Een ongerepte natuur, een kust getekend door het geweld van de oceaan, grijsblauwe logs, historische kastelen, groene heuvels omzoomd met heide ... filmmaker Pierre Brouwers neemt ons mee op een ontdekkingstocht door een landschap met een soms vreemde sfeer, badend in een fantastisch licht. Brouwers laat ons ook kennismaken met de Schotten en hun tradities.
Stierengevechten, flamenco, Moorse invloeden... Andalusië ontsnapt niet aan de clichés. Maar de meest zuidelijke streek van Spanje kent ook heel wat natuurlijke rijkdommen: de haast eindeloze stranden van de Costa del Sol, olijfboomgaarden en zonnebloemenvelden zover het oog reikt, de fauna in de natuurparken en de eeuwige sneeuw in de Sierra Nevada. Maar in het Andalusië van Columbus, Carmen en Don Juan is de tijd niet blijven stilstaan. De Andalusiërs zijn resoluut het nieuwe millennium binnengestapt.
Van de witte krijtrotsen in Dover tot aan Hadrian's Wall in het noorden ontdekken we een economisch welvarend Engeland dat veel respect heeft voor zijn tradities. In de graafschappen maken cricket, polo, bowls en pubs deel uit van het dagelijkse leven, terwijl in Oxford en Cambridge de elite van morgen wordt gevormd. In Londen gaat futuristische architectuur hand in hand met paleizen en historische gebouwen. Het succes van het huidige Engeland is voor een groot stuk terug te voeren op het respect dat het heeft voor zijn verleden.
Het Chinese Xi'an was het oostelijke eindpunt van de zijderoute, de 12.000 km lange karavaanroute waarlangs vele eeuwen handel gedreven werd tussen China en het oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied aan de andere kant. De zijderoute werd zo genoemd omdat kostbare zijde uit het Oosten langs deze weg naar het Westen vervoerd werd. Ook andere (toenmalige) luxegoederen als satijn, diamanten, porselein, papier, kruiden e.d. kwamen via de zijderoute het Westen binnen, evenals andere opvattingen, ideeën en culturen. In deze documentaire maken we kennis met het Chinese stuk van de zijderoute.
Zowel vanuit de lucht als van op de grond is het New Yorkse Manhattan een wervelend schouwspel van vormen, lijnen, culturen en fascinerende beelden. In deze documentaire laat Pierre Brouwers ons kennismaken met dit eiland dat samen met vier andere wijken (The Bronx, Brooklyn, Queens en Staten Island) New York City vormt.
Harmonie, zuiverheid, charme, rijkdom... het zijn woorden die steeds terugkeren wanneer men het over Noorwegen heeft. Het land mag met recht en reden een van de mooiste landen ter wereld worden genoemd. Noorwegen bezit spectaculaire fjorden, de schitterende Lofoten, het unieke Lapland en het licht van de dag én van de nacht.
Gelegen tussen de Atlantische en de Stille Oceaan heeft Nicaragua zijn eigenheid weten te bewaren. Het land is nog niet ten prooi gevallen aan het massatoerisme en is voorlopig ook gespaard gebleven van de uitwassen van de vooruitgang. De natuurrijkdom is er overweldigend, en Nicaragua is een referentie als het op harmonie en rust aan komt. In dit land van vulkanen, meren en tropische bossen leeft een volk dat opvalt door zijn eenvoud en erg gehecht is aan zijn tradities.
De Mont-Saint-Michel is een rotsachtig schiereiland met bovenop een middeleeuwse abdij. Het ligt op ongeveer één kilometer van de kust bij Avranches in Normandië. De Mont-Saint-Michel is een getijdeneiland: bij eb is het bereikbaar over land, bij vloed wordt het omringd door water. Na eeuwen van vergetelheid wordt het eiland vandaag de dag overspoeld door miljoenen pelgrims en toeristen en werd het samen met de omliggende baai door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.
Tussen de Middellandse Zee en de eerste duinen van de Sahara toont Marokko een ongelooflijke variëteit aan landschappen. Deze rijkdom draagt in grote mate bij tot de charme van dit koninkrijk, waarvan steeds een zekere vorm van verleiding is uitgegaan.
Van in de prehistorie tot aan zijn aansluiting bij de EU heeft Malta een turbulent historisch verleden gekend. Door zijn positie in het midden van de Middellandse Zee is het eiland immers van enorm strategisch belang. In deze documentaire gaan we ook op zoek naar de ziel van Malta: zijn bewoners. Een volk dat veel respect heeft voor zijn tradities en houdt van feestvieren, fanfares, vlaggen en vuurwerk.
Met z'n glooiingen en heuvels, afgelijnd met cipressen is het Toscaanse landschap op zich al een kunstwerk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze streek grote kunstenaars heeft voortgebracht: Dante, Petrarca, Boticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci ... allen vonden hier een rijke voedingsbodem om hun talent te ontwikkelen. Naast prestigieuze steden als Firenze, Pisa en Siena ontdekken we in deze documentaire ook de kleinere plaatsjes met hun indrukwekkende kunstschatten. Maar we hebben ook oog voor het hedendaagse Toscane, met zijn feesten en zijn economie, dat geenszins blijven steken is in het verleden.
