamming. Daarom loopt zij de hele dag rond met een infuus. Dit om niet te overlijden van de honger en de dorst.Een maagverlamming kan op vele manieren ontstaan; meestal komt het doordat de zenuwen die de maagspieren aansturen, kapot gaan of tijdelijk uitgeschakeld worden. Belangrijke oorzaken zijn suikerziekte, virussen, gebruik van bepaalde medicijnen, neurologische ziekten zoals een beroerte en de ziekte van Parkinson. Ook kan de grootste zenuw, die de maag en darmen aanstuurt, kapot gaan na bijvoorbeeld een operatie. In 30% van de gevallen (en dat is vaak bij jonge vrouwen), kom je niet achter de oorzaak. Bij Annemari is tot op heden geen oorzaak gevonden. Het lijkt iets met de astma te maken te hebben, maar hoe precies, is onduidelijk. Ondanks alles probeert Annemari positief te blijven en probeert zich zo min mogelijk te laten beperken door haar ziekte. Ze ziet het leven echt nog wel zitten. Ze volgt een opleiding en wil later in de kinderopvang gaan werken. Remco is twintig jaar en sinds zijn geboorte zeer slechtziend. Hij heeft maar een zicht van 12%. Op latere leeftijd heeft hij ook nog de ziekte van Bechterew gekregen. Dit is een vorm van reuma. Bij de ziekte van Bechterew zijn de gewrichten tussen het heiligbeen en het bekken en de wervelkolom ontstoken. Mensen hebben met deze ziekte pijn onder in de rug, zijn ’s ochtends stijf en zijn erg moe. De ziekte is niet te genezen, maar met een goede behandeling kan het wel worden afgeremd. Ook al is hij slechtziend en heeft de ziekte van Bechterew gaat Remco toch elke dag op de fiets naar school en speelt drum in zijn metalband. Als slechtziende is het niet altijd even makkelijk om via donkere backstage gangetjes het podium te vinden, maar niets weerhoudt Remco om met zijn band dwars door Europa te toeren.
Risja is tien jaar oud als ze op vakantie in Frankrijk wordt gebeten door een teek. Er wordt vervolgens door de arts geen goede diagnose gesteld en de beet wordt ook niet goed behandeld. Toch duurt het nog tot haar achttiende voordat de diagnose wordt gesteld: ze heeft de ziekte van Lyme. Eerst probeert ze nog de dansacademie te volgen maar moet daar door de ziekte mee stoppen. Haar wereldje wordt steeds kleiner omdat ze steeds meer aan bed is gekluisterd. Nu is zij 24 uur per dag afhankelijk van de zorg van haar moeder maar probeert wel een carrière als modeontwerpster na te jagen. Bo mist zijn rechterhersenhelft door complicaties tijdens de geboorte. Sindsdien moet hij het zien te rooien zonder een vrij belangrijk deel van het menselijk lichaam. Bo kan moeilijk structureren en organiseren en heeft lichamelijk ook de nodige problemen aan de linkerkant. Toch trekt hij zich daar niets van aan, scheurt met een quad over de dijk en gaat graag paintballen met z'n vrienden.
Tom (20) mist bij z'n geboorte door een ontwikkelingsstoornis z'n rechterbeen. Hij gaat tijdens z'n schooltijd door het leven met een prothese en voetbalt graag. Tot hij een keer gaat tennissen. Hij blijkt een natuurtalent en z'n carriére neemt een grote vlucht eindigend met de zilveren schaal van Wimbledon in z'n handen. Het roemruchte tennistoernooi heeft een speciale competitie voor sporters in een rolstoel en dit jaar moet hij op een vol centercourt zijn titel verdedigen. Pauline (26) is geboren met cerebrale parese. Ze is daardoor spastisch en gekluisterd aan een rolstoel. Ze heeft een ingenieus systeem ontwikkeld met allemaal studenten die voor haar zorgen en kan zo zelfstandig wonen en studeren. Maar haar leven staat door dreigende bezuinigingen onder druk en ze probeert de politiek ervan te overtuigen dat ze verkeerd bezig zijn. Daarnaast gaat ze vaak alleen en zonder hulp naar concerten in binnen- en buitenland en Valerio gaat vandaag een keertje mee.
Claudia lijdt aan cystic fibrosis wat ook wel bekend staat als taaislijmziekte. Ze heeft een hele kleine longcapaciteit die ook nog eens steeds minder wordt. Hierdoor is de trap naar de slaapkamer al een ontzettend zware opgave. Ze staat op de wachtlijst voor een longtransplantatie maar dat duurt nog minstens twee jaar. Helaas heeft haar zusje de ziekte ook. Ondanks haar beperking gaat ze samen met Valerio kamperen. Iets dat ze al heel lang niet meer heeft gedaan. Bas is geboren met het Golden Harr syndroom en is ook nog eens doof. Z'n gezicht is ernstig vervormd en het communiceren met de buitenwereld gaat vaak moeilijk. Bas heeft daar wat op gevonden. Vermomd als clown weet hij kinderen en volwassenen toch te raken. Claudia heeft ondanks haar enorme vechtlust de strijd met cystic fibrosis verloren. Ongeveer tien weken geleden werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Na vele tegenslagen is ze aflgelopen zaterdag overleden. Claudia huijzen 23 april 1985 - 7 juni 2014
Esther heeft achondroplasie. Hendrikus zit in een rolstoel. Maar beiden zijn keihard aan het knallen met hun eigen bedrijfje.
Tim ontmoet Roel van Erp (28) die de ziekte van Marfan heeft. Door deze ziekte is zijn bindweefsel minder flexibel en scheurt het heel gemakkelijk. Roel ondergaat veel operaties en gaat met een plastic aorta door het leven. Ondanks de ongemakken houdt hij er een eigenzinnige levensstijl op na waarin zijn liefde voor de rockmuziek centraal staat. Ook gaat Tim op pad met Barbera Hartog (18). Ze kan geen spier in haar lichaam bewegen door de aangeboren spierziekte Arthrogryposis Multiplex Congenita ofwel AMC. De spieren in haar lichaam zijn hierdoor ernstig verzwakt en ze kan eigenlijk alleen maar haar hoofd bewegen. Toch weerhoudt dit haar er niet van om vrolijk door het Leidse studentenleven te fladderen.
Tim ontmoet Nina (22). Deze vrolijke zangeres gaat door het leven met één kort armpje dat ze bijna niet kan bewegen. Het is een gevolg van een Spina Bifida, ofwel een open ruggetje bij haar geboorte. Daar is ze inmiddels redelijk overheen gegroeid. Ze woont nog thuis bij haar ouders in Kaatsheuvel en werkt als producer op een evenementenbureau. Daarnaast legt ze al haar gevoel in haar optredens als zangeres. Ook gaat Tim op pad met Jelte (18). Hij kan heerlijk drummen, maar is sinds zijn hersentumor hartstikke doof. Op z'n zestiende krijgt Jelte last van een stekende hoofdpijn. Bij een controle blijkt er een hersentumor in zijn hoofd te zitten. Helaas gaat er bij de bestrijding iets mis. Hij krijgt een herseninfarct en wordt daardoor doof. Sindsdien probeert hij zo goed mogelijk met zijn nieuwe handicap om te gaan.
Tim gaat op bezoek bij Scott de Jager (26) die is geboren met een hartafwijking. Scott is in zijn jeugd dan ook vaak ziek. Als zeventienjarige komt daar nog eens een hersenvliesontsteking bij. Hij overleeft dit maar net en heeft er sindsdien flink wat beperkingen bij. Ondanks zijn beperkingen, woont Scott in een kast van een huis en leidt Scott een luxe leventje in het prettige Wassenaar. Ook gaat Tim op pad met Tamara Berkhof (20) die vierentwintig uur per dag stemmen in haar hoofd hoort en ook nog eens voortdurend beelden ziet die er eigenlijk niet zijn. Zo op het oog lijkt ze een gezond en gelukkig meisje die shopt, wijntjes drinkt, veel vrienden heeft en lekker op vakantie gaat. Maar van buiten zie je niet wat er van binnen allemaal gebeurt. Ze moet elke dag de strijd aangaan met de demonen in haar hoofd. Dit doet ze gelukkig niet alleen. Ze woont samen met een aantal lotgenoten in een woongroep en probeert daar haar leven op de rit te krijgen.
