Norge er mellom de fremste skipsfartsnasjonene i verden og har vært det lenge. Hvordan kunne et lite land som Norge bli en stormakt på havet, og hva har det gjort med oss? Arne Hjeltnes stiller spørsmålet og loser oss gjennom skipsfartshistorien på leting etter svar.
Når vi skal forstå hvordan Norge kunne bli en stormakt på havet, spiller krig og krigshandlingar en viktig rolle, men også kjærligheten til land og folk. Arne Hjeltnes loser oss gjennom skipsfartshistorien, og ser hvordan skipsfarten klarte seg i krig og krisetid på 1900-talet.
Tiårene etter andre verdenskrig ble en stor opptur for norsk og internasjonal skipsfart. Norske sjøfolk var på alle hav og i alle havner. Arne Hjeltnes gir oss glimt inn i livet til sjøfolkene, i det som har blitt kalt gullalderen i norsk skipsfart.
Få næringer har hatt mere å si for utviklingen av det norske samfunnet enn skipsfarten. Men hva har skipsfarten gjort med oss? Og hva har samfunnet gjort med skipsfarten? Arne Hjeltnes leter videre etter forklaringer på hvordan Norge ble en stormakt på havet.
Noreg har vore mellom dei største skipsfartsnasjonane i verda i over hundre år, på godt og vondt. Gjennom skipsfarten har me blitt involvert i krigar på mange hav. I dette programmet får me eit britisk blikk på den norske skipsfart sin innsats i tre store krigar i Europa. Møt professor Andrew Lambert ved Kings College i London.
Mange tusen norske sjøfolk og passasjerar har mista livet på havet i fredstid. Det er ikkje alltid me får veta korleis det gjekk til. Me skal møta Stein Gabrielsen. Ein mann som mista alle kollegaene sine i ein storm i Atlanterhavet i 1973. Berre ein kom tilbake.