Home / Series / Aspiranterna / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Många äro kallade

    • January 9, 1998
    • SVT

    Aspiranterna samlas på Polishögskolan. Frank Berglund övar pistolskytte och blir inte glad när han får sin exfru Agneta som ny överordnad. Utvärderingen sätter igång. Hårda fysiska prov varvas med luriga utfrågningar av skolans psykolog. Under simprovet drunknar nästan en aspirant (Gunilla) och då passar en annan sökande, Ulrika, på att flytta sitt papper till ”klarat simprovet”-högen. Eva gör bättre ifrån sig än sin pojkvän Bengt och han är irriterad över det. Frank skäller ut Agneta för att skolan får för låga anslag. Listor över antagna sätts upp och de antagna firar. Ulrika attackeras av Jörgen, en manlig icke antagen aspirant som menar att det var hennes fel att han misslyckades. Eva kom in men inte hennes pojkvän.

  • S01E02 Andra sidan gränsen

    • January 16, 1998
    • SVT

    Jesus avviker från träningen. Det är uppenbart att P-O hyser rasistiska ideal men han lyckas för det mesta dölja det. Gruppen övar på att stoppa rattfyllerister. P-O visar Anna-Karin (rikspolischefens dotter) sitt intresse. Jesus gamla kompisar förbereder en stöld. Han försöker övertala dem att ställa in eftersom han som polis har anmälningsplikt. P-O ser en invandrare bli misshandlad men ingriper inte. Frank pratar med Jesus och inser att denne antagligen kände till föregående natts inbrott, då en nattvakt skottskadades. Jörgen attackerar Ulrika med kniv och Johan tar upp jakten som slutar med att Jörgen blir överkörd. Eva tröstar Johan som känner sig skyldig. Jesus besöker den skadade vakten. P-O och Anna-Karin blir ett par. Jesus bryter med sitt gamla gäng.

  • S01E03 En för alla?

    • January 23, 1998
    • SVT

    Frank visar bilder på hur polisiärt övervåld ser ut. P-O slår ner Bengt då denne, som nybliven dörrvakt, hindrar honom och Johan från att gå före i kön. Agneta förhör P-O som ljugor och därmed försätter Johan i en jäkla knipa. Johan tvingas att ljuga. Agneta vill relegera P-O. Agneta ser Jessica och Ulrika fuska på en skrivning. Åtalet om misshandel läggs ner så Bengt går till tidningen. Eva är besviken på Bengt. Jessicas dejt backar ur i sista sekunden så hon bjuder över Ulrika. Agneta försvarar P-O i en radiointervju. Det är tydligt att Ulrika är mycket förtjust i Jessica. Johan och Eva går ut och äter tillsammans. Anna-Karin övar styrka då de andra går på pub.

  • S01E04 Beslutet

    • January 30, 1998
    • SVT

    Anna-Karin klarar inte av att skjuta ”buset” under en övning och funderar på att hoppa av utbildningen. Agneta bryter med Pierre då det visar sig att han är gift. Anna-Karins far ger henne sin gamla tjänsterevolver i present. Frank inser att Ulrika antagligen inte kan simma. Gruppen får öva sig i att ”prata ner” en självmordskandidat från ett tak. Frank knuffar i Ulrika och tvingas rädda henne. Agneta funderar på att rapportera Frank men Ulrika vill inte gå vidare med en anmälan. Under en skjutövning skadas Niklas i ljumsken av en rikoshett. Det var Anna-Karin som sköt och hon chockas svårt. Frank tar Niklas till akuten där han opereras och klarar sig. Anna-Karin klättrar upp på taket men Jesus talar henne till rätta. Eva gör slut med Bengt, som är oerhört bitter. Anna-Karin hälsar på Niklas, som i slutänden tröstar henne. Anna-Karin slutar. Eva slår ner Bengt som kommer till terminsavslutningen och bråkar. Ulrika och hennes far grälar.