Tim ontmoet Glasten. Door een aangeboren afwijking mist hij beide onderarmen. Toch weet hij de teugels goed in handen te houden. Hij beoefent de dressuursport op hoog niveau en hij danst zowel met zijn paard als met zijn vriendinnen. Met zo'n actief sociaal leven kun je maar beter goed voor de dag komen. Verder gaat Tim op bezoek bij Marit. Zij kan fantastisch bugel spelen en heeft zich nooit laten tegenhouden door het feit dat ze in een rolstoel zit. Marit komt 24 jaar geleden ter wereld met een spina bifida aparta. In de volksmond heet dit een open ruggetje. Door deze aangeboren handicap is Marit van haar navel tot haar tenen verlamd. Hoewel de helft van Marits lichaam niets doet, laat ze zich door niets of niemand weer houden om van haar leven te genieten. De nuchtere Friezin is horlogemaker en laat geen tentfeest aan zich voorbij gaan. Ze heeft veel vrienden, is gek op vakantie en doet om vijf uur het licht uit na een avondje stappen.
Tim gaat op bezoek bij Jeske Troost. Ze wordt geboren met de erfelijke ziekte Osteogenesis Imperfecta. Door deze brozebottenziekte breekt ze als kind continu haar botten. Meestal stabiliseert de ziekte zich tijdens de pubertijd. Maar Jeske heeft pech. Vorig jaar zomer breekt ze haar rug als ze zich verstapt op de trap. Sindsdien ligt ze zo'n 23 uur per dag in bed. Ook ontmoet Tim Callam de Ruijter. Toen Callam 4 jaar was werd er bij hem PDD-NOS geconstateerd. Dit is de afkorting van een `Pervasieve ontwikkelingsstoornis' niet anders omschreven. Je krijgt deze diagnose als je niet alle kenmerken van autisme hebt maar wel een aantal. Ondanks dat zijn lijstje nog best veel punten bevat, heeft Callam zijn leven goed op de rit en stort hij zich vol op zijn leven als schilder, judoka en hartstochtelijk fan van George Baker.
Tim ontmoet Shanne Ebbeling. Op haar vierde krijgt ze een aantal hersenbloedingen. Ze blijkt een cavernoom in haar hersenstam te hebben: een opeenhoping van bloedvaten. Ze wordt er succesvol aan geopereerd, maar dit blijkt niet afdoende. Als Shanne 20 jaar is moet ze opnieuw onder het mes. De operatie redt haar leven maar heeft grote gevolgen. Ze is nu halfzijdig verlamd, heeft problemen met haar evenwicht en is definitief in een rolstoel beland. Sindsdien vecht ze dagelijks voor haar herstel. Koen Bosch is geboren met de aandoening achondroplasie. Deze groeistoornis zorgt ervoor dat zijn romp een normale lengte heeft, maar dat Koens armen en benen relatief korter zijn. Hij is daarom met zijn 1 meter 30 nét een stukje kleiner dan andere mensen van zijn leeftijd. Maar daar trekt hij zich vrij weinig van aan. Hij scheurt rond op z'n quad en is niet vies van een feestje op z'n tijd.
Tim gaat op pad met de 20-jarige Amanda de Noord. Zij is altijd kerngezond totdat ze anderhalf jaar geleden last krijgt van vreselijke buikpijn. Amanda blijkt mesothelioom te hebben: buikvlieskanker. Ze moet meteen onder het mes en meteen worden haar dikke darm, baarmoeder, eierstokken en milt verwijderd. Nu probeert ze de draad weer op te pakken en stort zich vol overgave op het toneel. Ook gaat Tim langs bij Dillan Sondervan. Toen hij 15 jaar oud was, kon hij lichamelijk steeds minder goed meekomen met zijn leeftijdsgenoten. Hij blijkt de ziekte van Lyme te hebben. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door een beet van een teek en tast het centrale zenuwstelsel aan. Hierdoor kan Dillan nu niet meer normaal lopen. Maar dat staat zijn droom om een beroemd dj te worden niet in de weg.
Tim gaat langs bij Pieter van Diepen. Die wordt geboren als kerngezonde jongen en groeit zorgeloos op. Tot zijn 26e. Dan krijgt hij op z'n werk last van stekende hoofdpijn en zakt in elkaar. Hij blijkt een hersenbloeding te hebben. Na diverse operaties en jaren revalideren is hij nu weer helemaal terug. Maar wel met de nodige beperkingen. Ook gaat Tim langs bij Shanna Roos. Ondanks haar chronische ziekte helpt ze anderen met een beperking. Op 2-jarige leeftijd krijgt Shanna acute jeugdreuma. Het leidt tot diverse vergroeiingen in haar lichaam. In 2012 krijgt ze er ook nog eens de darmziekte colitis ulcerosa bij. Toch werkt Shanna vier dagen per week en weigert ze zich neer te leggen bij haar ziekte.
Tim gaat bij de 16-jarige Kim Verhart langs. Ze groeit op zonder noemenswaardige klachten tot zij op haar veertiende na een zwaar schooljaar in een slaaptoestand terecht komt. Ze ligt bijna 5 weken aaneengesloten te slapen en wordt alleen wakker voor eten en toiletbezoek. Na veel onderzoek blijkt ze het zeer zeldzame Kleine-Levin Syndroom te hebben. Een neurologische ziekte die haar voor periodes aan bed gekluisterd houd. Ook ontmoet Tim de 16-jarige Anton van der Ham. Anton is als kind vaak ziek en wordt dan niet zelf beter. Artsen ontdekken dat hij een storing heeft in zijn afweersysteem. Hiervoor slikt hij veel medicijnen en moet hij om de week vier uur aan het infuus. Deze zomer is het spannendste uit zijn leven want hij krijgt een beenmergtransplantatie. Als deze slaagt is Anton zo goed als helemaal genezen. Maar het kan ook mis gaan.
Deze aflevering staat in het teken van de Bart de Graaff Foundation. Zij helpen jonge mensen met een levensbepalende ziekte om hun eigen bedrijf te starten. Kirsten heeft het Goldenhar Syndroom. Dat is een aangeboren ontwikkelingsstoornis aan het hoofd en de ruggenwervels. Ze is zelf ergotherapeut maar wil graag een bedrijfje starten en lifestylecoach worden voor mensen met een beperking. Milan heeft Hemiplegie. Door zuurstoftekort bij de geboorte is hij aan de rechterkant verlamd in zijn arm en been. Milan rijdt zelf al als koerier maar hij wil in samenwerking met de Bart de Graaff Foundation een koeriersbedrijf opzetten waarbij hij alleen maar mensen in dienst wil nemen die ook een lichamelijke beperking hebben.
Tim gaat op pad met de 23-jarige Suki. Zij heeft een dubbelzijdige focomelie: een aangeboren afwijking waardoor haar handen direct aan het lichaam vastzitten. Deze beperking leidt tot een aantal praktische problemen. Maar daar heeft Suki een prima oplossing voor gevonden, want ze kan koken, schilderen en zelfs gitaarspelen met haar voeten. Ook ontmoet Tim de 19-jarige Daniël die lijdt aan diabetes en PDD-NOS, een vorm van autisme. Hierdoor heeft hij problemen in de sociale omgang, is hij overgevoelig voor prikkels en heeft hij moeite met het herkennen van emoties. Toch klimt Daniël wekelijks op het podium als rapper en steekt hij veel tijd in zijn grote passie: My Little Pony.
Tim ontmoet de 23-jarige Marvin, hij lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette: een aandoening die zich uit in ongecontroleerde spierbewegingen. Daarnaast heeft hij last van vocale tics, zoals grommen, snuiven en het roepen van willekeurige scheldwoorden. Uit schaamte leefde Marvin twee jaar als een kluizenaar. Maar nu is het zijn tijd om te shinen en werkt hij hard aan zijn carrière als professioneel model. Ook gaat Tim op pad met de 19-jarige Robin die door een val van haar paard in coma raakte en zwaar hersenletsel opliep. Hierdoor is het een chaos in haar hoofd en komen alle beelden en omgevingsgeluiden keihard bij haar binnen. Na jaren revalideren heeft Robin de weg omhoog gevonden en inmiddels geeft ze bootcamp-les aan bejaarden.
