Soundgardens Black Hole Sun är inte bara balladen som rymmer grungens storhet och fall. I Hitlåtens Historia berättas det om en låt och musikvideo som genomsyras av något obehagligt. Och det är inte bara i musiken. För när vi går tillbaka till inspelningarna efter 20 år visar det sig att de var fulla av konflikter.
Nedstämt rockband gör låt som signalerar jordens undergång. På pappret känns det som allt annat än ett recept på en självklar hit. Men på 90-talet var det faktiskt möjligt. I alla fall i grungens Seattle för bandet Soundgarden och deras låt Black Hole Sun.
Soundgarden hade funnits långt innan musikvärldens blickar riktades mot Seattle. Men 1993, när Soundgarden börjar jobba på albumet Superunknown, har rockens karta ritats om. Nirvana har släppt Nevermind, musiken från Seattle fått namnet grunge och blivit mode. Tonåringar i hela världen går i militärkängor och flanellskjortor, och Soundgarden har press på sig att bli nästa storsäljare från Seattle. Låten som tar dom dit är Black Hole Sun. Men resan dit allt annat än enkel.
Både låten och den legendariska videon genomsyras av nånting obehagligt. Och det är inte bara i musiken. För när vi går tillbaka till inspelningarna efter 20 år visar det sig att studion var full av spänd stämning.
Producenten Michael Beinhorn kallas in för att göra gruppens sound mer kommersiellt. I Hitlåtens Historia berättar han om konflikterna i studion med ett band som var vana att ha total kontroll. Och hur han är den ende som tror på balladen.
Black Hole Sun är en modern klassiker som rymmer en hel genres storhet och fall. För när låten väl släpps har musikvärlden redan fått väldigt dåliga nyheter.