Doorheen zijn geschiedenis stond het eiland Sardinië bloot aan diverse invloeden, alvorens uiteindelijk een autonome regio te worden binnen de Italiaanse republiek. Een van de oudste beschavingen op Sardinië was die van het Nuraghe-volk in de prehistorische tijd, van wie de typische bouwwerken in natuursteen nog overal op het eiland terug te vinden zijn. De Sardijnse bevolking, afstammelingen van herders, heeft veel respect voor haar tradities, die het beste tot uiting komen tijdens hun feesten.
Wanneer je de straten van Lissabon doorkruist, adem je niet alleen het rijke verleden in, maar maak je meteen ook kennis met een moderne metropool die stevig verankerd zit in het Europa van vandaag. Ook in de rest van Portugal wordt resoluut de kaart van de toekomst getrokken. Maar steeds met respect voor de tradities, met het hart op de juiste plaats en op het ritme van de fado.
Met zo'n 7000 eilanden vormt de Filippijnen een van de grootste archipels ter wereld. Dreigende vulkanen en idyllische stranden, grillig uitgesneden kusten, immense oerwouden, terrasvormige rijstvelden, glooiende heuvels en immense vlakten, het landschap van de Filippijnen is ongelooflijk verscheiden. In deze documentaire maken we ook kennis met de etnische en religieuze rijkdom van de Filippijnen, een land dat op cultureel gebied zowel aanleunt bij het Westen als bij het Oosten.
Plotseling opborrelende geisers, kristalblauwe ijsbergen en de kracht van de stoom die door de spleten in de vulkanische aardkorst ontsnapt. Het landschap op IJsland geeft de bezoeker vaak de indruk in een andere wereld te zijn beland. Maar niet alleen de geografische en klimatologische omstandigheden op IJsland zijn bijzonder, ook de tradities en de levenswijze van de bevolking zijn heel apart.
Documentairemaker Pierre Brouwers maakt al reportages over India sinds 1970. Hij heeft daarbij zowel oog voor de steden en dorpen, de bevolking en haar feesten, als voor de cultuurhistorische schatten die getuigen van het rijke verleden van een van de oudste beschavingen op aarde. Een rijk dat zowel fascineert door de macht die ervan uitgaat als door zijn kleurenpracht. Een schoonheid die ook terug te vinden is in het landschap van de Gangesvallei en van Rajasthan.
Vanuit de lucht valt Corsica meteen op door zijn intrigerende schoonheid. Het noordelijke deel van het eiland wordt gedomineerd door een spectaculair reliëf, dat geleidelijk afloopt naar de zee en waarbij wilde rotspartijen afgewisseld worden met afgelegen bergdorpjes, kastanjebossen en diepe kloven. Van het woestijnachtige gebied van Agriates tot de wijngaarden van Cap Corse, en van de citadel van Calvi tot de vlakte van Aléria, leren we een Corsica kennen dat steeds opvalt door zijn fierheid, traditie en levendigheid.
In Guatemala monden de feestdagen steeds uit in spectaculaire en originele volksfeesten. Het uitbundigst is dat van de Semana Santa in Antigua, waar elke indianengroep een demonstratie geeft van zijn eigen religieuze en folkloristische gebruiken. Maar er valt nog veel meer te ontdekken in Guatemala: de stranden van de Stille Zuidzee, de ondoordringbare jungle, het gebergte met daarin verspreid de authentieke indianendorpjes, de bontgekleurde markten, de suikerrietplantages en dat alles op het ritme van de marimba.
Van de ruwe kusten van de Botnische Golf tot de ongerepte vlakten van Lapland, het Finse landschap valt op door zijn wilde natuurpracht. Maar het Finland van de rendierhouders, het noorderlicht en de Kerstman bezit ook een rijke cultuur, die het resultaat is van een bewogen geschiedenis met machtige buurlanden als Rusland en Zweden. Finland is een van de jongste naties van Europa en speelt in deze documentaire zijn grootste troeven uit: de geur van naaldbossen, sneeuw en zon, gastvrijheid en levenskunst.
Blauwvoetgenten en maskergenten, reuzenschildpadden en zeeleguanen. Op de Galápagoseilanden zijn enkele van 's werelds meest zeldzame diersoorten te vinden. Deze mythische eilanden liggen op duizend km van het vasteland en dankzij hun statuut van nationaal reservaat is hun ecosysteem grotendeels bewaard gebleven. Staatkundig maken de Galápagoseilanden deel uit van Ecuador, dat zelf ook een buitengewone geografische verscheidenheid bezit in de vorm van het Andesgebergte, de kustvlakte en het tropische regenwoud.