Tim ontmoet Jahmal (21) die door zuurstofgebrek tijdens de geboorte spastisch raakte in zijn benen. Hij is grotendeels aangewezen op een rolstoel. Maar dit staat een carrière als rapper niet in de weg, want inmiddels heeft Jahmal zijn studie aan de Herman Brood Academie voltooid en timmert hij onder zijn artiestennaam JMD stevig aan de weg. Ook gaat Tim op pad met Marike (27) die door kanker haar rechterborst verloor. Haar cyclus werd noodgedwongen stopgezet waardoor ze nu al in de overgang is. Omdat Marike genetisch is belast, heeft ze er onlangs voor gekozen om haar linkerborst preventief te laten verwijderen. Tim volgt haar tijdens deze ingrijpende operatie en het vervolgtraject waarbij haar borsten worden gereconstrueerd.
Tim ontmoet Casper (20). Hij heeft visual snow: een zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat hij voortdurend een zwart-witte ruis voor zijn ogen heeft en een piep in zijn oren hoort. Omdat zijn klachten aanvankelijk als 'psychisch' werden afgedaan, raakte Casper in een diep dal. Maar inmiddels wordt zijn aandoening erkend en staat de toekomst hem helder voor de geest. Ook gaat Tim op pad met Nadine (24). Ze lijdt aan Multiple Sclerose (MS): een aandoening van het centrale zenuwstelsel die ervoor zorgt dat haar hersenen niet goed communiceren met andere delen van het lichaam. Hierdoor ligt Nadine noodgedwongen de hele dag in bed, maar desondanks werkt ze hard aan het voltooien van haar bucket list.
Tim maakt kennis met Dewi (17). Ze ziet dubbel, heeft geen evenwichtsorgaan en omdat ze doof is, communiceert ze met gebarentaal. Onlangs kreeg Dewi een Cohleair Implantaat waardoor ze aan één kant weer kan horen en er letterlijk een wereld is opengegaan. Ze staat nu aan de vooravond van een reguliere opleiding en is vastbesloten om van haar unieke tekentalent haar beroep te maken. Ook gaat Tim op pad met Dennis (28). Hij lijdt aan Duchenne spierdystrofie: een erfelijke ziekte die zijn spieren aantast en verzwakt. De ziekte is progressief, waardoor Dennis steeds minder kan en noodgedwongen in een rolstoel zit. Toch probeert hij als razende reporter een voet tussen de deur te krijgen in Hilversum met zijn zelfbedachte televisieformat.
Tim maakt kennis met Kimberley (21). Zij werd met de navelstreng om haar hals geboren. De artsen wisten haar leven te redden, maar ze liep wel hersenbeschadiging op en raakte spastisch in haar armen en benen. Ondanks haar beperking doet Kimberley aan yoga, schrijft ze haar eigen blog en doet ze op wedstrijdniveau aan bowlen. Ook gaat Tim op pad met Max (23). Hij heeft epilepsie en krijgt soms wel twintig aanvallen per dag. Hierdoor draagt hij noodgedwongen een valhelm, woont hij onder begeleiding en staat hij 24 uur per dag onder controle. Toch werkt Max hard aan zijn carrière als professioneel dj. Hij neemt Tim mee naar dancefestival Mysteryland.
Tim ontmoet Myrna (20). Ze lijdt aan het syndroom van Hermansky Pudlak: een genetische afwijking die bloedstollingsziekte veroorzaakt. Daarnaast leidt de aandoening tot albinisme, waardoor Myrna geen pigment heeft, ze nauwelijks diepte kan zien en haar ogen ongecontroleerde bewegingen maken. Desondanks volgt ze een studie Scheikunde en maakt ze de mosh pit onveilig tijdens de concerten van haar favoriete hardcore-band. Ook gaat Tim op pad met de broers Willem (19) en Siem (15). Door een aangeboren hartafwijking wordt hun bloed niet goed rondgepompt en zijn ze snel vermoeid. Daarnaast lijden ze aan een progressieve spierziekte die er uiteindelijk toe leidt dat hun lichaam ze niet meer kan dragen. Toch speelt Willem in een percussiegroep en opent hij vandaag het jaarlijkse zomercarnaval.
Tim ontmoet Daisy (27). Ze is geboren met achondroplasie, oftewel dwerggroei, en is slechts 1.40 meter lang. Daarnaast zijn haar ledematen te kort en kan ze door haar rugproblemen spontaan omvallen. Als gevolg van haar aandoening heeft Daisy een moeilijke tijd achter de rug. Maar door de liefde voor haar Duitse hond en haar vriend van twee meter heeft ze haar zelfvertrouwen weer teruggewonnen. Ook gaat Tim op pad met Vijanyendra (VJ) (30). Tijdens een massale vechtpartij kreeg hij een schroevendraaier in zijn hoofd en liep hij hersenletsel op. Hierdoor is afasie en verbale apraxie ontstaan en heeft hij moeite met spreken en articuleren. Daarnaast is hij rechtszijdig verlamd, waardoor hij alles met links moet doen. Maar VJ laat zich niet kisten en vecht elke dag voor zijn zelfstandigheid.
Tim ontmoet Leroy (23). Zijn carrière als voetballer kwam abrupt ten einde toen hij tijdens een ongelukkige duik zijn nek brak. Vervolgens kreeg hij botkanker, waardoor zijn rechterbeen moest worden geamputeerd, en ook nog eens longkanker. De ras-optimist is echter niet te temmen, want Leroy richt zich nu op een sportieve carrière in de atletiek en is vastbesloten om de nieuwe blade runner te worden. Ook gaat Tim op pad met Ivana (16). Ze heeft borderline: een persoonlijkheidsstoornis waardoor ze een laag zelfbeeld heeft, moeilijk met emoties kan omgaan en last heeft van stemmingswisselingen. Daarnaast heeft ze Asperger: een vorm van autisme waardoor ze moeite heeft met veranderingen en snel in paniek raakt. Toch timmert Ivana stevig aan de weg als journalist, schrijft ze recensies voor diverse jongerensites en is ze presentator van een radioprogramma.
Aflevering in het teken van de Bart de Graaff Foundation, die jonge mensen met een levensbepalende ziekte helpt om hun eigen bedrijf te starten. Robin heeft als gevolg van botkanker een onderbeenamputatie ondergaan. Hij combineert zijn topsportcarrière met het opbouwen van een bootcamp en een bedrijf voor personal training. Hij werkt samen met mentorbedrijf PostNL. En Anna is blind en gaat samen met mentorbedrijf Aegon Den Haag een praktijk voor alternatieve diergeneeskunde starten.
Sandra (24) lijdt aan narcolepsie: een stoornis die onbedwingbare slaapaanvallen veroorzaakt. Daarnaast heeft ze kataplexie. Deze aandoening leidt tot acute spierverslapping waardoor ze bij heftige emoties in elkaar zakt. Toch leidt Sandra een gevarieerd leven en ze gaan naar het Solar Festival. Verder zie je Niels (23). Hij heeft ADHD en PDD-NOS, een lichte vorm van autisme. Hierdoor is Niels erg druk, kan hij weinig prikkels verdragen en heeft hij moeite met het herkennen van emoties. Niettemin staat Niels regelmatig in het theater en is hij een alwetend orakel op het gebied van het Songfestival.
Vandaag zie je Pim (22). Door zuurstofgebrek tijdens de geboorte raakte hij spastisch in zijn benen. Sindsdien is hij afhankelijk van een rolstoel, maar dit staat zijn sportieve ambities niet in de weg. Zo doet hij aan zitskiën, traint hij voor de Obstacle Run en is hij vastbesloten om deel te nemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Verder zie je Jayan (31). Tijdens een psychose overgoot ze zich met benzine en stak zichzelf in brand. Jayan liep ernstige brandwonden op en kreeg 26 hersteloperaties. Momenteel gaat het beter dan ooit en is ze tambour-maître van een drumband en sinds kort de beheerder van het dorpshuis in Zuilichem.