  • S01E05 Hedra din fader

    • February 6, 1998
    • SVT

    Skolpsykologen Robbie går igenom hur det kan bli att som polis möta döden i olika former. Johan och Eva är ett par. Agneta kallar in Ulrika på sitt rum och berättar att hennes far är död. Jesus och P-O bråkar och Frank pratar med P-O och ber honom att lugna ner sig. Ulrika åker hem till sin mor för att hjälpa till men det slutar med att de grälar, mamman tycker att Ulrika är ansvarig för faderns död. Johan klarar inte av att göra slut med sin flickvän Elisabeth. Ulrika meddelar Frank att hon slutar. Jesus överfalls av ett nazistgäng men får hjälp av P-O. Johans flickvän berättar att hon är med barn. Jessicas dotter Amelia förvinner i parken tillsammans med en misstänkt man. De hittar henne oskadd. En av nazisterna skvallrar på sin ledare. Niklas kysser Agneta. Ulrika hälsar på Jessica och förför henne.

  • S01E06 Passion och samvete

    • February 13, 1998
    • SVT

    Gruppen övar fritagning av gisslan. P-O förföljs av av nazisterna och verkar nära ett sammanbrott. Nazistgänget misshandlar honom. Ulrika gör simprovet och klarar det. Niklas försöker övertyga Agneta om att de passar ihop. Johan berättar för sin flickvän att han haft en affär med Eva. Elisabeth söker upp Eva och berättar att hon kan ta Johan. Frank beordrar hotfullt Niklas att hålla sig borta från Agneta. P-O ber Jesus att fixa ett vapen. Under gisslanövningen observerar bara Ulrika att det finns för många i gisslan, men det är för sent och alla ”sprängs”. Frank och Agneta diskuterar Niklas. Frank ”förhör” en gripen nazist som hade P-O:s plånbok. Jesus har ordnat en pistol men P-O har ångrat sig. Frank ser pistolen i Jesus skåp. Han förhör Jesus och P-O som lämnar helt olika uppgifter. Jesus stängs av från undervisningen.

  • S01E07 Jesper

    • February 20, 1998
    • SVT

    Under en skjutövning skottskadas en liten pojke som smitit in på området. Jesus åtalas för olaga vapeninnehav. Johan är övertygad om att det var han som skadade pojken och kräver ballistisk undersökning av kulan. Frank besöker pojken men blir utskälld för mördare av fadern. P-O lovat att hjälpa Jesus. Journalisten som gjorde en intervju med Frank samtidigt som olyckan inträffade utmålar Frank som fascist. Frank söker upp henne, skräms och skäller ut henne. Johan pratar med pojkens föräldrar. Åtalet mot Jesus läggs ner eftersom pistolen var obrukbar - pipan var pluggad. P-O tar sig ovetande om detta in i bevisrummet och snor pistolen. Frank entledigas och råkar i bråk med en kille som vill mucka. Agneta räddar Frank då mannen och hans kompisar tagit dennes vapen. Jesus inser att han kan vara ett positivt föredöme. P-O blir förbannad när Jesus inte är tacksam för hans insats. Den lilla pojken dör.

  • S01E08 Den sista tiden

    • February 27, 1998
    • SVT

    En tjejliga specialiserar sig på väpnade lägenhetsrån. P-O gillar inte att få den färgade tjejen Sam som handledare under sin praktik. Jesus är mer förtjust då hon är en gammal bekant till honom. Jessica och Eva gör sin praktik på samma station. Jessica attackeras av en man med kniv, men lyckas brotta ner honom. Sedan den lilla pojkens död är Frank i obalans. Ulrika och Jessica är ett par. Skolpsykologen är orolig för Frank, som ignorerar honom. Under en brottsplatsundersökning får Ulrika en obehaglig föraning om Jessica och ringer för att höra att hon är OK. Efter samtalet dyker tjejligan upp och Jessica släpper in dem. Jessica skjuts då hon försöker stoppa dem. Agneta berättar vad som hänt men då Ulrika kommer till sjukhuset är Jessica död. Frank bestämmer sig för att sluta. Tjejligan tas in för stöld och Eva känner igen en ring, den är/var Jessicas. Jesus, P-O och Eva ”förhör” ledartjejen Carita inne på toaletten. Till sist erkänner hon men hävdar självförsvar. Jessica begravs. P-O ger ringen till en förvånad Ulrika. ”Man är väl polis” svarar han när hon konstaterar att han kände till hennes och Jessicas förhållande.