Van de ene op de andere dag raakte Corné (18) bewusteloos en liep ernstig hersenletsel op. Sindsdien zit Corné in een rolstoel en communiceert hij met een spraakcomputer. Niettemin is hij zeer ondernemend. Zo laat hij een tatoeage zetten tijdens de Tattoo Convention en neemt hij de presentator mee naar een concert van Mr. Polska. * Verder zie je Marvel (20). Door ingrijpende gebeurtenissen in haar leven ontwikkelde ze een eetstoornis die het midden houdt tussen anorexia en boulimia. Marvel werkt hard aan haar herstel en ze gebruikt haar kwetsbaarheid als thema in haar werk als fotograaf.
Wemco (25) lijdt aan Hidranenitis Suppurativa (HS). Dit is een ernstige huidziekte die pijnlijke abcessen in de lichaamsplooien veroorzaakt. Door HS moest Wemco een carrière in de logistiek vaarwel zeggen. Maar inmiddels is hij nieuwe wegen ingeslagen en runt hij zijn eigen modellenscoutingbureau. Annemarie (30) werd geopereerd aan een hersentumor en dit leidde tot blijvende schade aan haar zicht. Annemarie is blind aan haar rechteroog en heeft links nog maar een gezichtsveld van 60 graden. Toch vindt ze haar weg als modeontwerper en geeft ze salsa-les aan blinden en slechtzienden.
Anthony (22) lijdt aan Nemaline Myopathie: een aandoening die de aangezichtsspieren, de arm- en beenspieren en de ademhalingsspieren aantast. Anthony zit noodgedwongen in een rolstoel en ademt door een plastic slang. Met zijn aangepaste bus struint hij diverse stripbeurzen af om zijn verzameling Marvel-comics uit te breiden. Ook zie je Sanne, die een conversiestoornis heeft.
Hermien (25) lijdt aan de ziekte Alopecia Areata waardoor ze geen lichaamsbeharing heeft. Sinds haar tiende draagt Hermien pruiken, maar ze wil haar kaalheid niet langer onder stoelen of banken steken. Ze neemt Tim mee naar het festival Down the rabbit hole om haar glimmende hoofd aan de wereld te tonen. * Robin (18) lijdt aan Cystic Fibrosis, beter bekend als taaislijmziekte. Hierdoor ligt hij vaak in het ziekenhuis en heeft hij een lage levensverwachting. Toch struint Robin de feestjes af met zijn aangepaste caravan en is hij een fanatieke longboarder.
Glenn (16) lijdt aan het TAR-syndroom: een zeldzame genetische aandoening. Hierdoor heeft hij geen armen en zitten zijn handen direct aan zijn romp. Ondanks zijn beperking timmert Glenn flink aan de weg als dj en is hij een zeer verdienstelijke breakdancer. Verder zie je Kirsten (25). Ze was zodanig verslaafd aan alcohol dat ze in een afkickkliniek belandde. Om een terugval naar haar oude leven te voorkomen, leeft ze volgens een strikt regime. Daarnaast probeert ze het contact met haar familie te herstellen en bezoekt ze met Tim en haar zus een concert van Nielson.
Je ziet Toninho (28). Als twintigjarige beroepsmilitair werd hij uitgezonden naar een missie in Afghanistan. Daar reed hij met drie collega's op een bermbom en verloor zijn beide benen. Maar Toninho is niet te stuiten, want inmiddels zit hij in het Nederlands team powerliften en is hij vastbesloten zich te kwalificeren voor de Paralympics. Verder zie je Isis (27). Ze lijdt aan Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom, kortweg POTS genoemd. Dit is een aandoening die ervoor zorgt dat er te weinig zuurstofrijk bloed naar haar hersenen wordt gepompt. Hierdoor heeft Isis een verhoogde hartslag, wordt ze snel duizelig en kan ze na enkele minuten stilstaan spontaan flauwvallen.
Machiel (22) is doof sinds zijn geboorte en kan hierdoor niet spreken. Hoewel dit tot praktische problemen leidt, leeft hij allesbehalve in zijn eigen wereldje. Machiel volgt een reguliere opleiding Stand-, Winkel- en Decorbouw en hij werkt als barman bij theaterfestival De Parade. Roxy (21) lijdt aan een ernstige angst- en paniekstoornis. Wanneer ze een voet buiten de deur zet, krijgt ze hartkloppingen, zweetaanvallen en begint ze spontaan te trillen. Maar dankzij intensieve therapie durft Roxy steeds verder van huis. Samen met Tim zoekt ze de grenzen van haar angst op.
Amy heeft de ziekte van Crohn en wil graag een hondenuitlaatservice beginnen in Amsterdam. En dat doet ze met behulp van de Bart de Graaff Foundation. Tim gaat met haar op pad om haar pas gekochte bus te laten bestickeren en haar honden uit te laten. Yvette heeft Systemische Lupus Erythematosus (SLE) en Mixed Connective Tissue Disease (MCTD), dat zijn chronische ontstekingen aan haar gewrichten. Zij is door de Bart de Graaff Foundation haar eigen taartenwinkel begonnen in Tilburg.
Michiel (19) lijdt aan de zeldzame verouderingsziekte Progeria. Ieder jaar wordt hij lichamelijk acht jaar ouder waardoor hij inmiddels de respectabele leeftijd van 152 heeft bereikt. Maar ondanks zijn ouderdomskwalen is deze bijzondere levensgenieter niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten. Verder zie je Sumeia (17) die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Als gevolg van deze neuro-psychiatrische aandoening heeft ze geen controle over haar ledematen waardoor het bestek soms door de kamer vliegt. Toch beoefent Sumeia de Koreaanse zelfverdedigingssport hapkido op wedstrijdniveau. En als het moet, laat ze je alle hoeken van de kamer zien.
Arnoud Nijhuis (27) lijdt aan het Moebius-syndroom: een verlamming van de aangezichtsspieren. Hierdoor heeft hij altijd dezelfde gelaatsuitdrukking en kan hij geen emoties tonen. Daarnaast heeft Arnoud het Poland-syndroom, waardoor belangrijke spieren in zijn borst en benen ontbreken. Toch is hij koning van de wielerbaan en won hij een zilveren en bronzen medaille op de Paralympics in Rio. Verder zie je Carlijn Mol (21) die al op jonge leeftijd in een depressie belandde. Ze deed verschillende zelfmoordpogingen en werd tweemaal opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hier werd de diagnose borderline gesteld: een persoonlijkheidsstoornis die tot heftige stemmingswisselingen leidt. Maar Carlijn laat zich niet gek maken en timmert flink aan de weg met haar duo 'Rappende Meiden'.
Aafke Coopmans (21) lijdt aan het syndroom van Treacher Collins. Hierdoor zijn de botten en weefsels in haar gezicht onderontwikkeld en heeft ze geen oren en gehemelte. Aafke krijgt vaak negatieve reacties door haar afwijkende uiterlijk. Maar die vervelende ervaringen gebruikt ze op creatieve wijze om andere jongeren te helpen. Verder zie je Dennis Prins (25). Hij heeft congenitale spierdystrofie: een zeldzame spierziekte die ertoe leidt dat hij nauwelijks kan bewegen en overal hulp bij nodig heeft. Maar dit staat een professionele carrière als drummer en dj niet in weg, want hij organiseert dancefeesten en plugt zijn zelfgeproduceerde tracks bij gerenommeerde dj's.
Shivan Hassan (24) lijdt aan Epidermolysis Bullosa (EB). Als gevolg van deze ziekte ontstaan bij minimale druk of wrijving blaren en beschadigingen op de huid. De littekens van deze wonden leiden weer tot vergroeiingen van zijn vingers en tenen. Ondanks deze rotziekte geniet Shivan van de kleine dingen in het leven en hoopt hij als eerste EB-patiënt te worden behandeld met een revolutionaire gentherapie. Verder zie je Sophie Lansink (19) die lijdt aan Juveniele Dermatomyositis (JDM). Deze auto-immuunziekte zorgt ervoor dat haar afweersysteem haar eigen spieren en huid aanvallen. Hierdoor lijdt Sophie chronisch pijn en heeft ze haar passie voor karten moeten opgeven. Daarom geeft ze nu kartles aan kinderen en sleutelt deze stoere chick aan oldtimers.
Janneke van Rijn (23) werd geboren met hemifaciale hypertrofie. Deze aangeboren gezichtsafwijking zorgde ervoor dat haar rechterwang en -oor tot haar achttiende bleven doorgroeien. Janneke onderging maar liefst twintig operaties en dit leidde niet alleen tot fysieke, maar ook tot mentale littekens. Want door haar afwijkende uiterlijk krijgt ze vaak met vooroordelen te maken. Sinéad Power (29) raakte van de ene op de andere dag verlamd door de zeldzame spierziekte CIPD. Ze belandde in een rolstoel en zou volgens de artsen nooit meer zelfstandig kunnen lopen. Maar deze powergirl ging niet bij de pakken neerzitten. Door keihard trainen en een veelbelovende elektroshocktherapie maakt ze grote stappen voorwaarts.
Alicia Hoost (22) lijdt aan het syndroom van Morsier. Hierdoor zijn haar hersenhelften niet goed aangelegd en is ze nagenoeg blind. Ondanks haar beperkte zicht is Alicia dol op kunst en maakt ze bezoekers wegwijs in het museum. Bovendien zit ze in een toneelgroep waarmee ze op de planken staat van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Verder zie je Mike Savelberg (20) die lijdt aan Nonverbal Learning Disorder: een neurologische stoornis die overeenkomsten vertoont met autisme. Hierdoor heeft Mike moeite met onverwachte situaties, kan hij zijn emoties niet goed reguleren en is hij snel overprikkeld. Maar zijn motto is 'hakuna matata' (er is geen probleem) en hij zingt de sterren van de hemel met de Limburgse volkszanger Huub Adriaans.
Lerrie Grooten (29) lijdt aan schizofrenie. Hij belandde twee maal in een psychose en werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. Dankzij medicatie heeft Lerrie zijn leven weer op de rit, maar de kans op een terugval blijft aanwezig. Dit risico weet hij echter te beperken door als stand-upcomedian de draak te steken met zijn aandoening. Davine Arseni (23) lijdt aan de ziekte van Ullrich: een aangeboren aandoening van het spier- en bindweefsel. Hierdoor heeft ze verzwakte spieren en zijn haar nek en rug vergroeid. Davine heeft onvoldoende kracht om haar longen volledig te openen en is afhankelijk van een tracheacanule. Maar ze ademt het leven met volle teugen in en is vaker op het terras dan thuis te vinden.
Diecke Demming (26) werd geboren zonder knieën, enkels, scheenbenen én linker-onderarm. Door haar onvolgroeide ledematen is ze aangewezen op beenprotheses en lijdt ze chronisch pijn. Toch staat Diecke met beide benen op de grond en maakt ze furore als achtergrondzangeres in de poprockband Jay Jones. Yannick Woithon (20) lijdt aan nierfalen. Op zijn achtste kreeg hij een nier van zijn vader getransplanteerd, maar die werd zes jaar later afgestoten door zijn lichaam. Sindsdien is Yannick terug bij af en moet hij vier keer per week dialyseren. Maar dat heeft ook zijn voordelen, want na een nachtje doorhalen in de zuipkeet heeft hij nóóit een kater.
Rebecca Donkersloot (21) liep door zuurstofgebrek een hersenbeschadiging op. Ze heeft hierdoor spasmes en is niet in staat om te spreken. Rebecca communiceert met een spraak-app op haar tablet, maar dit weerhoudt haar niet om een opleiding voor audiovisuele media te volgen. En ze is vastbesloten om het te gaan maken als cameravrouw. Milan Boekhoudt (17) lijdt aan het syndroom van Alström. Dit is een genetische aandoening die er uiteindelijk toe leidt dat zijn organen uitvallen. Daarnaast is Milan slechtziend en hypergevoelig voor licht, waardoor hij zijn leven in de schaduw moet doorbrengen. En dit doet hij onder meer op de schietbaan, waar hij schiet op gehoor.
Twee bikkels worden gevolgd die geholpen worden door de Bart de Graaff Foundation. De Bart de Graaff Foundation helpt jonge mensen met een levensbepalende ziekte om hun eigen bedrijf te starten. Iris Slootheer heeft het syndroom van Ehlers Danlos oftewel EDS. Het is een erfelijke aandoening waarbij de bindweefsels ongewoon rekbaar zijn. Daarnaast kan ze nauwelijks eten door gastroparese. Ook heeft ze clusterhoofdpijn én POTS. Bij POTS krijg je als je gaat staan een abnormaal hoge hartslag. Ze gaat mede dankzij de Bart de Graaff Foundation haar eigen bedrijf starten. Het heet Medische Maaksels en ze maakt speciale tassen voor aan je rolstoel of voor je stomazak of pads voor je buiksonde. Evelien Kroon heeft narcolepsie en zij begint een auto-stoffeerbedrijfje. Ze stoffeert bijvoorbeeld autostoelen en banken van oldtimers.
De 14-jarige Esmee heeft Arterio Veneuze Malformatie (AVM). Daardoor is haar gezicht vervormd en extreem gevoelig voor bloedingen. Als haar gezicht gaat bloeden kan dit fatale gevolgen hebben. Hierdoor is ze al meerdere keren in het ziekenhuis beland en daarom moet Esmee's moeder altijd bij haar in de buurt zijn om te helpen als het misgaat. Esmee laat zich niet tegenhouden en sleept haar moeder gewoon overal mee naartoe. De 22-jarige Kees heeft geen knieën, geen ellebogen en geen handen, maar hij weet zich prima te redden in de maatschappij. Zo heeft hij net een nieuwe job bij de klantenservice van een telecombedrijf en is hij gek op hardrock en voetbal. Kees is positief en hij praat openhartig en met veel humor over zijn leven als kleine man met grote plannen.
De 22-jarige Yaira kreeg op haar achttiende de diagnose Gilles de la Tourette. Bij Yaira uit de Tourette zich in vocale tics, angsten en ongecontroleerde bewegingen. Maar dit alles laat haar er niet van weerhouden regelmatig het podium te beklimmen van het comedy café op een open mic night. Kevin (25) werd acht jaar geleden met zijn scooter geschept door een auto en hield daar het Complex Regionaal Pijnsyndroom aan over. Ongeveer alles in zijn lichaam was gekneusd en/of gebroken. Tijdens de revalidatie kreeg Kevin meer pijn in plaats van minder. Zijn lichaam reageert abnormaal sterk op letsel en geeft onafgebroken helse pijnprikkels. Maar ondanks de pijn blijft Kevin een thrill seeker. Zo rijdt hij internationale wedstrijden met WCMX, dat is BMX voor een rolstoel.
De 24-jarige René werd veertien weken te vroeg geboren en heeft tijdens de geboorte Cerebrale Parese opgelopen door zuurstoftekort. Zijn hersenen geven verkeerde signalen af aan zijn spieren en hierdoor zit hij in een rolstoel. René geeft echter niet op en volgt zijn dromen. Zo heeft hij, samen met zijn zus, een IT-bedrijf opgericht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nina (20) heeft het zeldzame Kabuki Syndroom. Hierdoor ziet ze er veel jonger uit, is ze klein en heeft ze een leerachterstand. Toch streeft deze bourgondische dame vol passie haar ambities na. Zo hoopt ze over een paar jaar te kunnen gaan werken als medewerker in de horeca.
Nienke (33) heeft een heftige, onzichtbare aandoening. Elke nacht is voor haar een nachtmerrie, omdat ze vier uur per nacht clusterhoofdpijn-aanvallen heeft. Deze ondraaglijke hoofdpijn wordt ook wel de zelfmoordhoofdpijn genoemd. Nienke houdt vol en vecht, in de hoop dat het ooit overgaat. Selwin (24) heeft het syndroom van Nager. Hierdoor heeft hij korte armen, heeft hij geen duimen, hoort hij slecht en kan hij door een vergroeiing in zijn kaak moeilijk eten. Toch droomt Selwin van een carrière als vrachtwagenchauffeur en maakt hij de buurt onveilig in zijn blauwe smurfmobiel.
De 18-jarige Tymo heeft de zeldzame Noordzeeziekte. Er zijn maar 25 mensen op de hele wereld die deze ziekte hebben. Overeenkomstig hebben ze allemaal voorouders die zijn geboren rondom de Noordzee. De ziekte heeft een progressief karakter. Door de onbekendheid van de ziekte is de toekomst van Tymo onzeker, maar dat weerhoudt hem er niet van zich op een studie als boekhouder te storten. De ijdele Ieke (22) is geboren met een enorm lymfangioom in zijn gezicht. Als baby was zijn hoofd bijna twee keer zo groot. Vele operaties later merkt Ieke hier nog steeds de gevolgen van. Zijn uiterlijk is alles behalve doorsnee, maar Ieke maakt er een sport van zo knap mogelijk voor de dag te komen. Hij gaat dan ook elke dag in een mooi pak de deur uit.
De progressieve spierziekte Nemaline Myopathie van de 33-jarige Joram heeft zijn ademhalingsorgaan aangetast. Hierdoor moet hij 's nachts aan de beademing en sinds kort ook steeds vaker overdag. Doordat de spieren in zijn gezicht ook aangetast zijn, is hij soms moeilijk te verstaan. Toch werkt Joram zijn wensenlijst stuk voor stuk af. Een reguliere baan, een vriendin en een huis. What's next? Yael (17) heeft OI, ofwel Qsteogenesis Imperfecta. Hierdoor is ze extreem breekbaar en heeft ze al meer dan 30 keer iets gebroken in haar lijf. Zelfs een nies kan haar ribben doen breken. Toch houdt Yael er een aparte en risicovolle sport op na. Ze gaat boksend door het leven.
De 21-jarige Louelle heeft de veelvoorkomende ziekte van Crohn. Openhartig vertelt ze over de taboes die er nog steeds zijn als het over darmproblemen gaat. Louelle heeft zo veel last gehad van deze taboes, dat ze in een depressie kwam. Gelukkig gaat het vandaag veel beter met haar. Ze gaat met Jurre naar een festival waar ze noodgedwongen allebei de dixie bijna niet afkomen. Toen Mario (22) nog maar een foetus was, is het goed misgegaan. Door alcoholmisbruik kwam hij verslaafd en met een hersenaandoening op de wereld. Hij kreeg de diagnose FAS, Foetaal Alcoholsyndroom. Hoewel deze diagnose voor hem veel duidelijk maakte, moet hij dagelijks leren omgaan met de gevolgen van dit syndroom. Hij heeft een onderontwikkeld geweten en komt daardoor regelmatig in de problemen. Toch heeft hij goeie mensen om zich heen en zien ze zijn toekomst rooskleurig in.
De laatste aflevering is een Bikkel uitzending. Hierin volgt Jurre Geluk twee Bikkels die hulp krijgen van de Bart de Graaff Foundation. Deze foundation helpt jonge mensen met een levensbepalende ziekte om hun eigen bedrijf te starten. Elianne heeft de ziekte van Lyme. Ze zit daardoor in een rolstoel en heeft heftige epileptische aanvallen. Ze wil fotograaf worden en de Bart de Graaff Foundation helpt haar daarbij. Een groot online warenhuis is haar mentorbedrijf. Haar coach Richard vertelt wat ze allemaal voor haar kunnen betekenen. Willemijn is blind en woont in Rotterdam met haar slechtziende (1% zicht) man en hun dochtertje van twee die wel kan zien. De speeltuin met haar dochter is de grootste uitdaging. Ook Willemijn heeft een mentor, die haar helpt met het bereiken van haar doelen.
Jurre Geluk bezoekt Danny (26) die op zijn vierde ernstige verwondingen opliep tijdens een woningbrand. Terwijl hij en zijn moeder lagen te slapen, ontplofte de cv-ketel waardoor Danny's gezicht nu halfzijdig verbrand is. Hoewel Danny's afwijkende uiterlijk in zijn pubertijd voor veel problemen heeft gezorgd, heeft hij zijn handicap inmiddels volledig geaccepteerd en heeft hij zelfs een leuke baan en vriendin gevonden. Verder zie je Leonie (21) die lijdt aan het Freeman Sheldon Syndroom. Door dit zeer zeldzame syndroom is ze onder andere slechts 1.35m lang, heeft ze een longinhoud van slechts 40% en staan de spieren in haar gezicht zo strak, dat ze eruitziet alsof ze liters botox heeft gebruikt. Maar dit weerhoudt Leonie er niet van om de sterren van de hemel te dansen en een HBO-opleiding Toegepaste Psychologie af te ronden.
Jurre Geluk gaat langs bij Liset (23) die lijdt aan ADCA: een erfelijke neurologische aandoening die de kleine hersenen aantast. Hierdoor vallen alle lichaamsfuncties langzaam uit en zal Liset uiteindelijk niets meer zelf kunnen. Gelukkig is dit nu nog niet zover en doet zij er ook alles aan om dit proces zo lang mogelijk uit te stellen. Ze heeft ontdekt dat kickboksen hierbij heel goed werkt. Ook al gaat dit soms moeizaam, opgeven komt in Lisets woordenboek niet voor. Verder zie je Emiel (26) die geboren is zonder armen. Hij heeft geleerd alles met zijn voeten te doen en functioneert inmiddels net zo goed, en op sommige vlakken zelf beter dan iemand met armen. Zo maakt hij al zijn vrienden in met een potje FIFA en staat hij ieder weekend te fluiten op een echt voetbalveld.
Jurre Geluk bezoekt Wouter (30) die er als kind al van droomde om later militair te worden. Maar die droom wordt een nachtmerrie als hij aan zijn eerste uitzending naar Afghanistan PTSS overhoudt. Ondanks vele therapieën heeft dit nog steeds veel invloed op zijn dagelijkse leven. Nieuwe plekken en onbekende situaties zorgen ervoor dat hij paniekaanvallen krijgt. Gelukkig heeft hij een hobby gevonden die therapeutisch werkt, zo goed zelfs dat hij inmiddels andere veteranen helpt met hun hersteltraject. En je ziet Jill (25) die lijdt aan Cystic Fibrosis (CF), in de volksmond beter bekend als taaislijmziekte. Hierdoor is Jill vaak ziek en kan ze het ziekenhuis inmiddels haar tweede huis noemen. De gemiddelde levensverwachting van iemand met deze ziekte is slechts veertig jaar. Voor Jill en haar vriend Brian, die ook CF heeft, de reden om volop te genieten van elke dag.
Jurre Geluk bezoekt Chantal (22) die lijdt aan het syndroom van Treacher Collins. Hierdoor zijn de botten en weefsels in haar gezicht onderontwikkeld en heeft ze geen oren en gehemelte. Dit zorgt voor veel praktische problemen, maar haar afwijkende uiterlijk is hetgeen waar Chantal de meeste hinder van ondervindt. Desondanks zou deze rasechte Spakenburgse niets willen veranderen aan haar leven. * Verder zie je Juriaan (26). Hij heeft door te harde muziek bij een concert blijvende gehoorschade opgelopen. Hij leeft nu 24/7 met een piep in zijn oor. Na een depressieve periode van maar liefst twee jaar waarin hij zijn studie, hobby's en relatie kwijtraakte door de tinnitus heeft hij zijn leven inmiddels weer opgepakt. Hij speelt als drummer in een band en timmert hier hard mee aan de weg. Zijn grote droom is om op Lowlands te staan.
Jurre Geluk gaat langs bij Annelien (30) die door de progressieve spierziekte FSHD inmiddels volledig rolstoelgebonden is. De ziekte veroorzaakt een afbreuk aan de spieren en begint eigenlijk altijd in het gezicht. Hierdoor heeft zij geen gezichtsuitdrukking meer. Annelien is niet de enige in de familie met de ziekte: haar moeder, tweelingbroer en jongere broertje hebben het ook. Desondanks geniet ze met volle teugen van het leven en is borrelen één van de favoriete vrijetijdsbestedingen van deze rasechte partyanimal. Verder zie je Mike (17) die geboren is met het zeldzame syndroom van Wolfram. Deze adrenalinejunk heeft slechts 4% zicht maar is wel met goede ogen geboren. Toenemende blindheid is slechts één van de symptomen van het syndroom maar dit weerhoudt hem er niet van om zijn grote droom om bakker te worden te vervullen.
Jurre Geluk gaat langs bij Lien (24) die lijdt aan Emeteofobie, een extreme angst voor kots. De angst om over te geven is inmiddels zo groot dat ze vrijwel aan huis gekluisterd is. Daarnaast heeft Lien in de loop der jaren een drie uur durend ritueel vol dwanghandelingen ontwikkeld, alles om maar niet ziek te hoeven worden. Nu Lien onlangs moeder is geworden heeft ze het streven van haar OCD af te zijn voordat haar zoontje zich beseft wat zijn moeder allemaal doet. Verder zie je Dennie (24) die op zijn zestiende een scooterongeluk kreeg en hier een dwarslaesie aan overhield. Dennie is vanaf zijn tepels verlamd en is dus volledig rolstoelgebonden. Toch heeft Dennie een manier gevonden om weer te kunnen lopen. Via crowdfunding heeft hij 80.000 euro ingezameld en een exoskelet gekocht.
Jurre Geluk gaat langs bij Leonie (28) die lijdt aan lipoedeem, een chronische aandoening aan het vetweefsel. Hierdoor ontstaan steeds groter wordende vetophopingen op de benen, knieën en armen die niet beïnvloed worden door eten of sporten. Dit zorgt voor veel pijnklachten en andere ongemakken. Desondanks schaamt Leonie zich totaal niet voor haar lichaam en neemt ze regelmatig een frisse duik in het zwembad. * Verder zie je Evelien (24) die drie jaar geleden vanuit het niets een herseninfarct kreeg. Na het infarct kon zij niet meer praten en was ze rechtszijdig verlamd. Na een intensief revalidatieproces kan ze nu met steekwoorden praten en is ze enigszins mobiel ondanks haar halfzijdige verlamming. Inmiddels heeft ze zelfs haar werk in de horeca weer opgepakt en staat ze weer regelmatig te swingen op een feestje.
Jurre gaat langs bij Emilio (27), die Arthrogryposis Multiplex Congenita (AMC) heeft. Dat betekent dat bij hem vanaf de geboorte bepaalde gewrichten in een verkeerde stand staan. Dit uit zich bij Emilio vooral in zijn rug, nek en polsen. Dit maakt het lopen voor Emilio moeizamer en hij houdt het niet lang vol. Hij kan ook zijn armen niet boven zijn hoofd krijgen. Maar Emilio voelt zich totaal niet gehandicapt. Hij zit in het nationaal rolstoelrugbyteam waarmee hij de hele wereld over reist. Ook ontmoet Jurre Janneke (25) die zes jaar geleden de diagnose MS kreeg. Ze gebruikt vaak een rollator omdat lopen niet meer heel makkelijk gaat en ze heeft veel last van haar geheugen. Dit zorgt weleens voor lastige situaties, maar Janneke is ontzettend positief ingesteld. Ze sport nog ontzettend veel en heeft een actief sociaal leven. De MS krijgt haar er niet onder.
In de coronaspecial gaat Jurre Geluk langs bij jongeren die het coronavirus hebben of hebben gehad, waaronder de twintigjarige Nineke, Evert en Bastiaan. In het voorjaar kreeg Nineke corona en nog steeds ondervindt zij dagelijks de gevolgen van de ziekte. Haar leven voor corona was er één vol vrienden, sport, feesten en werk, nu is haar sociale leven beperkt omdat ze de conditie van een 75-jarige heeft. Jurre gaat met Nineke mee naar de sportschool en ervaart hoe het is om te sporten als je uithoudingsvermogen door deze ziekte ver beneden peil is.
Jurre gaat langs bij Saar (33) tenminste in eerste instantie... Deze kandidaat of eigenlijk kandidaten hebben DIS, vroeger bekend als een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Ze noemen zichzelf 'het systeem' en zijn met meer dan 100 personen. Dit zijn zowel vrouwen, mannen als kinderen. Samen proberen ze een zo normaal mogelijk leven te leiden maar omdat iedereen een andere mening heeft is dit soms best een beetje chaotisch. Verder zie je Lisa (27) die geboren is met de zeer zeldzame botziekte Osteopetrose, niet te verwarren met het beter bekende Osteoporose.
Jurre Geluk bezoekt de Vlaamse Joeri (22) die vijf jaar geleden ernstig gewond is geraakt bij een dodehoekongeval. Hij werd geschept door een vrachtwagen en 600 meter meegesleurd. Het ongeluk overleefde hij ternauwernood, maar de gevolgen zijn op zijn zachtst gezegd groot. * Deborah (32) was tot twee jaar geleden een gezonde jonge moeder die volop van het leven genoot. Van de één op andere dag kreeg ze de ziekte van Ménière. Deze ziekte zorgt voor te veel aan binnenoorvloeistof waardoor je last krijgt van aanvallen van duizeligheid, misselijkheid en oorsuizen. De oorzaak van de ziekte is onbekend en er is nog geen medicijn voor gevonden.
Jurre Geluk bezoekt de 31-jarige Conchita die lymfatische malformaties in haar gezicht heeft. Dit zijn een soort cystes, gevuld met vocht. Omdat zij er anders uitziet heeft ze het gevoel dat ze zichzelf continu opnieuw moet bewijzen. Verder gaat Jurre langs bij Kylian, 20 jaar. Hij is geboren met een zeer zeldzaam syndroom, genaamd Cloves. Door dit syndroom heeft Kylian in zijn linkerbeen maar twee hoofdaderen en veel spataderen en wijnvlekken. Ook heeft hij misvormde aders bij zijn blaas waardoor hij regelmatig last heeft van blaasbloedingen, waarvan eentje hem zelfs bijna fataal is geworden.
Jurre Geluk bezoekt de twintigjaar oude Lucas. Hij leeft in de wetenschap dat hij over een paar niets meer kan zien of horen. Twee jaar geleden kreeg hij de heftige diagnose Usher syndroom. Desondanks probeert hij, nu het nog kan, alles uit het leven te halen en is hij regelmatig op zijn surfboard te vinden. Verder gaat Jurre langs bij de Limburgse Dave van twintig die geboren is met het zeldzame TAR syndroom. Hierdoor zitten zijn armen vast aan zijn romp en mist hij een deel van zijn benen. Desondanks is hij professioneel pooler en heeft hij de zwarte band in karate.
Jurre Geluk bezoekt de 21-jarige Souf. Hij is geboren met dezelfde ernstige aandoening als zijn vader, SCA type 2. De ziekte tast de kleine hersenen aan en zorgt voor verstoringen van het evenwicht en de coördinatie van bewegingen. De vader van Souf is door de ziekte op jonge leeftijd overleden en dit staat helaas Souf ook te wachten. Ook gaat Jurre langs bij de Brabantse Floor die is geboren met EEC syndroom. In Nederland hebben slechts twee mensen dit syndroom. Door dit syndroom heeft Floor slechts drie vingers aan elke hand en drie tenen aan elke voet. Daarnaast is ze ook nog eens nagenoeg blind. Toch ambieert ze een carrière als zangeres.
Jurre Geluk bezoekt de 28-jarige Jeffrey die lijdt aan kataplexie. Dit is een neurologische aandoening waardoor hij meerdere malen per dag flauwvalt. Ter bescherming van zijn hoofd draagt hij altijd een helm. Desondanks blijft hij zijn favoriete sport kickboksen beoefenen. Verder gaat Jurre langs bij de 17-jarige Pepijn. Hij is geboren met een zeer zeldzame botziekte, het McCune Albright Syndroom. Zijn botten zijn erg broos en groeien alle kanten op, behalve de goede. Hierdoor is hij rolstoelgebonden. Doordat hij drie keer per week in de sportschool is, is zijn lichaam zo sterk dat hij zichzelf binnenshuis zonder rolstoel kan verplaatsen.
Jurre Geluk bezoekt de 20-jarige Endri die geboren is met de ziekte van Duchenne. Dit is een dodelijke spierziekte die in zijn geboorteland Albanië niet goed behandeld kon worden. Daarom is hij tien jaar geleden met zijn moeder naar Nederland gekomen. Verder gaat Jurre langs bij de 20-jarige Mick. Hij kampt al jaren met een dwangstoornis. Zo moet hij elke deurpost waar hij onderdoor loopt aanraken en heeft hij een tennisbal in zijn rugzak die er nooit meer uit mag. Daarnaast is Mick geboren als meisje maar voelt zich niet zo. Hij heeft zijn borsten laten verwijderen en spuit testosteron, maar echt een jongen worden is niet de bedoeling.
Jurre Geluk gaat op bezoek bij de 29-jarige Marvin die, zover hij weet, de enige is in Nederland met Campomelic Dysplasia. Toen hij werd geboren hebben de artsen tegen zijn ouder gezegd dat hij zijn eerste verjaardag niet zou halen. Maar Marvin blijkt een medisch wonder, want hij is er nog steeds. Verder gaat Jurre Langs bij de 22-jarige Dion. Hij is geboren met PDD-NOS, een vorm van autisme, en een licht verstandelijke beperking.. Daarnaast heeft hij Gilles de la Tourette gekregen. Desondanks is hij flink aan de weg timmeren met zijn YouTube kanaal. Hij heeft inmiddels de award kregen voor beste vlogger met een beperking in de wacht gesleept.
Damiano (19) en zijn zusje Serena (15) hebben de ziekte Huntington. Joey (21) heeft het zeldzame syndroom van Cantú, waardoor ze overbeharing over haar lichaam heeft.
Jurre ontmoet Lien (26), ze ziet er anders uit omdat ze is geboren met de zeer zeldzame ziekte cutis laxa. Thomas (19) is bijna blind, maar gaat door het leven alsof hij nog alles ziet.
Brian (25) heeft de ernstige huidziekte Hidradenitis Suppurativa. Dewi (23) heeft nauwlijks gevoel in haar vingers door een zeldzame progressieve ziekte.
Brian (25) heeft de ernstige huidziekte Hidradenitis Suppurativa. Dewi (23) heeft nauwlijks gevoel in haar vingers door een zeldzame progressieve ziekte.
Jurre ontmoet Francis (27). Op 11-jarige leeftijd kreeg hij botkanker en ondanks de chemotherapie was zijn been niet te redden. Sindsdien is Francis heel behendig in hinkelen, lopen op een prothese én voetballen op krukken! Jurre speelt een potje mee bij het enige amputatie-elftal van Nederland. Chessarina (28) krijgt vaak als vooroordeel dat ze 'gewoon dik' is, maar ze heeft lipoedeem; beter bekend als het pijnlijk vetsyndroom. Ondanks de onzekerheden wil ze laten zien hoe mooi ze is en doet ze vol vertrouwen een pin-upshoot. Jurre trekt ook zijn beste outfit aan.
Jurre ontmoet Willem (31). Vóór zijn motorongeluk was hij windsurfer. Nu hij een dwarslaesie heeft, zoekt hij naar alternatieven op het water, want daar voelt hij zich het lekkerst. Inmiddels is Willem een van de beste zit-kitesurfers ter wereld. Star Wars-fan Jana (20) heeft PNEA; Psychogene Non-Epileptische Aanvallen. Bij veel prikkels krijgt ze een epileptische aanval. Door de PNEA is ze gestopt met de dansopleiding, maar samen met Jurre durft ze het aan om voor het eerst weer een dansles te volgen.
Jurre ontmoet Sophie (31), die de huidziekte ichtyosis heeft; ook wel bekend als de visschubbenhuidziekte. Ze heeft meerdere lagen huid, waardoor ze veel losse vellen heeft en ze niet kan zweten. Ze gaat met Jurre naar het strand en neemt een grote pot zalf mee, want ze moet goed smeren. Rick (27) heeft een niet aangeboren hersenafwijking gekregen, nadat hij werd aangereden door een dronken scooterrijder. Hij is linkszijdig volledig verlamd en loopt nu met een stok. Rick wil niets liever dan een leuke vriendin en bedenkt samen met Jurre een plan, omdat Tinder tot nu toe geen succes is.
Jurre ontmoet Marie-Claire (35), die het bijzondere Foreign Accent Syndrome heeft. Zodra ze prikkels, stress of adrenaline voelt gaat ze met een bijzonder accent praten. Het begint bij Vlaams, dan gaat het richting Duits en daarna wordt het een onverstaanbaar accent dat lijkt op Russisch of Turks. De 26-jarige Lito is geboren in Brazilië zonder knieschijven en scheenbenen. Hij is geadopteerd en als baby naar Nederland gekomen. Hij gaat in een rolstoel door het leven en heeft hier ook zijn sport van gemaakt; hij is rolstoelracer. Inmiddels is hij de snelste van Nederland
Jurre ontmoet Driss (27), die doof en slechtziend is door het syndroom van Usher. Uiteindelijk kan hij zelfs helemaal blind worden. Ondanks zijn beperking is Driss veel te vinden in het Amsterdamse uitgaansleven. Samen met vrienden heeft hij een inclusief queer-feest georganiseerd, Jurre helpt hem met de voorbereidingen. Sabrina (23) is geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom, omdat haar moeder heeft gedronken tijdens de zwangerschap. Haar hersenen zijn aangetast en ze kan slecht tegen prikkels en onverwachte situaties. Desondanks gaat ze op zaterdagochtend met Jurre naar een veel te drukke supermarkt.
Dissociatieve Identiteitsstoornis & OPA-3 Gen
Progeria & Sikkelcelziekte
Amputatie & Hersenen Zonder Zuurstof
Achondroplasie & MCDD
Albinisme & Dwarslaesie
Heupdysplasie & Moebius Syndroom
OCD & Fibrodysplasia Ossificans Progressiva
Ehlers Danlos Syndroom
Jurre Geluk gaat onder andere op bezoek bij Michael en Ilona, die in 2012 hun bijzondere verhaal bij Valerio deden. Ilona is namelijk geboren met een open rug en Michael heeft een ziekte waardoor hij langzaam in steen verandert. De uitzending deed destijds veel stof opwaaien omdat zij een kinderwens hadden en veel kijkers dachten: Hoe dan!? Inmiddels hebben ze een twee jaar oude dochter en laten ze zien hoe ze dat precies doen. Daarnaast bezoekt Jurre de destijds zestienjarige Ivana die kampte met de persoonlijkheidsstoornis borderline en autisme. Zij heeft naar alle waarschijnlijkheid in de afgelopen jaren de grootste transformatie doorgemaakt van alle oud-kandidaten.
Jurre bezoekt oud-deelnemers om erachter te komen hoe het nu met ze gaat. Hoe gaat het met Jayan, die kampte met borderline, en met Sun Mi, die door een hersenstaminfarct 'locked in' raakte?
In 2014 was het verhaal van Shanne te zien, die na diverse hersenbloedingen onder andere linkszijdig verlamd raakte. Het was haar grote droom om weer zelfstandig te kunnen wonen, samen met een hulphond. Die hond is er nooit gekomen want ze heeft letterlijk haar andere helft gevonden. Haar vriend Danny is namelijk rechtszijdig verlamd en ze helpen elkaar daar waar ze kunnen. In 2015 leerde Tim Marvin kennen. Hij heeft Gilles de la Tourette: een aandoening die zich uit in ongecontroleerde spierbewegingen. Destijds was hij een student en had hij een veelbelovende modellencarrière voor de boeg. Helaas is hij flink achterruitgegaan; hij is mentaal helemaal doorgedraaid en liet zichzelf opnemen in een inrichting. Inmiddels zit hij daar niet meer intern, maar volgt er wel nog dagelijks therapie. Jurre ontmoet hem in de kliniek en neemt samen met zijn vriendin Nikkie een kijkje bij zijn huidige baan in de kringloopwinkel.
Levensgenieter Michiel deed in 2018 mee en lijdt aan de zeldzame verouderingsziekte progeria, waardoor hij ieder jaar lichamelijk gezien acht jaar ouder wordt. Destijds was hij al 152 jaar oud, maar ondanks zijn ouderdomskwalen wilde hij niet achter de geraniums zitten. Het was zijn streven om de oudste progeria-patiënt ooit te worden en Jurre gaat kijken of hij dit doel heeft behaald. Rianne zat in de allereerste aflevering ooit. Ze heeft de stofwisselingsziekte EPP, kortgezegd een allergie voor uv-straling. Hierdoor kon zij maar tien minuten per dag naar buiten. Haar leven speelde zich dan ook voornamelijk binnen en 's nachts af. Inmiddels is er een medicijn op de markt waardoor zij nu dertig minuten naar buiten kan. Dit klinkt alsnog niet heel veel, maar het is voor haar life-changing. Zo kan ze nu haar kinderen ophalen van school en is ze vorig jaar voor het eerst in 40 jaar tijd op een strandvakantie geweest.